Μια κακοδαιμονία ακολουθεί τα μουσεία μας. Όσο καθυστερεί η έναρξη των εργασιών για τη θεμελίωση, την επέκταση ή την ανάπλασή τους άλλο τόσο χρονοβόρα αποδεικνύεται και η ολοκλήρωσή τους.

Κι όμως, κόντρα στις σημερινές οικονομικές αντιξοότητες υπάρχει φως στο τούνελ, τουλάχιστον για μερικά. Έτσι, στις αρχές του 2012 αναμένεται να ανοίξει η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, ενώ την ίδια περίοδο θα κλείσει προσωρινά η Εθνική Πινακοθήκη για να ξεκινήσει η επέκτασή της. Ακόμα, πράσινο φως άναψε για τη δημιουργία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, έπειτα από περιπέτειες 20 ετών, καθώς και για το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας στο Λαύριο. Ωστόσο, άλλα υπό ίδρυση μουσεία παλεύουν ακόμα με την κρατική ολιγωρία και προσκρούουν σε γραφειοκρατικούς, νομικούς και πολεοδομικούς σκοπέλους που φρενάρουν την πολιτιστική υποδομή και ανάπτυξη.


Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου

Για να παραφράσουμε το άσμα… στο Λαύριο γίνεται μουσείο. Βήμα-βήμα προχωράει η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας εντός του —μοναδικού στο είδος του στην Αττική— Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Η μουσειολογική μελέτη έχει ήδη εγκριθεί, ενώ πολύ πρόσφατα πέρασε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η αρχιτεκτονική και ηλεκτρολογική μελέτη που εκπόνησε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μένει πλέον το έργο, με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του παλιού μηχανουργείου θα αποτελέσει το κέλυφος του μουσείου. Αποτελείται από συνεχόμενα κτίρια σε δύο στάθμες, ενώ βρίσκεται σε επαφή με δύο μεγάλες αίθουσες όπου ήδη λειτουργούν συνεδριακός χώρος και αναψυκτήριο.

Στόχος είναι το μουσείο να αναδείξει τον κόσμο των μεταλλείων και την εξέλιξη της μεταλλουργίας από το αρχαίο Λαύριο έως τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη. Όλα τα μηχανήματα που υπάρχουν, μαζί με εργαλεία, πάγκους, ιμάντες θα συντηρηθούν και θα εκτεθούν σε ειδικές κατασκευές, όπως προθήκες και βάθρα.

 Διαβάστε περισσότερα