• Οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Του Γιωργου Λιαλιου

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Οπως αποκάλυψε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής χρωστά ήδη περί τα 60 εκατ. ευρώ στις δύο ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τον ΧΥΤΑ Φυλής και το χρέος συνεχώς μεγαλώνει, καθώς οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Αυστηρή προειδοποίηση ήρθε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τόνισε ότι είμαστε πλέον ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου για 63 ανεξέλεγκτες χωματερές που παραμένουν σε λειτουργία στη χώρα.

Η αποκάλυψη της τραγικής κατάστασης του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής έγινε χθες, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. «Το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο (Ειδικός Διαβαθμιδικός) Σύνδεσμος είναι το χρέος που παρέλαβε από τον προηγούμενο φορέα, τον ΕΣΔΚΝΑ, και το οποίο ανερχόταν σε 72,5 εκατομμύρια ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2011. Τους 6 πρώτους μήνες του 2012, το χρέος αυξάνεται συνεχώς», ανέφερε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του συνδέσμου κ. Σγουρός. «Μόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων επιβαρύνεται με 2.000.000 περίπου τον μήνα. Ηδη το χρέος έχει φτάσει τα 83.000.000 ευρώ και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Επιπλέον, υπάρχουν και 37.000.000 τα οποία διεκδικούν δικαστικά ιδιώτες και 11 εκατομμύρια που είναι δεσμευμένα στην Εμπορική Τράπεζα από κατασχέσεις ιδιωτών».

Αιτία του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, είναι η αδυναμία των δήμων να αποδώσουν τις εισφορές τους στον Σύνδεσμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο Σύνδεσμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις προβλεπόμενες εισφορές των δήμων για το 2012. Η κατάσταση είναι τραγική, οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αποδώσουν χρήματα για τη διαχείριση των σκουπιδιών γιατί αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Μόνο στις δύο ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο Σύνδεσμος χρωστά περί τα 60-65 εκατ. ευρώ. Αν φύγουν οι εταιρείες, κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους». Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σγουρός, έχει επιδιώξει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης.

Σαν να μην έφθανε η περίπτωση της Αττικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί πλέον ευθέως με επιβολή προστίμων για την αδυναμία κλεισίματος των παράνομων χωματερών της χώρας. «Οι επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανάμεσα στις χειρότερες στην Ε.Ε. Με το 82% των απορριμμάτων να καταλήγει σε χωματερές, μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν χειρότερες επιδόσεις», ανέφερε χθες ο Julio Garcia Burgues, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επτά χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν 63 χωματερές και πολλές ακόμα έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Η πρόοδος είναι αργή ελλείψει εναλλακτικών λύσεων και πλέον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιβληθούν πρόστιμα στην Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο».

Ο κ. Burgues επισήμανε και την αναντιστοιχία του τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ο σχεδιασμός του 2003 δεν έχει εναρμονιστεί με τη νέα Οδηγία-Πλαίσιο για τα Απορρίμματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν βασίζεται στη νέα ιεράρχηση στόχων στη διαχείριση των απορριμμάτων (σ.σ.: στην οποία η πρόληψη και η διαλογή στην πηγή βρίσκονται πρώτα στην “πυραμίδα” και η ταφή απορριμμάτων τελευταία) και, προφανώς, δεν έχουν δοθεί κίνητρα υπέρ της μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το ανησυχητικότερο όλων είναι η αίσθηση που έχουμε στις Βρυξέλλες, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης στην υπόθεση των απορριμμάτων (…). Σε πολλές περιοχές, όπως η Αττική και η Πελοπόννησος, το δίκτυο διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες».