Τέλος στις διακοπές ρεύματος λόγω χαρατσιού βάζει η Κομισιόν!

 
Τελικά φαίνεται πως το “κοινωνικά δίκαιο” μέτρο επιβολής ειδικού φόρου στη δομημένη επιφάνεια που σκαρφίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και το επιτελείο  του δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ απάντησε πως “η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα”.

Πιο συγκεκριμένα,  ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Εττινγκερ, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι  σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν  «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι επτά και οκτώ ) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)».

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ πρόσθεσε πως «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» και καταλήγει πως «ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

Σημειώνεται ότι ήδη κατά του τέλους έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Χουντής σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση δήλωσε: « Η ανάλγητη κυβέρνηση,  που αποδεικνύεται ότι  δεν σέβεται καμία νομιμότητα, τόλμησε σήμερα να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη να έχει ηλεκτρική ενέργεια και να μην του κόβουν το φως, εφόσον πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του. Καλούμε την κυβέρνηση μετά από αυτή την απάντηση, να πάρει πίσω αμέσως το απαράδεκτο χαράτσι, που πάει να επιβάλλει  στους πολίτες. Αυτοί που εμπνεύστηκαν και επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου,  που ταλαιπωρούν και εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό, αξίζουν την γενική κατακραυγή».

Το παράδοξο είναι πως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας.
econews

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν λίγα λεπτά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Για τις 30 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεση των 15 συνδικαλιστών της ΔΕΗ από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Λίγο πριν την αναβολή της δίκης, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν ζητήσει να γίνει αυθημερόν το δικαστήριο, διατυπώνοντας, μάλιστα, την άποψη ότι δεν έχουν πρόθεση να ασκήσουν έφεση σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης!

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση του αγώνα τους.

«Θα δικαιωθούμε γιατί έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας, γιατί αγωνιζόμαστε για το δίκαιο των πολιτών»

Pheme.gr

Σχόλια μέσω facebook