Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος είναι ο μεγάλος απών από τις εξελίξεις στις συγκοινωνίες της Αττικής. Ενώ ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο του και απαξιώνεται αλλά και δεν προωθείται περισσότερο.

Η σχεδιαζόμενη επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί στο Λαύριο που είχε ανακοινωθεί και επίσημα το 2007 σήμερα χαρακτηρίζεται μάλλον ως αστείο. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας αλλά και η «πτώση» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει παγώσει κάθε ζήτημα μέχρι να επιλυθούν οι οικονομικές εκρεμμότητες του ομίλου.

Παρότι χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη επέκταση του δικτύου σε περιοχές που σήμερα είναι αναπτυσσόμενες αλλά δεν έχουν καμία πρόσβαση σε μέσα σταθερής τροχιάς εντέλει εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει κανένας λόγος για την προώθηση αυτού του πολύ σημαντικού συγκοινωνιακού έργου.

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύψει τα Μεσόγεια και ειδικότερα να φτάσει στα λιμάνια του Λαυρίου αλλά και της Ραφήνας. Σήμερα πέραν των μελετών που έχουν γίνει καμία άλλη κίνηση δεν φανερώνει την πρόθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια για την έλευση του τρένου και πάλι μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου.

Από την άλλη με τα γεγονότα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις φήμες για ιδιωτικοποίηση μέρους τη εταιρείας , την φημολογία για ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για τον Προαστιακό της Αθήνας και τις συνεχιζόμενες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδύσεις στα Μεσόγεια οριστικά έχουν παγώσει και πως τα σχέδιο για την αστικοποίηση όλης της περιοχής μάλλον πηγαίνουν στις καλένδες. Όταν ξεκινούσε ο προαστιακός το καλοκαίρι του 2004 όλοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό μέσο μαζικής μεταφοράς για την Αττική. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό το πιστεύω και η επόμενη μέρα δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Όλα αυτά αν φυσικά δεν εμφανιστεί κάποια εταιρεία σωτήρας που θα θελήσει και να επενδύσει στο υπάρχον δίκτυο αλλά και να το επεκτείνει προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό και κερδοφόρο όπως άλλωστε επιτάσσει η σημερινή εποχή.

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
http://www.ypodomes.com/show_newsid.php?news_id=3096