Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κοντραριστούν για αυτοδυναμία.Δεν υπάρχει αμφιβολία! 

Μέχρι πριν λίγη ώρα είχα μια ελπίδα ότι στις 6 Μαΐου οι Έλληνες θα πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και θα τερματίσουμε τη δυστυχία μας.

 
Όπως φαίνεται όμως ο ελληνικός λαός επείσθη από τα επιχειρήματα και τον αγνό, ανόθευτο, αφτιασίδωτο, ειλικρινή, αντρίκιο, παλληκαρίσιο, αυθεντικό, πατριωτικό, μεστό, ουσιαστικό, ρεαλιστικό με στόχους λόγο των Ε. (όχι Ελευθέριου βεβαίως βεβαίως) Βενιζέλου και Αν. Σαμαρά και θα τους δώσει ισχυρή εντολή το βράδυ της άλλης Κυριακής.


Τέτοια λαοθάλασσα στην Πάτρα δεν έχει ματαγίνει όπως θα έλεγε κι ο μέγας Κατσιφάρας που τελικά ούτε οι θυρωροί της πολυκατοικίας δεν έδωσαν το παρόν. Όπως παρατηρούμε στη φωτογραφία ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά σε ένα κατάμεστο κλειστό γήπεδο (όχι σα τον Ανδρέα που μιλούσε στις πλατείες κι είχε τη βοήθεια του Μπιρσίμ) το οποίο ενθουσιασμένο και εκστασιασμένο παρακολουθεί. Ενώ κάποιοι μελαμψούληδες κύριοι ψηλά στις εξέδρες αφήνουν υπόνοιες πως ο κος Βενιζέλος είναι ένας οικουμενικός ηγέτης.


Λίγο πριν ανέβει ο αρχηγός στο βήμα, δεν πέφτει καρφίτσα. Όμως η χαρά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αυτοδύναμη Ελλάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει πολύ καθώς ισχυρή λαϊκή εντολή έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς στις Σέρρες, τη γενέτειρα πόλη του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα για προληπτικούς λόγους ασφαλείας οι διοργανωτές κράτησαν το μισό γήπεδο άδειο. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα χέρια του κου Σαμαρά είναι λυμμένα για να μπορέσει να κυβερνήσει. Για να μας φέρει την “άλλη Ελλάδα” (ΠΟΛ.ΑΝ. 1996)


Νομίζω ότι πάνε σίγουρα για ένα 46 με 40 % αντίστοιχα. Α! Ξέχασα να βάλω κόμμα στη μέση!

photos: anexartitos.gr / fimes.gr / neakeratsiniou.blogspot.com 
Μαζίδης Στρατής
freepen

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι (καν) δεύτερο κόμμα…

Η συζήτηση και η επακόλουθη ανάλυση που διεξάγονται σε παραπολιτικό επίπεδο, αναφορικά με τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαϊου, κινούνται σε δυο παραμέτρους: Η πρώτη αφορά το πόσο ψηλά θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία. Η δεύτερη, το πόσο… χαμηλά θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.
Επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στο κατεξοχήν κόμμα εξουσίας, ασκώντας επιρροή στις αποφάσεις ακόμη και σε περιόδους που δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση, η κάλπη της 6ηςΜαϊου μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάλος επιταχυντής για το τέλος του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Το Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τη βαριά πολιτική κληρονομιά της τελευταίας διετίας, εξελίσσεται στο tipping point, που μοιάζει να άλλαξε για πάντα την πολιτική γεωγραφία της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Η εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και όχι ενός στελέχους με διακριτά αντι-μνημονιακά χαρακτηριστικά, επέτεινε την ιδεολογική διολίσθηση του Κινήματος, σε πρωτοφανή δημοσκοπικά χαμηλά.
Όσο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποξένωσε περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τις ιστορικές, κοινωνικές βάσεις του, χωρίς την ίδια στιγμή να το καταστήσει αξιόπιστο, και επομένως ελκυστικό για τον μετριοπαθή μεσαίο χώρο.
Σε αυτές τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ… τα έχασε. Και φαίνεται ότι το βράδυ της 6ης Μαϊου θα είναι το πιο δύσκολο που πέρασε ποτέ το Κίνημα, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Γιατί, αν το ποσοστό του βρίσκεται κάτω από το 20%, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις πριν από τη απαγόρευση δημοσίευσής τους, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Και… ξεφεύγουν, σε επίπεδο διαχείρισης των αντιδράσεων και της κριτικής από τη νέα ηγεσία, στην περίπτωση που ένα τόσο χαμηλό ποσοστό, συνοδευτεί και από απώλεια της δεύτερης θέσης.
Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν είναι δεύτερο κόμμα. Τι θα συμβεί…
statesmen.gr

