Ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού,
τον οποίο ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είχε δείξει ως
υποκινητή του γιαουρτώματός του το 2011

Στη σκιά της θύελλας αντιδράσεων που προκαλούν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου για τις υποκλοπές, ακόμη ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον ίδιο μεταφέρεται σήμερα στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται για την εκδίκαση, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού εναντίον του Θ. Πάγκαλου με αφορμή το γιαούρτωμα του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σε ταβέρνα των Καλυβίων.

Το περιστατικό είχε συμβεί όταν ο κ. Πάγκαλος, που ταυτόχρονα ήταν και πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, πήγε με τη σύζυγό του, φίλους και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ταβέρνα των Καλυβίων. Πολίτες που έμαθαν για το δείπνο μαζεύτηκαν έξω από το μαγαζί και τελικώς γιαούρτωσαν τον κ. Πάγκαλο που επιχείρησε να συνομιλήσει μαζί τους.

Την επόμενη κιόλας μέρα του περιστατικού (στις 16/3/2011) ο κ. Πάγκαλος υπέδειξε ως διοργανωτή των επεισοδίων τον κ. Ιατρού και ακόμη έναν κάτοικο, τον Μελέτη Πόγκα, εντάσσοντάς τους μάλιστα στο χώρο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλοντας ότι «στην Κερατέα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη μεγάλη του πρόβα για τη διεξαγωγή αντάρτικου εναντίον του κράτους».

ΧΥΤΑ και ΜΑΤ

Υπενθυμίζουμε ότι την ημέρα των επεισοδίων (16/3/2011) οι κάτοικοι της Κερατέας βρίσκονταν ήδη 96 μέρες στα μπλόκα του Οβριοκάστρου διεκδικώντας να μην κατασκευαστεί υπερμεγέθης ΧΥΤΑ στην περιοχή τους αλλά και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν μονίμως εγκατεστημένες στην πόλη τους. Παρότι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου ως προέδρου της διυπουργικής επιτροπής για τα απορρίμματα δεν είχε αναδειχθεί από τα περισσότερα ΜΜΕ, οι κάτοικοι τον θεωρούσαν από τους βασικούς υπαιτίους του αδιεξόδου, καθώς από την ημέρα που έφθασαν τα ΜΑΤ στην Κερατέα, στις 11/12/2010, αρνήθηκε συστηματικά οποιαδήποτε επαφή και διάλογο με τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου άνοιξαν τεράστιο γύρο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόσο ο κ. Ιατρού όσο και ο κ. Πόγκας διέψευσαν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς και το ότι ήταν μέλη του κόμματος, με τον πρώτο να τονίζει ότι την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη παρουσία μαρτύρων. Παρότι αμφότεροι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή και προχώρησαν σε δημόσια ευθεία καταδίκη του επεισοδίου, ο κ. Πάγκαλος συνέχισε να τους κατονομάζει ως υποκινητές των επεισοδίων.

Σημειώνουμε ότι ο αυτουργός της επίθεσης λίγες μέρες μετά το συμβάν δήλωνε σε κυριακάτικη εφημερίδα ψηφοφόρος και οπαδός του ΛΑΟΣ. Υστερα από ενάμιση χρόνο ο κ. Πάγκαλος επανήλθε πολύ πιο βίαια, εκτοξεύοντας κατηγορίες σε βάρος των αγώνων της Κερατέας, φθάνοντας μάλιστα να μιλήσει για υποκινητές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Οι ίδιες κατηγορίες συνεχίζονταν επίμονα και με ιδιαίτερη πυκνότητα στο τέλος του 2012. Με αφορμή αυτές τις κατηγορίες, ο τέως δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση τον Δεκέμβριο του 2012.

Οπως υποστηρίζει, «η αγωγή αυτή έγινε με σκοπό να αποκατασταθεί η αλήθεια, να υποχρεωθεί ο κ. Πάγκαλος να σταματήσει να συκοφαντεί και να αποκατασταθεί η τιμή τόσο του εγκαλούντος όσο και της Κερατέας».

