Σε κατάσταση απόγνωσης δηλώνουν ότι βρίσκονται οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί των Μεσογείων εξαιτίας της επιβολής του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης των 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί.


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου από το σύνολο των αμπελουργικών συνεταιρισμών της περιοχής ακούστηκαν οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΦΚ αποτελεί ταφόπλακα στις προσπάθειες των Μεσογειτών να δώσουν πνοή σε ένα προϊόν που θα μπορούσε να αποφέρει πολλά οφέλη στα Μεσόγεια.

Πέραν των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν και πρόκειται να αποφασίσουν οι οινοποιοί από κοινού με τους αγρότες των Μεσογείων προχωρούν τη Δευτέρα στην υποβολή ενός ψηφίσματος σε όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων ενώ άμεσα προσφεύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου με παράλληλη κατάθεσης αίτησης αναστολής εφαρμογής του μέτρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΣΕΟ Σωτήρης Ιωάννου έκανε λόγο για ένα μέτρο καθαρά αντιαναπτυξιακό τονίζοντας πως «έχουμε μάθει να κάνουμε προγράμματα για την ανάπτυξη και όχι κινητοποιήσεις» οι οποίες όμως απαιτούνται αυτή τη στιγμή.
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα κατέθεσε στην εκδήλωση ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος: «Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Το ΦΠΑ έφτασε από το 8% στο 23% ενώ για τα σκληρά αλκοολούχα ποτέ έπεσε από το 36% στο 23%» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:
«Ουσιαστικά μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 45% εάν στον ΕΦΚ προσθέσουμε και το 23% του ΦΠΑ» ενώ έκανε σαφές ότι πλήττονται εξίσου μικρά και μεγάλα οινοποιεία, υπογραμμίζοντας ότι ο οινοποιητικός κλάδος είναι ο μόνος που αντέδρασε στην κρίση με εξωστρέφεια. «Θα κλείσουν το ένα οινοποιείο μετά το άλλο αλλά αν είναι να πέσουμε δεν θα πέσουμε αμαχητί» κατέληξε ο κ. Παπαγιαννάκος.
Ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΑ (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής) τόνισε μεταξύ άλλων πως «παρότι προσπαθούμε να χτίσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο του κλάδου για εξωστρέφεια, δεχόμαστε χαριστική βολή».
Εντύπωση προκάλεσε ο συγκροτημένος τρόπος με τον οποίο μίλησαν μικροί οινοποιοί αλλά και αμπελουργοί οι οποίοι δηλώνουν ότι βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ειδικά οι αμπελουργοί στάθηκαν στις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η επιβολή του ΕΦΚ στις καλλιέργειές τους: «μέσα στα τελευταία 40 χρόνια η παραγωγή έπεσε από τους 60.000 τόνους στους μόλις 10 – 11.000 και θέλουν να μας αποτελειώσουν» λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Δείτε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον πρόεδρο του Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου.

http://notioanatolika.gr/