Ψάχνουν ακόμη τακτική και… προσεύχονται

thumb
Δέκα μέρες πριν από την εκλο­γική αναμέτρηση, στη Ν.Δ. αναζητούν ακόμη την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν για να μπορέσουν τελικά να είναι… πρώτο κόμμα, αφού περί αυτοδυναμίας ου­δείς λόγος.
Τις εβδομάδες που μας πέρασαν, άλλαξαν πολλές φορές ιδεολογικό προσανατολισμό αφού τη μία έγερναν προς τα… δεξιά της Δεξιάς προκειμένου να συγκρατήσουν ψήφους που πή­γαιναν προς τους Ανεξάρτητους Έλλη­νες, τον ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή και την άλλη έκλειναν το μάτι προς τους κεντροδεξιούς που βάδιζαν προς το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Στέφανου Μάνου.
Το γεγονός ότι στη Συγγρού δεν ξέ­ρουν ακόμη πώς να συγκρατήσουν τις διαρροές των ψηφοφόρων προς τα άλλα κόμματα έχει θορυβήσει ιδιαί­τερα την ηγεσία της Ν.Δ., η οποία ψά­χνει έστω και την ύστατη ώρα στίγμα, σύνθημα, όραμα, αλλά και τρόπο για να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Η σχετικά παλαιομοδίτικη προεκλο­γική τακτική της αντιπαράθεσης των δυο μεγάλων κομμάτων – τρόπος του λέγειν, αφού δεν έχουν και πολλά για να διαφωνήσουν… – φαίνεται ότι δεν αποδίδει, ενώ αντίθετα εκνευρίζει τους ψηφοφόρους, που βλέπουν τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να συμπεριφέρονται σαν τα κόμματά τους, τα οποία κυβέρνησαν επί τέσσερις δεκαετίες, να μην ευθύνονται για την κα­τάντια της χώρας. 
Καμπάνια δυσφήμησης 
Την εβδομάδα που μας έρχεται, πά­ντως, σκέφτηκαν κάτι… πρωτότυπο και μοναδικό! Να ακολουθήσουν την τακτική Λαλιώτη – το αλήστου μνήμης «σκληρό ροκ»… – και ήδη έχουν ετοι­μάσει σποτάκια με αρνητική διαφήμι­ση. Σε αυτά εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μιλά για την οικονομία, αλλά και οι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου να δηλώ­νουν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας. 
«Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλά­νε για σχοινί;» αναρωτιούνται στελέ­χη της Ν.Δ. που δεν βρίσκονται κοντά στην ομάδα Σαμαρά και αντιλαμβάνονται ότι η απάντηση από την πλευ­ρά του ΠΑΣΟΚ θα είναι άμεση, με την προβολή δηλώσεων του Αντώνη Σα­μαρά πριν και μετά την κωλοτούμπα για το δεύτερο μνημόνιο.
«Δηλαδή βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας» έλεγαν υπο­ψήφιοι βουλευτές που έχουν ενημε­ρωθεί για τη νέα προεκλογική καμπά­νια. «Αντί να μιλάμε μόνο για τις προ­τάσεις μας στους ψηφοφόρους και για το πώς θα βγούμε από την κρίση, τους θυμίζουμε ότι άλλα λέμε και άλλα κά­νουμε τελικά, έστω και αν αυτό γίνε­ται κάτω από ευρωπαϊκές πιέσεις».
Η δεύτερη κίνηση που αναμένεται να κάνει ο μηχανισμός της Ν.Δ. θα έχει στόχο τα κόμματα της Κεντροδε­ξιάς. Όπως έλεγαν στελέχη της επι­τροπής προεκλογικού αγώνα, εάν η συσπείρωση της Ν.Δ. δεν είναι η ανα­μενόμενη, τότε τα βέλη θα στραφούν και προς τον Πάνο Καμμένο, την Ντό­ρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Θα προσπαθήσουν με στοιχεία από το παρελθόν να αποδείξουν ότι οι ηγέ­τες των μικρών κομμάτων της Κε­ντροδεξιάς μιλούν εκ του ασφαλούς τη στιγμή που η κατάστα­ση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα. Ακόμη, θα εμφανίσουν στοιχεία που εμπλέκουν κάποιους από τους αρ­χηγούς αυτών των κομμάτων σε μικρό­τερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα.