Οι παλινωδίες

Η διαχρονική στάση του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναφορικά με τους υποκινητές των επεισοδίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, αντιφάσεις και εναλλαγές προσώπων στο κάδρο των ευθυνών, που έχει σταθερό πάντως φόντο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι ενώ στην αρχική ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος κατονομάζει τους Ιατρού και Πόγκα ως υπαιτίους, λίγες μέρες μετά το συμβάν σε συνέντευξή του σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή διαψεύδοντας την επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «γνωστά στελέχη του Συνασπισμού, ένα δήμαρχο και δύο αντιδημάρχους».

Στις 20 Μαρτίου του 2011, σε τηλεοπτική εκπομπή επιμένει ότι διοργανωτής του επεισοδίου στα Καλύβια ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κερατέας ο οποίος «πλήρωσε καμιά εικοσαριά Αλβανούς» να συμμετάσχουν! Τόνιζε δε ότι «οι Αλβανοί ήταν από τους χυδαιότερους από αυτούς που επιτίθονταν» κατηγορώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι υπεύθυνος αν του συμβεί κάτι δυσάρεστο.

Αργότερα, μέσα στο 2012, σε ραδιοφωνικό σταθμό στοχεύει πάλι τον κ. Τσίπρα «και τους τραμπούκους του» επιλέγοντας αυτή τη φορά να βάλει επικεφαλής των γεγονότων… δύο δημάρχους του.

Σε άλλη εκπομπή τον Μάιο τα βέλη του συγκεντρώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. «Αυτός ο δήμαρχος επικεφαλής τραμπούκων μου επιτέθηκε εμένα όχι γιατί έκανα μια πολιτική εκδήλωση, μου επιτέθηκε επειδή πήγα να φάω σε μια ταβέρνα δημοτικού συμβούλου μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», λέει.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά το γιαούρτωμα ο κ. Πάγκαλος επανέρχεται εμπλέκοντας τον αγώνα της Κερατέας με υποκινητές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. «Στα οδοφράγματα της Κερατέας ήταν χέρι χέρι. Αυτό το πράγμα -το γιαούρτωμα- έγινε σε μια συνδυασμένη επίθεση που οι τραμπούκοι ήταν μαζί, Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ».

Στο σημείο αυτό ο Σταύρος Ιατρού, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα των 128 ημερών, διευκρινίζει ότι «ο αγώνας μας ήταν μη παραταξιακός και μη κομματικός. Δεχθήκαμε την υποστήριξη των πάντων. Ενθερμοι συμπαραστάτες ήταν βουλευτές του ΣΥΝ, του ΛΑΟΣ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Εναν μόνο διώξαμε. Τη Χρυσή Αυγή που με επικεφαλής το βουλευτή Παναγιώταρο ζήτησε να μας συμπαρασταθεί».

Αποθέωση της ασυναρτησίας στάθηκε συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου στα τέλη του 2012. Ενώ στην αρχική του τοποθέτηση κατονομάζει ευθέως το δήμαρχο Σαρωνικού Π. Φιλίππου και τον τέως δήμαρχο Κερατέας Στ. Ιατρού ως επικεφαλής των επεισοδίων, στη συνέχεια, ύστερα από τηλεφωνική παρέμβαση του δεύτερου, αρνείται ότι επί μακρόν έχει καταφερθεί εναντίον του και δημοσίως λέει: «Αλλος Ιατρού ήταν παρών και οργάνωνε τα επεισόδια, όχι ο δήμαρχος Κερατέας. Ηταν αδερφός ή ξάδερφός του»!

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
http://www.enet.gr/

Διαβάστε σχετικά:
Αναβολή της δίκης του κ. πάγκαλου λόγω μετακόμισης!Αναβολή της δίκης του κ. πάγκαλου λόγω μετακόμισης!

Αναβολή για τις 5 Ιουνίου 2014 ζήτησε και έλαβε ο κ. πάγκαλος, κατόπιν αιτήματος του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Μπιτσαξή, στη σημερινή πρώτη εκδίκαση της εναντίον του αγωγής από τον πρώην δήμαρχο …