Πανό διαμαρτυρίας των κατοίκων της Κερατέας το 2011, στο Σούνιο. Φωτο:Σπύρος Τσακίρης/Ε

Δεν ήθελαν την «καυτή πατάτα» της Κερατέας οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν φάκελο στο διαγωνισμό δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά αναγκάστηκαν να το κάνουν για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια, ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν κάτοικοι της Κερατέας για το θέμα.
«Έτσι είναι σχεδόν βέβαια ότι τα ίδια σχήματα θα εμφανισθούν στη Φυλή και τα Λιόσια, όπως έχει ήδη γίνει με το Γραμματικό και την Κερατέα. Η προσυνεννόηση των εταιρειών και το μοίρασμα του πακέτου είναι ήδη εμφανής. Η διαπλοκή συνεχίζεται» δήλωσε ο Στ. Ιατρού, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε κύκλους εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ.
Αναφορικά με την εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ και την εταιρεία J.P. ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, «που αποτελούν αντίστοιχα τον υπερεργολάβο και τον εργολάβο του έργου Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, είναι πασίγνωστο το ενδιαφέρον τους», είπε ο κ. Ιατρού και συμπλήρωσε ότι αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η συμμετοχή της ΔΕΗ στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ, διότι με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας και του Λαυρίου λειτουργεί από το 1968 εκεί το μεγαλύτερο εργοστάσιό της στην Ελλάδα, με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και τεράστιες δεσμεύσεις από τους αγωγούς υψηλής τάσης.
Το βασικό μήνυμα των κατοίκων της Κερατέας ήταν ότι ο επί 16 χρόνια αγώνας τους κατά του ΧΥΤΑ ήταν αγώνας υπέρ της νομιμότητας και αναφέρθηκαν στις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. Παράλληλα τονίστηκε ότι ο επί 128 ημέρες αγώνας των κατοίκων στα «μπλόκα» της Κερατέας, για τον οποίο υπάρχουν ακόμη ποινικές διώξεις εναντίον τους, συνιστά παρακαταθήκη και οδηγό που τους υποχρεώνει σε νέα δυναμική αντίσταση.
Στη συνέντευξη Τύπου υποστηρίχθηκε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης είναι παράνομη, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, κατηγορήθηκε για «παράνομες, αντιδημοκρατικές ενέργειες που δεν θα περάσουν».
Πηγή: ΑΠΕ


Κερατέα: 16 χρόνια αγώνες ενάντια στην παρανομία

Στην ανακοίνωση που μοίρασαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τονίζουν: 

– Το παράνομο της διαδικασίας δημοπράτησης με αναλυτική τεκμηρίωση. 

– Τη συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία τους και την «ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ένα να κοπιάσει να έρθει στην Κερατέα». 

– Τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν έναρξη οποιοδήποτε έργου στην Κερατέα, καθώς και την προσφυγή που έχει γίνει. 

Την αλληλεγγύη στη Φυλή, τα Λιόσια και το Γραμματικό. 

Οι κάτοικοι της Κερατέας τόνισαν τον επί 16 χρόνια αποτελεσματικό αγώνα τους που ήταν αγώνας υπέρ της νομιμότητας. Ειδικότερα το ότι επί 128 ημέρες στα μπλόκα της Κερατέας μάτωσαν και ότι ακόμα υπάρχουν ποινικές δίκες εναντίον τους, τους υποχρεώνει σε δυναμική αντίσταση σήμερα. 

Κατά την τρίωρη διαμαρτυρία των κατοίκων επιχειρήθηκε να απαγορευθεί η κατάθεση επίσημης προσφυγής αναστολής από την αστυνομία με εντολή του ΕΔΣΝΑ κάτι το οποίο δεν έγινε πράξη μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και την απειλή συγκρούσεων από τους κατοίκους. 

Αντιπροσωπεία των κατοίκων κατέθεσε αίτηση αναστολής και προσφυγή κατά της νομιμότητας της δημοπράτησης στον ΕΔΣΝΑ και την επιτροπή διαγωνισμού. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού δεσμεύθηκε να απαντήσει εγγράφως. 

