Η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου ως το Λαύριο, η επέκταση της Αττικής Οδού και η αναβάθμιση του λιμένα Λαυρίου

Σπίρτζης: Επιμένει σε έργα 1,5 δισ. ευρώ συνδυασμένων μεταφορών για το πακέτο Γιούνκερ

Μπορεί η λίστα Σταθάκη να… έβγαλε τα δύο από τα τρία προτεινόμενα έργα συνδυασμένων μεταφορών που πρότεινε για το Πακέτο Γιούνκερ η ΕΡΓΟΣΕ, ωστόσο ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών παραμένει αμετάβλητος.

Εκτός από την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου ως το Λαύριο, στην οποία προστίθεται η επέκταση της Αττικής Οδού και η αναβάθμιση του λιμένα Λαυρίου, το υπουργείο επιμένει ότι θα εντάξει στο πακέτο και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο και Πύργος-Κυπαρισσία-Καλαμάτα μήκους 285 χλμ. με τα τέσσερα λιμάνια (Κατάκολο, Καλαμάτα, Κυλλήνη, Ζάκυνθο) συν το οδικό έργο Τσακώνα-Καλό Νερό, εκτιμώμενου κόστους 850 εκ. ευρώ.

Στο πλάνο παραμένει και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, μαζί με την αξιοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και την οδική σύνδεση με την Εγνατία, κόστους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ είναι να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ έργα 1,5 δισ, ευρώ, τονίζοντας ότι η λίστα Σταθάκη δεν είναι στατική και ότι θα εμπλουτιστεί σταδιακά και με άλλα έργα και με προτάσεις και άλλων υπουργείων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θάνο Βούρδα, το πλάνο της εταιρείας παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουμπλιάνα κατά την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη για το πακέτο Γιούνκερ από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη και τον ίδιο για τα έργα του σιδηροδρόμου,αποσπώντας τα εύσημα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών. Η χώρα μας εμφανίζεται να είναι η μόνη από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που παρουσίασε έργα συνδυασμένων μεταφορών στην Λουμπλιάνα, γεγονός που θεωρείται ότι τα κάνει πιο ελκυστικά στους επενδυτές. Ωστόσο θα χρειαστεί πολύς δρόμος ακόμη για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κ. Βούρδας επισημαίνει ότι αυτό το διάστημα προέχει η ολοκλήρωση των μελετών βιωσιμότητας των έργων αυτών, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο. Από αυτές θα κριθεί η τύχη και η χρηματοδότησή τους, καθώς από τα τρία έργα υποδομών, μόνο τμήμα της επέκτασης του προαστιακού για Λαύριο έχει ενταχθεί στο ΣΕΣ. Το τελευταίο, έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που αντιμετώπιζε λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ και βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την εταιρία στη σύνταξη των μελετών της επέκτασης του προαστιακού, με τις συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες, την προμελέτη χάραξης, την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Μελέτη κτηματολογίου. Με την ολοκλήρωση αυτών το έργο θα είναι έτοιμο να δημοσπρατηθεί.

Της Μαριάννας Τζάννε

Πηγή

Σχόλια μέσω facebook