Σύμβαση περί τα 500.000 ευρώ μηνιαίως για τη διαχείριση της χωματερής στη Φυλή ετοιμάζεται να αναθέσει απευθείας στην ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα), ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Του Φάνη Κυριόπουλου
Η πρόταση για την απευθείας ανάθεση, στηρίζεται στην ανάγκη άμεσων εργασιών στη χωματερή για προστασία της δημόσιας υγείας, την οποία φαίνεται πως τώρα ανακάλυψε ο κ. Σγουρός. Ο περιφερειάρχης, με σειρά παρεμβάσεων τον τελευταίο μήνα (μέσω ανακοινώσεων, επισκέψεων στον εισαγγελέα, επιστολών σε υπουργούς) φρόντισε να καλλιεργήσει την αίσθηση του κατεπείγοντος, αλλά η πρόταση για απευθείας ανάθεση στην ΗΛΕΚΤΩΡ προκαλεί αντιδράσεις.
Όλοι όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων υποστηρίζουν ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο η ΗΛΕΚΤΩΡ λειτουργεί χωρίς σύμβαση και χωρίς να πληρώνεται τη χωματερή της Φυλής. (Για τόσο γενναιόδωρη Εταιρεία, μιλάμε…)  Για ανεξήγητους λόγους, τα μηχανήματα του ΕΔΣΝΑ έχουν όλα… χαλάσει, αλλά εδώ και 10 μήνες δεν επισκευάζονται. Έτσι, περίπου 80 υπάλληλοι του συνδέσμου, που απασχολούνται στη χωματερή, απλώς εισπράττουν τους μηνιαίους μισθούς, χωρίς να εργάζονται.
Τώρα κάποιοι προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο κ. Σγουρός δεν επισκευάζει τα μηχανήματα – (σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ, το κόστος δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες ευρώ!) – ώστε να λειτουργήσει τη χωματερή το προσωπικό, το οποίο πληρώνεται για να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Αντ’ αυτού, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ συζητήθηκε η «λήψη απόφασης έγκρισης μελέτης και διαδικασίας ανάθεσης των επειγουσών εργασιών για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής»!
Διά της (πλαγίας) … επιτροπής η απευθείας ανάθεση στον εργολάβο!

Σύμφωνα, δε, με απόφαση της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, κατόπιν εισήγησης του κ. Σγουρού, δημιουργείται τριμελής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από τους Μαστοράκο-Τεντόμα -Ζαννιά, επιτροπή η οποία θα… διαπραγματευτεί το… τίμημα. Έτσι, ο κ. Σγουρός θα έχει κι’ ένα ισχυρό άλλοθι, μέσα για τις… δημοκρατικές διαδικασίες που θ’ ακολουθήσει για την «παράδοση» του ΧΥΤΑ στον ιδιώτη…
Το ερώτημα που δημιουργείται και στον πιο αφελή, όμως, είναι γιατί στην επιτροπή δεν συμμετέχουν, τουλάχιστον, οι Δήμαρχοι φυλής και Ασπροπύργου που έχουν στα όρια των Δήμων τους τον ΧΥΤΑ; Και γιατί όχι να μη συμμετέχουν ακόμα και Δήμαρχοι όμορων Δήμων;

Ο Δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραίμης με τον Γ. Σγουρό στη χωματερή πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Από τότε, φαίνεται, πως πολλά έχουν αλλάξει…
Όπως έχει γράψει τις τελευταίες εβδομάδες η «δημοκρατία», η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ο ΕΔΣΝΑ είναι πλέον καταχρεωμένος, οι δήμοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, με τον κ. Σγουρό να ζητεί την παρέμβαση εισαγγελέα και να στέλνει επιστολές σε υπουργούς.
Όμως, αντί να προχωρήσει στην επισκευή των μηχανημάτων ώστε να εργαστεί το προσωπικό της χωματερής, (ο κ. Σγουρός για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, υποστήριξε ότι αυτά θα επισκευαστούν τον… Οκτώβριο!), εμφανίζεται τώρα να προτείνει την πρόσληψη του ιδιώτη που είχε εγκατασταθεί στη Φυλή εδώ και 10 μήνες, χωρίς σύμβαση και χωρίς να  πληρώνεται…
Και όλα αυτά, φαίνεται, πως θα «τρέξουν», με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα στον Αύγουστο, όταν οι δημότες θα βρίσκονται στις… παραλίες…
Με πληροφορίες από άρθρο του Φώτη Κόλλια από την «δημοκρατία». gr

Πηγή: http://www.otyposnews.gr/archives/46092#ixzz21hmDfXya

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εργολαβία στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