Η τρίτη και πιο πολύπλοκη κίνηση έχει να κάνει με τη Χρυσή Αυγή και τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρή­σουν να τη διεμβολίσουν. «Είναι μάλ­λον πολύ αργά για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα που υπάρχει υπέρ της Χρυσής Αυγής» λένε στελέ­χη της Συγγρού. «Η κατάσταση μας ξέφυγε εξ αρχής. Ο μοναδικός τρό­πος για να αντιληφθεί ο κόσμος περί τίνος πρόκειται είναι η δημόσια έκ­θεσή τους μέσα από τηλεοπτικές συ­ζητήσεις, όπου οι πολίτες θα αντιλη­φθούν ότι δεν πρόκειται για σωτήρες, αλλά για ακραία ναζιστικά στοιχεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα».
Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. αναγνω­ρίζουν ότι υποτίμησαν το θέμα της Ακροδεξιάς στη χώρα μας, με αποτέ­λεσμα η Χρυσή Αυγή να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα.
Ακόμη φαίνεται ότι θα εγκαταλει­φθεί το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ξανά εκλογές». Οι συνεργάτες του Σαμαρά
έχουν εισπράξει όλο το τελευταίο διάστημα μέσω των υπο­ψήφιων βουλευτών τη δυσφορία των πολιτών για μια δεύτε­ρη εκλογική αναμέτρηση. Έτσι θα φύγει από το πακέτο των επιχειρημάτων η δεύτερη Κυριακή και θα παραμείνει μόνο το επιχείρημα ότι ακόμη και στην περίπτωση της συγκυβέρνησης πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχη­γός του πρώτου κόμματος.
Αυτό θα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, αφού από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν στελέχη που δήλω­σαν ότι είναι υπέρ της συγκυβέρνησης, αλλά όχι με τον Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γι’ αυτούς θα ήταν καλό να παραμείνει ο Λουκάς Παπαδήμος. 
Σώθηκαν… από τα ντιμπέιτ! 
Ως μοναδικό κέρδος σε αυ­τήν τη συγκυρία εκλαμβάνουν στη Ν.Δ. το γεγονός ότι τα ντιμπέιτ πάνε προς ακύρωση. Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του ήταν εξ αρχής αρνητικοί σε όλα τα ενδεχόμενα και σε όλες τις μορφές που θα μπορούσε να έχει αυτός ο τηλεο­πτικός πολιτικός διάλογος.
Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήθελε ένα ντιμπέιτ ανάμεσα στον ίδιο και τον Ευ­άγγελο Βενιζέλο, διότι η εικό­να και μόνο των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων τα οποία ευθύνονται για την κα­κή κατάσταση της χώρας θα ήταν αρνητική για τον ίδιο. Πόσω μάλλον που ο Σαμαράς δεν θα είχε καμιά όρεξη να εκτε­θεί στον κίνδυνο να υπενθυμι­στεί η συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση, την οποία θέλει να απωθεί.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αντίδρασή του στο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Καμμέ­νο, την Μπακογιάννη και τον Καρατζαφέρη. Αναλογικά, το μεγαλύτερο πλήγμα θα μπο­ρούσε να του το επιφέρει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελ­λήνων, αφού η δημιουργία αυ­τού του κόμματος σχετίζεται ευθέως με την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. στο θέμα των μνημο­νίων.
Έτσι, παρά την επιμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Σα­μαράς επέλεξε την τακτική του σνομπαρίσματος της δια­δικασίας, για να μη δείξει ότι φοβάται ή έχει ενδοιασμούς για το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας…
Αποσυσπείρωση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – Οι Αμερικανοί συστήνουν αλλαγή γραμμής
“Ζαλισμένα” τα εκλογικά επιτελεία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις τις οποίες έχει αποκαλύψει το defencenet.gr. Όλες οι κυλιόμενες έρευνες που καταγράφουν σε ημερήσια βάση τις τάσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα δύο κόμματα πάνε σε ιστορική ήττα με την πιθανότητα να ξεπεράσουν το 40% να είναι μικρότερη από το να μην πετύχουν έστω αυτό τον ελάχιστο στόχο.

