Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, την Κυριακή το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κερατέας, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την «Άλωση της Πόλης» (29/5/1453).
Την εκδήλωση οργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κερατέας και ο Λαογραφικός Όμιλος «Απόλλων» και στο Α’ μέρος έγινε η παρουσίαση δύο συγγραφέων από τα Μεσόγεια που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Η Λίλη Πρίφτη από την Παιανία που έχει γράψει το ιστορικό μυθιστόρημα “Ματωμένος Βόσπορος”, μίλησε με θερμά λόγια για την θυσία του Κων/νου Παλαιολόγου και τις τελευταίες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο συγγραφέας από την Κερατέα Κωνσταντίνος Τσοπάνης που έχει γράψει το βιβλίο “Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης – Το χρονικό του Λεονάρδου του Χίου”, μίλησε ιδιαίτερα γι’ αυτό το χρονικό που μετέφρασε από τα Λατινικά, επεσήμανε την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από σοβαρά λάθη και κατάπτωση αξιών και τόνισε ότι η θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα συγχρόνως ήταν κι ένας εξαγνισμός γι’ αυτό και ο θρύλος του φθάνει μέχρι τις μέρες μας.
Ακολούθως η Χορωδία του Λαογραφικού Ομίλου Απόλλωνα συνέχισε το πρόγραμμα με 14 τραγούδια και θρήνους για την Άλωση της Πόλης και την Αγιά Σοφιά.
Τα περισσότερα τραγούδια ήταν από την Μικρά Ασία, Σμύρνη, Σινασσό, Κωνσταντινούπολη, συγκίνησαν το ακροατήριο που καταχειροκρότησε τον Διευθυντή της χορωδίας Χρίστο Τσάλλο (πτυχιούχο Βυζαντινής Μουσικής), τους μουσικούς Σωτήρη Μαργώνη (βιολί), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Μάνο Κουτσαγγελίδη (κανονάκι), Κώστα Μήτσιο (λαούτο) και Νεκτάριο Αγγέλου (κρουστά) και τους χορωδούς Μαρίνα Αγγελή, Ελευθερία Αλτζερίνη, Σοφία Αντωνίου, Τασούλα Γιαννακάκη, Δήμητρα Ζουμπουλιά Μαρίνα Καρελιώτου, Κατερίνα Κουτσουνάκη, Νικολέτα Καναχαλίδου-Κοψιά, Ιωάννα Λιούμη, Θεοδώρα Ματάλα, Αγγελική Μακρή-Πρίφτη, Κατερίνα Μαγγανά, Φωτεινή Μελά, Ευαγγελία Μεγαγιάννη, Ειρήνη Μοσχοπούλου, Βασιλική Παπαθανασίου, Μαρία Παπανικολάου, Δήμητρα Παπανικολάου-Πέτση.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού τόνισε την σχέση της περιοχής της Κερατέας και της Λαυρεωτικής, αφού το ασήμι που έβγαινε από την περιοχή έφθασε στην Πόλη τον 6ο αι. μ. Χ επί Ιουστινιανού που συνέβαλε στο χτίσιμο της Αγιά-Σοφιάς. Μάλιστα τόνισε οτι υπάρχουν νέα ευρήματα καμινίων, αργύρου την εποχή εκείνη στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας.