Με διακοπή της χρηματοδοτήσης απειλεί η Διαμαντοπούλου τα ΑΕΙ

Με διακοπή της χρηματοδότησης προς τα Πανεπιστήμια προειδοποιεί η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τους πρυτάνεις, αν δεν εφαρμόσουν το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η διακοπή προβλέπεται από τον ίδιο το νόμο.
Όπως είπε, ο νόμος εφαρμόζεται εκτός από ένα σημείο, αυτό που αφορά στην εξουσία και συγκεκριμένα το θέμα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης.
Και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση πρυτάνεων στο Λαύριο, τόνισε χθες ότι οι νόμοι πρέπει πρώτα να εφαρμόζονται και αν χρειασθεί να βελτιώνονται.
Μιλώντας στους πρυτάνεις, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος που ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρηματοδότησης, προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας που απασχολούν τα ιδρύματα.

newpost.gr

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Πανεπιστημίων και υπουργείου Παιδείας. Το κλίμα πυροδοτήθηκε χθες, στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων, στο Λαύριο, όπου η κήρυξη σε persona non grata του ειδικού γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιου για τα ΑΕΙ, Β. Παπάζογλου οδήγησε σε επεισοδιακή άρον άρον αποχώρηση και σε παρ’ ολίγον παραίτησή του.
Οι πρυτάνεις είχαν διαμηνύσει πως είναι ανεπιθύμητος, ειδικά μετά την «απαράδεκτη, αυθαίρετη, παράνομη» εγκύκλιο που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ αλλά και εξαιτίας της ξαφνικής απόφασής του να εμφανιστεί, ύστερα από μακρά απουσία, προκειμένου να συνοδεύσει το νέο αναπληρωτή υπουργό. Ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Δημοκριτείου, Κ. Ρεμέλης, τον προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις αν παραστεί, και εκείνος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και απειλώντας πως θα παραιτηθεί. Δεν παραιτήθηκε.
Οι πρυτάνεις, εξοργισμένοι πλέον με τις απειλές της υπουργού περί διακοπής της χρηματοδότησης αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν έχουν εκλεγεί τα Συμβούλια, αλλά και με την εμμονή της «στη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων που δεν συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων», αποφάσισαν μεταξύ άλλων:
-Προσφυγές στο ΣτΕ κατά των αποφάσεων για την εκλογή των Συμβουλίων και για το σύστημα εκλογής αυτών (ταξινομική ψήφος) πέραν των ήδη κατατεθειμένων για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών Επιτροπών.
-Διεκδίκηση άμεσης διασφάλισης της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων. Η εγκύκλιος Παπάζογλου ζητούσε αναστολή όλων των μέχρι τώρα προκηρύξεων.
-Διεκδίκηση πλήρους εξαίρεσης της Παιδείας από την εφεδρεία.
enet.gr

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Λαύριο, 12 Δεκεμβρίου 2011
 
Μετά από ένα χρόνο σχεδόν απουσίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ, παρέστη ως εκπρόσωπός του στη Σύνοδο Πρυτάνεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας καθ. Κ. Αρβανιτόπουλος,  ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την πάγια θέση της Συνόδου.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων  οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια – πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των Οργανωτικών Επιτροπών – δεδομένης της Συνταγματικής υποχρέωσης να διασφαλισθεί η Αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων.

Τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια λόγω των συντονισμένων πολιτικών υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων φορέων της δημόσιας διοίκησης, μετακύλησης της χρηματοδότησης και της ευθύνης της φοιτητικής μέριμνας  (σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, νοσηλείας, κ.α.) χωρίς βιώσιμο σχέδιο οδηγούν τα Πανεπιστήμια σε αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και αναστολής βασικών λειτουργιών τους. Στο πλαίσιο αυτό η εμμονή του Υπουργείου στη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων, δεν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Η αυθαίρετη Εγκύκλιος του Υπουργείου, σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα από αυτά που εισάγει ο νέος Νόμος. Η Σύνοδος ζητεί άμεσα τη διασφάλιση της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων, καθώς και την ισότιμη εξέλιξη όλων των υπηρετούντων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας ζητεί την πλήρη εξαίρεση της Παιδείας από την εφεδρεία, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Την ίδια στιγμή οι απειλές του Υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τα Ερευνητικά κονδύλια ως τιμωρία για την στάση των Πανεπιστημίων, αποκαλύπτει τη στρατηγική συρρίκνωσης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων δηλώνει ότι τα Πανεπιστήμια έχουν αυτονόητα τον λόγο για τις δικές τους υποθέσεις και θα καθορίσουν την στάση τους στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Λαύριο στις 12/12/2011.
Ο Πρύτανης
Οι Αντιπρυτάνεις