ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Αποκριάτικες εκδηλώσεις Δήμου Σαρωνικού σε Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια.

Ολοκληρώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σαρωνικού με τις αποκριάτικες γιορτές που διοργανώθηκαν την Κυριακή 17 Μαρτίου στις δημοτικές κοινότητες Αναβύσσου και Σαρωνίδας, αλλά και τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας (18/3) στο λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας.


Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η αποκριάτικη γιορτή στη Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου την Κυριακή 17 Μαρτίου στην πλατεία  Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η πλατεία γέμισε από παιδιά και γονείς, μασκαρεμένους και μη και γιόρτασαν μαζί μας στους ρυθμούς της αποκριάς. Ο DJ Γιάννης, ο μαέστρος Δημήτρης και η αγαπημένη μας Πατατούφα ξεσήκωσαν τους μικρούς  μας φίλους που διασκέδασαν χορεύοντας και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς χορού και αμφίεσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους οι Σύλλογοι Γονέων του Γυμνασίου Αναβύσσου του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αναβύσσου μαζί με τους μαθητές χορεύοντας στους ρυθμούς της αποκριάς, η Σχολή Χορού Νατάσας Μακροδημήτρη με διάφορα μοντέρνα χορευτικά, τα μέλη  του ΚΑΠΗ Αναβύσσου που χόρεψαν και ξεσήκωσαν τον κόσμο με τα αστεία σκετσάκια τους, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου με παραδοσιακά δρώμενα που ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους, ο Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Βούρλα με τη ζωντανή ορχήστρα τους διασκέδασαν τον κόσμο με διάφορα χορευτικά τραγούδια. Την εκδήλωση έκλεισε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αναβύσσου και Ευρύτερης Περιοχής με τραγούδια και αποκριάτικα σκωπτικά δρώμενα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η αποκριάτικη γιορτή στη Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου. Ειδικότερα για την ευγενική προσφορά τους, το εργαστήριο προϊόντων ζύμης «Νικολού» για τα σφολιατοειδή, το αρτοποιείο Προδρομίδη για τα παξιμαδάκια που μας πρόσφερε, τον  κ. Δημ. Λιοδακάκη για την τσικουδιά, την κα Όλγα  Κετέογλου για το κρασί, τον φωτογράφο κ. Ευαγ. Γούλα που καλύπτει πάντα όλες τις εκδηλώσεις  της Κοινότητας  Αναβύσσου. Και τέλος ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν από το προσωπικό της Κοινότητας για να πραγματοποιηθεί και αυτή η εκδήλωση με επιτυχία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ.κ. Γιώργος Τζιβίλογλου, Μανώλης Τσαλικίδης, Σπύρος Δημητρίου, Ευάγγελος Ζεκάκος και Ανδρέας Πέγκας, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αναβύσσου κ. Μανόλης Χαρίτος και  Παλαιάς Φωκαίας κ. Γιάννης Μακροδημήτρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι                           κ.κ.  Αθανάσιος Καραγιάννης, Ανδρέας Κωνσταντέλος, Δημήτρης Λιοδακάκης, Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, και οι τοπικοί σύμβουλοι Καλυβίων κα Μαργαρίτα  Στουραΐτη και κ. Δημήτριος Διβάνης.  


Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17/3) έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Με κλόουν, animater, ταχυδακτυλουργούς, face painter, μπαλονοκατασκευές και φουσκωτά παιχνίδια. Σε όλους τους παραβρισκόμενους μοιράστηκε «μαλλί της γριάς», στους μεγάλους για να θυμηθούν, στους μικρούς για να μάθουν.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ανδρέας Πέγκας, Σπύρος Δημητρίου και Ευάγγελος Ζεκάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κα Χριστίνα Χριστοφάκη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κα Κατερίνα Παπασταμέλου – Γκούμα και οι τοπικές σύμβουλοι κυρίες Φανή Νικολοπούλου, Ηλιάνα Παϊδούση και Ζωή Χατζηκωνσταντίνου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Σαρωνίδας. Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας Σπύρο Γκιουλέκα για την ευγενική του χορηγία.


Δημοτική Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας

Με αφιέρωμα στο έθιμο του χαρταετού, Διαγωνισμό Νηστίσιμης Πίτας, κλόουν, παραδοσιακούς χορούς, άφθονο κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι πραγματοποιήθηκε το πρωί της Καθαρής Δευτέρας γιορτή στο θέατρο του λιμανιού Παλαιάς Φώκαιας.

Οι επισκέπτες θαύμασαν τις πολύχρωμες και ευφάνταστες δημιουργίες των μικρών φίλων από τα σχολεία της Παλαιάς Φώκαιας, της Αναβύσσου, του Λαγονησίου και άλλων περιοχών, οι οποίες κόσμησαν την έκθεση χαρταετών μαζί με παραδοσιακούς γιαπωνέζικους χαρταετούς.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και επίδειξη κατασκευής χαρταετού στο εργαστήρι που λειτούργησε στο πλαίσιο της γιορτής από μέλη του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου  Αναβύσσου.

Πέρα από το αφιέρωμα στο παραδοσιακό έθιμο της κατασκευής και του πετάγματος χαρταετού, στην εκδήλωση φιλοξενήθηκε και στατική παρουσίαση του μηχανοκίνητου αλεξίπτωτου πλαγιάς, γνωστού ως «παραπέντε» από την ομάδα «Team Angel Fly».