Το σύνολο των ευρημάτων επιβεβαιώνει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και προ της απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων, αλλά και την πτωτική τάση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που είχε καταγραφεί και το οποίο τώρα εντείνεται.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αντί συσπείρωσης έχουμε το αντίθετο φαινόμενο. Και αν το ΠΑΣΟΚ έχει δεδομένο πρόβλημα να ξεπεράσει το 15-16% φαίνεται ότι πλέον μεταδίδεται και στη ΝΔ το μικρόβιο της αποσυσπείρωσης όπου προφανώς η έλλειψη παράστασης για αυτοδυναμία αφαιρεί το κίνητρο της συσπείρωσης.

Οι Αμερικανοί εκλογικοί σύμβουλοι και των δύο κομμάτων συμβουλεύουν ότι πρέπει να περάσουν πλέον σε προσωπικές επιθέσεις. Θεωρούν ότι η γραμμή αυτή μπορεί να μην φέρει το αποτέλεσμα που θέλουν, αλλά θεωρουν ότι μπορεί να ανακοπεί η κατάρρευση τους. 
Κατόπιν αυτών των οδηγιών τις τελευταίες ημέρες ήδη έχει τροποποιηθεί η πολιτική γραμμή σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: 

1. Πολιτική στροφή Βενιζέλου. Πρώτα έλεγε ότι θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Τώρα λέει ξαφνικά ότι στόχος είναι να βγούμε από το μνημόνιο σε … τρία χρόνια! Σε ότι αφορά την επίθεση κατά του Α.Τσίπρα, υπό κανονικές συνθήκες ο τελευταίος θα μπορούσε να κάνει ακόμα και … μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

2. Προσωπικές επιθέσεις του Αντώνη Σαμαρά σε Πάνο Καμμένο και Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Α.Σαμαράς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το προφίλ που του ταιριάζει, αυτό της ήρεμης σταθερής συντηρητικής δύναμης και να υιοθετήσει το προφίλ του πολιτικού που καταφεύγει σε συζητήσιμες από άποψη πολιτικής ηθικής προσωπικές επιθέσεις με σεξιστιά υπονοούμενα κατά των Π.Καμμένου και Α.Τσίπρα. Αλλά οι (μελλοντικοί) ψήφοι δείχνει να εξακολουθούν να διαρρέουν προς τα δεξιά.

3. “Αξιοποίηση” του ΚΚΕ. Η άρνησή του να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και η στείρα σνθηματολογία του (έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα αυτή η γραμμή στο εσωτερικό του ΚΚΕ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει μετακλογικά) θεωρείται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις του Μνημονίου ως “μπαμπούλας” στους ψηφοφόρους που θα ήθελαν μια άλλη κυβέρνηση, πέρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΛάθος της ΝΔ η σύγκρουση με τον Καμμένο.


Στην επιστήμη της προπαγάνδας επικρατεί μια βασική αρχή που λέει ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από το έγκλημα. Το λάθος.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η προπαγάνδα δεν ήταν ποτέ το φόρτε της Νέας Δημοκρατίας. 
Όμως αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι χειρότερο. Η ηγετική ομάδα της ΝΔ, που αποτελείται από τα παλιά στελέχη της ΠΟΛΑΝ, έχει καταληφθεί από πανικό βλέποντας τα υψηλά ποσοστά Καμμένου και κάνει τα λάθη, το ένα πίσω από το άλλο. 
Η συμπεριφορά των στελεχών της ΝΔ δείχνει ψυχολογία μικρού κόμματος που τα βάζει με έναν ανταγωνιστή του.
Με τον τρόπο που επιχειρεί η ΝΔ να αντιμετωπίσει τον Καμμένο,  αφενός δείχνει ενοχή για…. τα πεπραγμένα της και φόβο απέναντι στον επιθετικό λόγο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με πειστικά επιχειρήματα, αφετέρου ανυψώνει τον Πάνο Καμμένο σε ισάξιο πολιτικό συνομιλητή της και του παρέχει απλόχερα ανέξοδη διαφήμιση και ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν τον πολιτικό λόγο του.
Στην προσπάθειά της να συσπειρώσει τους Νεοδημοκράτες και να τους εντάξει στη γραμμή του μνημονίου (μετά την κυβίστηση που έκανε), τελικά, μέσα από αυτή τη σύγκρουση αποσυσπειρώνει την ίδια την ψυχή της.
Θυμηθείτε ότι το βράδυ της 6ης Μαϊου θα αρχίσουν να αναζητούν στη Συγγρού τους εγκέφαλους της προεκλογικής τακτικής του κόμματος.