Την ανακατάληψη του δημοσίου χώρου από τα «ιδιωτικά συμφέροντα» αυτό το καλοκαίρι – με άλλα λόγια «κατάληψη των οργανωμένων πλαζ» – ζήτησε χθες μιλώντας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες. Ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι η ακύρωση των νόμων που ψηφίστηκαν προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί κομμάτι του πρώην αεροδρομίου, απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα για τα 6.500 στρέμματα του Ελληνικού.

Ομως έδωσε ένα σαφές στίγμα για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως αποκάλυψε: «Για πρώτη φορά μπορεί να έχουμε στην Ελλάδα ένα ενδιαφέρον πείραμα: το πείραμα της συγκυβέρνησης μιας παράταξης με τον λαό που θα διεκδικεί. Με το λαϊκό κίνημα».

Η πρόταση Τσίπρα για μια ιδιότυπη συγκυβέρνηση με «το λαϊκό κίνημα» – έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου – αναφέρεται ρητά στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε προ ημερών από τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα.

Πρόκειται για την «καθιέρωση της δυνατότητας να προκαλούνται με λαϊκή πρωτοβουλία δεσμευτικά δημοψηφίσματα σε όλα τα επίπεδα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για υποθέσεις μείζονος τοπικής σημασίας».

Ως τέτοια, η Κουμουνδούρου θεωρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων, με κορυφαίο το παράδειγμα της Κερατέας «από την οποία ξεκίνησε ο αντιμνημονιακός αγώνας», όπως είπε προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος, τέτοιου τύπου ζητήματα θα αποφασίζονται από τοπικά δημοψηφίσματα τα οποία, στο πρότυπο που είχε εξαγγείλει παλαιότερα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα είναι δεσμευτικά ως προς την εφαρμογή τους.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, στην περιγραφή του μοντέλου διακυβέρνησης, με αφορμή το Ελληνικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε πως «μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν έχει μπροστάρηδες τους ίδιους πολίτες να διεκδικούν». Και εξήγησε:

«Εμείς έχουμε σαν στόχο να γίνουμε υποδοχείς των αιτημάτων και των διεκδικήσεων προκειμένου να διευκολύνουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις να έχουν ευτυχές αποτέλεσμα. Ομως κανείς αγώνας δεν κερδίζεται αν δεν πραγματοποιηθεί. Εμείς αυτούς τους αγώνες θα τους βοηθήσουμε να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι. Και άρα, αυτό το καλοκαίρι, να ανακαταλάβουμε τον δημόσιο χώρο, να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε όλη τη χώρα δημόσιας παραλίας που θα καταλαμβάνεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο είναι αναφαίρετο και δεν μπορεί κανείς να το στερήσει από τον ελληνικό λαό».

Η επίσκεψη στο Ελληνικό, η οποία έγινε με αφορμή τη χθεσινή ημέρα Περιβάλλοντος, έγινε δεκτή πανηγυρικά από τον δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος – όπως και στην Κερατέα – ποτέ δεν έκρυψε τους δεσμούς με την Κουμουνδούρου. Ο κ. Κορτζίδης μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα να συμβάλει από καλύτερη θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο ίδιο μοτίβο των προεκλογικών υποσχέσεων, ο Αλ. Τσίπρας, από την Πρέβεζα όπου μίλησε χθες το βράδυ εξήγγειλε την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας «γιατί καταλήγει στην τουριστική ζώνη Πάργας – Περδίκας και τελικά κάνει κακό στην περιοχή». Υποσχέθηκε επίσης την κατασκευή νομαρχιακού νοσοκομείου στην πόλη ενώ μίλησε για ανάπτυξη της ποιοτικής βιολογικής γεωργίας στα κηπευτικά της περιοχής.

http://thebest.gr/news/index/viewStory/130008