Από το πρόγραμμα δεν έλειψε και η περιήγηση στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων με τη διεξαγωγή του Δεύτερου Διαγωνισμού Νηστίσιμης Πίτας. Οι συμμετοχές ανήλθαν σε είκοσι ως επί το πλείστον με αλμυρές παραδοσιακές πίτες και ελάχιστες γλυκές, τις οποίες δοκίμασε και αξιολόγησε τετραμελής επιτροπή ειδικών που την αποτέλεσαν ο αναπληρωτής Δ/ντής ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Αναβύσσου Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, ο σεφ Μιχάλης Μαλαξιανάκης, το στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Γιώργος Δόριζας, και η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Μάρθα Συριανάκη.

Νικήτρια αναδείχτηκε η κα Μαρία Χάιδου από το Λαγονήσι με τη γλυκιά πίτα της, το δεύτερο βραβείο κατέκτησε ο κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου από την Παλαιά Φώκαια (Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Καταφύγι») με την νηστίσιμη αλμυρή πίτα του και το τρίτο βραβείο η κα Άννα Ραφτοπούλου από την Παλαιά Φώκαια με μια γλυκιά κολοκυθόπιτα που η συνταγή της κατάγεται από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους τρεις νικητές αντίστοιχα από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου, τον Αντιδήμαρχο Σαρωνικού κ. Μανώλη Τσαλικίδη, και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Γιάννη Μακροδημήτρη.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Η Αγία Ειρήνη» Παλαιάς Φώκαιας παρουσίασε το γαϊτανάκι και τρεις ηπειρώτικους χορούς, ενώ το Περιφερειακό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Παλαιάς Φώκαιας χόρεψε χορούς από τα Μεσόγεια.
Ένα άλλο ψυχαγωγικό δρώμενο που εκτυλίχθηκε παράλληλα ήταν τα διασκεδαστικά για τους μικρούς φίλους παιχνίδια της κλόουν.

Μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού Πίτας και την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και χορό.
Η εκδήλωση εκτός από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε σκοπό και την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου.

Οι οικοδεσπότες, ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού Μανώλης Τσαλικίδης, και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Γιάννης Μακροδημήτρης υποδέχτηκαν τους ακόλουθους καλεσμένους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους: τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ.  Πέτρο Φιλίππου, τους Αντιδημάρχους Σαρωνικού κ.κ. Γιώργο Τζιβίλογλου, Σπύρο Δημητρίου και Βαγγέλη Ζεκάκο, τους Δημοτικούς Συμβούλους  Σαρωνικού κ.κ. Θανάση Καραγιάννη, Σοφοκλή Σαρρή, Αλέξανδρο Αθανασόπουλο και Ανδρέα Κωνσταντέλο, τους Τοπικούς Συμβούλους Παλαιάς Φώκαιας κα Παρασκευή Τζαβούρη και  κ. Θανάση Παπουτσή, την Πρόεδρο του ΚΑΠΗ Παλαιάς Φώκαιας κα Καίτη Δουρέκα,  Προέδρους και εκπροσώπους  Συλλόγων της Παλαιάς Φώκαιας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σαρωνικού.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού, του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού Παλαιάς Φώκαιας, του Γυμνασίου Αναβύσσου, των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα και New Generation και το Εργαστήρι Ζωγραφικής Παλαιάς Φώκαιας για τις όμορφες δημιουργίες τους. Επίσης, τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου, την Πρεσβεία της Ιαπωνίας για την ευγενική παραχώρηση των χαρταετών, τους Συλλόγους «Η Αγία Ειρήνη» και «Ο Άγιος Γεώργιος» Παλαιάς Φώκαιας, το ΚΑΠΗ και το Περιφερειακό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Παλαιάς Φώκαιας, καθώς και τους συλλόγους «Άνω Λαγονήσι-Τραμπουριά» και «Νέος Όλυμπος», τα μέλη της επιτροπής γευσιγνωσίας και τον κ. Πάνο Σκουρολιάκο που παρουσίασε τον Διαγωνισμό Πίτας, την ομάδα «Team Angel Fly», όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της γιορτής, τις κυρίες και τους κυρίους που με μεράκι ετοίμασαν τις πίτες τους και συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους χορηγούς.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΒ Βασιλόπουλος, Κατώγι Στροφιλιά, Goody’s Σαρωνίδας, Αρτοποιεία Δ. Δαμασέ, Ι. Μακροδημήτρη, Χ. Τοψόγλου και «Αποστόλης», Οικοδομικά Υλικά Τατόγλου Ι. Σοφία, Σύλλογοι «Η Αγία Ειρήνη» και «Ο Άγιος Γεώργιος»  Π. Φώκαιας, Εύη Τζαβούρη, Στέλλα Παπουτσή – Μακροδημήτρη, Κώστας Μάνος, Νίκος Χατζηλιάδης.  


Ο Δήμος Σαρωνικού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση και την επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων και στις πέντε κοινότητες (τοπικούς συμβούλους, συλλόγους, σχολεία, εθελοντές και χορηγούς) αλλά και στους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και στήριξαν και φέτος με τη δυναμική τους παρουσία και το κέφι τους το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