ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ του
 «EΛΛΗΝΙΚΟ – RESISTANCE Art Festival»,
τ ρ ι ή μ ε ρ ο  π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ και α ν τ ί σ τ α σ η ς
πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού
Οι δημόσιοι χώροι στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος
Οι εναπομείναντες  ελεύθεροι χώροι αποτελούν ζωτικής σημασίας απόθεμα για την βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων της ποιότητας ζωής όλων μας, ιδιαίτερα στο πολύπαθο και πολυπληθέστατο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αποκλειστικά και μόνο ο κοινωνικός χαρακτήρας των δημόσιων ελεύθερων χώρων είναι αυτός που υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και σε καμία περίπτωση η ωμή και απροσχημάτιστη εμπορευματοποίησή τους στο βωμού του κέρδους.
Το πείραμα του Ελληνικού
Ένα καλά προσχεδιασμένο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα επιχειρείται αυτή την ώρα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.
 Μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ξένων και ντόπιων επενδυτών, με την σκανδαλώδη αρωγή των κρατούντων, καταστρατηγεί κάθε έννοια δημόσιου χώρου καθώς και δημοκρατικών και θεσμικών διαδικασιών. Σε βάρος του κοινωνικού συνόλου διαμορφώνεται ένα επενδυτικό περιβάλλον με ειδικό καθεστώς ασυλίας και προνομίων για επίδοξα αρπακτικά.
Η απόπειρα ξεπουλήματος και άνευ όρων οικοδόμησης του “Ελληνικού” αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό πείραμα αυτού που αποκαλούν «αξιοποίηση» του δημόσιου χώρου και αποκαλύπτει την αντίληψή τους για το «δημόσιο συμφέρον», την χρήση δημόσιων χώρων και κατά προέκταση την «αναπτυξιακή» προοπτική της χώρας.
Αν αμαχητί επιτρέψουμε να πετύχει αυτό το πείραμα, είναι μαθηματικά βέβαιο, πως την ίδια τύχη θα έχουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι. Είναι πασιφανές, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού που ήδη έχουν ορθώσει το ανάστημά τους απέναντι στα στους κερδοσκόπους και Πολιτείας, αλλά όλους μας.
Το τελευταίο σχέδιο νόμου για την “αξιοποίηση” του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού μαζί με την έκταση του Αγίου Κοσμά, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Φεβρουαρίου από το ΥΠΕΚΑ παραχωρεί στην ιδιωτική εκμετάλλευση ολόκληρο τον χώρο 6.200 στρεμμάτων, μαζί με την μόλις πρόσφατα απελευθερωμένη από τους κατοίκους της περιοχής παραλία, τον αιγιαλό, την θάλασσα και τον πυθμένα της, προβλέποντας και τεχνητές προσχώσεις, χωρίς πουθενά να προβλέπεται ελεύθερη δημόσια χρήση. Αντίθετα προβλέπονται σκανδαλώδεις όροι δόμησης (συντελεστές δόμησης, ύψη και κάλυψη), που θα δημιουργήσουν αν εφαρμοστούν, πυκνοδομημένο αστικό χώρο, με αμιγή και γενική κατοικία, τουρισμό, αναψυχή, εμπορικά κέντρα, επιχειρηματικά πάρκα, γραφεία, τράπεζες, ακόμα και ουρανοξύστες. Με πρόσχημα την αποπληρωμή  του δημόσιου χρέους τα σχέδιά τους έχουν ήδη δρομολογηθεί και ο χώρος φρουρείται από εταιρείες security.  
Μια τέτοιου είδους «αξιοποίηση» του Ελληνικού ακυρώνει στην πράξη με την συνέργεια του κράτους οποιαδήποτε πρόταση για το “Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής 2021”.
H AΝΤΙΣΤΑΣΗ
Οι κάτοικοι του Ελληνικού και των όμορων Δήμων, αρνούμενοι να υποταχτούν σ’ αυτά τα σχέδια παλεύουν με κάθε τρόπο για την ματαίωση τους, ώστε να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία για την δημιουργία στην Αττική ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Στον αγώνα τους αυτό στέκονται αλληλέγγυοι  όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο αυτού του αγώνα με στόχο την επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Η  «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και τους γειτονικούς Δήμους έχουν προβεί σε δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
EΛΛΗΝΙΚΟ – RESISTANCE Art Festival

Η ART RESISTANCE τάσσεται έμπρακτα στο πλευρό του κινήματος  των κατοίκων για την διεκδίκηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.  Με όχημα την Τέχνη και τον Λόγο  δρούμε μαζί με τους αντιστεκόμενους κατοίκους, συμβάλλοντας στη συλλογικοποίηση της δράσης τους και
α ν α  κ ο ι ν ώ ν ο υ μ ε  τη  δ ι ο ρ γ ά ν ω σ η του
«EΛΛΗΝΙΚΟ – RESISTANCE Art Festival»,
ένα τ ρ ι ή μ ε ρ ο  π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ και α ν τ ί σ τ α σ η ς
 στα μέσα Σεπτεμβρίου στο διεκδικούμενο Ελληνικό που για μας συμβολίζει την επίθεση στο δημόσιο χώρο.
  
 Η Art Resistance είναι η συλλογικότητα που δημιουργήθηκε ως Πρωτοβουλία στήριξης στον αγώνα της Κερατέας και πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2011 μαζί με τους  εξεγερμένους κατοίκους, μέσα από διαδικασίες αυτό-οργάνωσης και με σαφή κινηματικά χαρακτηριστικά ,το Keratea Art Resistance Festival . Θεωρώντας πως η τέχνη, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι αντίσταση, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αγώνα της κοινωνίας, όχι απλά παίρνοντας θέση, αλλά συμμετέχοντας ενεργά εκεί που ο ίδιος ο λαός παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, σε ακηδεμόνευτα κινήματα, σε κάθε κραυγή άρνησης στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων και πολιτικών, σε κάθε φωνή ελπίδας και αντι-εξουσίας.
Με ενότητα, δύναμη, αλληλεγγύη, αυτο-οργάνωση, αντίσταση, και προπάντων δράση κερδίζονται οι αγώνες.
                                             
www.artresistance.gr
artresistance@yahoo.com
https://www.facebook.com/artresistance