Νωρίτερα είχε κατατεθεί αντίστοιχη αίτηση αναστολής στους ελεγκτές νομιμότητας Αττικής όπου έχει κατατεθεί από 4/12/2012 η κύρια προσφυγή κατά των δημοπρατήσεων. 
Στον διαγωνισμό προσήλθαν 8 κοινοπραξίες τεχνικών εταρειών, ακριβώς οι ίδιες που προσήλθαν και στο διαγωνισμό για το Γραμματικό. 

Σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ οι εταιρείες «καθοδηγήθηκαν» να υποβάλλουν υποχρεωτικά προσφορές για την Κερατέα για να ληφθούν υπόψη οι αντίστοιχες για Γραμματικό, Φυλή, Λιόσια. Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ίδια σχήματα θα εμφανισθούν στη Φυλή και τα Λιόσια. Η προσυνεννόηση των εταιρειών και το «μοίρασμα» του πακέτου είναι ήδη εμφανή. 

Οι εταιρείες που υπέβαλλαν προσφορές είναι: 
1 ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ (Μπόμπολας κλπ.) 
2 J.P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 
3 ΤEΡΝΑ – ΔΕΗ 
4 ΤΟΞΟΤΗΣ 
5 ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – EMVITECH 
6 ΜΕΤΚΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 
7 NOVAERA (Κοπελούζος) 
8 ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΤΑΡΤ –ΕΓΝΩΝ 

Είναι πασίγνωστο το ενδιαφέρον των δυο πρώτων εταιρειών, τόσο του ομίλου Μπόμπολα αλλά και της J.P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που αποτελούν αντίστοιχα τον υπεργολάβο και εργολάβο του έργου Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας , που ακυρώθηκε με δικαστικές αποφάσεις. 
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έκανε η συμμετοχή της Δ.Ε.Η. σε κοινοπραξία, μια που με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας και του Λαυρίου λειτουργεί από το 1968 εκεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο της στην Ελλάδα, με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και τεράστιες δεσμεύσεις από τους αγωγούς υψηλής τάσης. 
Τα κυρίαρχα συνθήματα των διαμαρτυρομένων κατοίκων ήταν: 

– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ 

– ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 

Τέλος το βασικό μήνυμα που δόθηκε από τη διαμαρτυρία ήταν ότι στην Κερατέα δεν πρόκειται λόγω των δικαστικών αποφάσεων αλλά και της απόφασης των κατοίκων να επιτραπεί να γίνει τίποτα, ότι ο 16χρονος αγώνας της Κερατέας ιδίως των 128 ημερών στα μπλόκα που δικαιώθηκε θα παραμείνει παρακαταθήκη και οδηγός για το μέλλον και ότι οι παράνομες αντιδημοκρατικές ενέργειες του ΕΔΣΝΑ και ιδίως του προέδρου του περιφερειάρχη Κου Σγουρού δε θα περάσουν. 

24/01/2013 
Σταύρος Ιατρού 
τέως Δήμαρχος Κερατέας

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές από τον ΕΔΣΝΑ

Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της σήμερα το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Καλογερόπουλος, απέρριψαν τις προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής που υπέβαλε ο τέως δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού, κατά της διαδικασίας κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα.
Οι προσφυγές απορρίφθηκαν με το επιχείρημα ότι «οι λόγοι που ο αιτών επικαλείται κρίθηκαν αβάσιμοι», ενώ σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί -και απορριφθεί- και άλλη παρόμοια προσφυγή πριν από λίγους μήνες κατά άλλης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι η απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) δεν είναι υποχρεωτικό να αναθεωρείται ανά 5ετία, καθώς και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με πληθώρα αποφάσεων έχει κρίνει ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ είναι νόμιμη. Η Εκτελεστική Επιτροπή χαρακτηρίζει «ανύπαρκτες τις εφετειακές αποφάσεις, που δήθεν έχουν κρίνει το έργο ως παράνομο». Τέλος, σημειώνεται ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι σύμφωνα και όχι αντίθετα με τον ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή ενημέρωσης:

http://www.enet.gr/