Αφού πρώτα προσπάθησε να εντυπωσιάσει με τον επικοινωνιακό λεονταρισμό της έξωσης τώρα θέλει να νομιμοποιήσει με διαγωνισμό 2,5 – 3 εκατ. € την εργολαβία του Ιδιώτη στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.
Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Αττικής και επικεφαλής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου  Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κ. Γιάννη Σγουρό, ο οποίος κάπου στις αρχές καλοκαιριού ανακάλυψε ότι ο εργολάβος που δουλεύει μέσα στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων εργάζεται παρανόμως, χωρίς να έχει υπογραφεί καμία σύμβαση έργου.
Τώρα και μετά την «αποτυχία» στην προηγούμενη συνεδρίαση της εκτ. επιτροπής του Συνδέσμου για λήψη απόφασης έξωσης του εργολάβου, λόγω επιβάρυνσης των δρόμων  του λεκανοπεδίου με απορρίμματα μεσούσης της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου, έρχεται στην αυριανή συνεδρίαση της εκτ. επιτροπής να φέρει ως θέμα την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των κυττάρων της χωματερής στον ήδη εγκατεστημένο εργολάβο, που ο ίδιος ήθελε δήθεν να του κάνει έξωση.
Δέσμιος των εργολαβικών συμφερόντων ο περιφερειάρχης Αττικής απαξιώνει προκλητικά  τον Ενιαίο Σύνδεσμο και τους εργαζόμενους σε αυτόν, «προτιμά» μια σύμβαση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με τον Ιδιώτη, παρά την επισκευή των μηχανημάτων του Συνδέσμου που δεν στοιχίζει πάνω από 50.000 ευρώ.
Η τακτική του είναι γνωστή άλλωστε από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, που δεν δίστασε να επιστρατεύσει μέχρι και τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να εμποδίσει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να του χαλάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Παρά τις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι απέτρεψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις τόσο στη διαχείριση των Απορριμμάτων όσο και στην αποκομιδή τους, είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών των συγκυβερνήσεων που και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός  υπηρετεί και «εξυπηρετεί», μόνο με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων  μπορούν να ανατραπούν.
Με το παρακάτω δελτίο τύπου για την αυριανή συνεδρίαση της εκτ. επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται.
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 979
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. πληροφορηθήκαμε ότι θα τεθεί θέμα απευθείας ανάθεσης των λειτουργιών του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής σε εργολάβο που ήδη βρίσκεται εγκατεστημένος στο χώρο.
Φαίνεται ότι ο επικεφαλής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. κ. Γιάννης Σγουρός μεθοδεύει κατακαλόκαιρο μία σύμβαση-δώρο στα μεγάλα εκδοτικά-εργολαβικά συμφέροντα που προασπίζει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι εδώ και επτά μήνες τηρεί σιγή ιχθύος στο θέμα της εκτέλεσης του κυρίου έργου του φορέα που ο ίδιος εποπτεύει από εργολάβο και μάλιστα χωρίς σύμβαση. Τον ίδιο εργολάβο θέλει να πριμοδοτήσει τώρα με 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ίδια ακριβώς συμφέροντα προσπάθησε να εξυπηρετήσει ο κ. Σγουρός από τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης των καθηκόντων του ως Περιφερειαρχής Αττικής, καλώντας τρία διαδοχικά Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Χρησιμοποίησε μάλιστα και τις δυνάμεις καταστολής για να αποτρέψει την είσοδο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου.   
Αντί λοιπόν ο κ. Σγουρός να επιχειρεί να αναθέσει απευθείας σε εργολάβο τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και μάλιστα παρανόμως, αφού το ποσό της προωθούμενης σύμβασης υπερβαίνει τραγικά το όριο της νόμιμης απευθείας ανάθεσης, ας προωθήσει την επισκευή των προωθητήρων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. οι οποίοι βρίσκονται επί ένα και πλέον χρόνο ακινητοποιημένοι για 50.000 ευρώ αλλά και την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ένα χρόνο τώρα έχει επισημάνει το πρόβλημα της σκόπιμης όπως αποδεικνύεται απαξίωσης του εξοπλισμού και του προσωπικού του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. τόσο από την προηγούμενη διοίκηση όσο και από την παρούσα. Αν δε, θέλει ο κ. Σγουρός να αναζητήσει τους υπαίτιους και υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., δεν έχει παρά να κοιτάξει δίπλα του…   
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Το δελτίο τύπου της ΠΟΕ- ΟΤΑ σε μορφή word ΕΔΩ