«Δεν υποχωρούμε» αυτή είναι η απάντηση – κόλαφος που δίνουν οι κάτοικοι της Κερατέας στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους μεγαλοεργολάβους, που επιδιώκουν με κάθε μέσο να μετατρέψουν την περιοχή τους σε μια απέραντη χωματερή.  Το μπλόκο της Κερατέας συνεχίζει να μαζικοποιείται, η προσέλευση διαρκώς ανανεώνεται από κατοίκους του Λαυρίου και της Κερατέας,  οι συγκρούσεις με το στρατό κατοχής επιμένουν, τίποτα δεν τελείωσε. 
 
Και είναι ακριβώς αυτή η στάση αξιοπρέπειας που πάγωσε το χαμόγελο του υπουργού Εσωτερικών Ι. Ραγκούση και της πλειοψηφίας των μεγαλοδημοσιογράφων, που πανηγύριζαν μετά την απόφαση του ΣτΕ, την προηγούμενη Δευτέρα.  «Νέο δικαστικό χαστούκι εισέπραξαν οι φορείς και κάτοικοι της Κερατέας, οι οποίοι παρότι δεν έχουν δικαιωθεί σε καμία προσφυγή συνεχίζουν να αντιδρούν στη δημιουργία χώρου απόθεσης απορριμμάτων» έγραφε χαιρέκακα ρεπορτάζ της εφημερίδας των Νέων (11/1). Βέβαια το… καλά πληροφορημένο ρεπορτάζ «ξέχασε» να αναφέρει ότι οι κάτοικοι έχουν ήδη δικαιωθεί από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου, το οποίο με απόφαση του διέτασσε την αναστολή των εργασιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ι. Ραγκούσης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αφενός απέδωσε την αντίδραση σε ένα μόνο μέρος των κατοίκων, και  αφετέρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ». 
 
Η… είδηση λοιπόν που κυριάρχησε για τη μάχη στην Κερατέας την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι το ΣτΕ «άναψε πράσινο» φως για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Ωστόσο τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως εσκεμμένα παρουσιάζονται. Πράγματι το Τμήμα Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας, για αναίρεση της υπουργικής απόφασης (30/7/2009), η οποία αφορούσε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Παρ’ όλα αυτά εκκρεμούν δύο ακόμα προσφυγές στο ΣτΕ: Η μία αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα εκδικάζονταν στις 12/01, ωστόσο αναβλήθηκε, και μάλλον θα εκδικαστεί τον Ιούνιο του 2011. Και η δεύτερη αφορά τις απαλλοτριώσεις και πρόκειται να εκδικαστεί και αυτή τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Με άλλα λόγια η απόφαση που συνεχίζει να ισχύει είναι αυτή του Ειρηνοδικείου που κάνει λόγο για αναστολή των εργασιών. Έτσι και στο δικαστικό μέτωπο όλα παραμένουν ανοιχτά…
 
Πέρα όμως από όσα διαδραματίζονται στις κλειστές δικαστικές αίθουσες, η ζωντάνια των δρόμων της Κερατέας αποδεικνύει ότι αυτόν τον αγώνα δεν τον σταματά τίποτα. Τα ‘χουν βρει σκούρα κυβέρνηση, ΜΑΤ, μεγαλοεργολάβοι…  «Ακόμη και ο… ΟΗΕ να έρθει και να μας υποχρεώσει να φτιάξουμε ΧΥΤΑ, εμείς δεν θα το δεχτούμε» λέει εμφαντικά ο Τέλης Μολφέτας κάτοικος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. «Όλοι οι κάτοικοι της Κερατέας είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή του Οβριόκαστρου», αυτή ακριβώς η ομόφωνη αντίθεση θεωρείται από το συνομιλητή μας και ο λόγος που οι κινητοποιήσεις -αν και κρατούν πάνω από μήνα- δεν φυλλοροούν αλλά συνεχίζουν να μαζικοποιούνται. Αγώνα για τη ζωή τους δίνουν οι κάτοικοι της Κερατέας και δεν είναι διατεθειμένοι να τον χάσουν. Για αυτό και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ακόμα και τις πιο συγκρουσιακές πρακτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτή την εβδομάδα έντονες ήταν οι βράδυνες αψιμαχίες με τις δυνάμεις κατοχής.  Όσο η κυβέρνηση του ΔΝΤ συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει τις επιδιώξεις των μεγαλοεργολάβων με τη βία των ΜΑΤ, τόσο η αντίσταση θα φουντώνει.   
 
Πολύ σημαντικό είναι ότι στον ηρωικό αγώνα τους οι κάτοικοι της Κερατέας δεν έχουν μόνο εχθρούς (η ιερή συμμαχία κυβέρνησης – εργολάβων – κανόναρχων) αλλά και χιλιάδες συμπαραστάτες σε όλη τη χώρα. Ήδη δεκάδες οργανώσεις της Αριστεράς (AKOA, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, ΑΡ.ΑΝ, ΑΡ.Α.Σ., Δ.Ε.Α., Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ),  ΚΟΕ, Κόκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση,  Ν.Α.Ρ.-ν.ΚΑ, Νεολαία Συνασπισμού, Ο.Κ.Δ.Ε., Ο.Κ.Δ.Ε. – Σπάρτακος, ΣΕΚ) καλούν σήμερα σε πορεία αλληλεγγύης στην Κερατέα. Στο κάλεσμα τους σημειώνουν ότι «Αποτελεί απάτη το γεγονός πως ο καταστροφικός αυτός ‘’μονόδρομος’’ διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα σε μεγάλες εκτάσεις, θα αποτελέσει και τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών». Ενώ επισημαίνεται ότι «Στην πραγματικότητα στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ‘’για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων’’, με τη διάλυση των αντίστοιχων λειτουργιών των δήμων και την ιδιωτικοποίησή τους, παράλληλα με τη μετακύλισή του αυξημένου κόστους με αύξηση τελών των δημοτών. Στο βωμό του μέγιστου κέρδους καλείται να θυσιαστεί η υγεία, η καθημερινή ποιότητα ζωής, καθώς και το φυσικό περιβάλλον». (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 16/1/2011) 

http://natasakefallinoy.blogspot.com/2011/01/blog-post_5270.html