ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ…

1. Η «Συνεργασία για τα παιδιά της Κερατέας» είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2004, αριθμεί κατά μέσο όρο 30 μέλη (εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων Κερατέας, γονείς κ.α.). Απευθύνεται σε όσους κατοίκους της πόλης μας θέλουν συλλογικά και οργανωμένα να εκφράσουν τη φροντίδα τους για τα παιδιά. Είναι μια άτυπη ομάδα που συνεδριάζει μια φορά το μήνα, χωρίς ΔΣ (πρόεδρο κλπ), δε ζητά επιχορηγήσεις από το δήμο και ό,τι κάνει, το κάνει με συνδρομές των μελών της.

2. Βασικό της στόχο έθεσε τη δημιουργία μιας παιδικής – εφηβικής βιβλιοθήκης στην πόλη μας, στα πρότυπα του Οργανισμού Παιδικών Εφηβικών βιβλιοθηκών, με τον οποίο ήρθε αμέσως σε επαφή. Τα πρώτα έσοδα (2500€) για αυτή την προσπάθεια προήλθαν στο τέλος του 2004 από δωρεές εις μνήμη της Ματίνας Γ. Ιατρού (γεγονός που πυροδότησε αυτή την προσπάθεια) και από ένα ρεσιτάλ βιολιού του Β. Ραψανιώτη.

3. Παρά τις πολλές προσπάθειές μας να δημιουργηθεί η 29η βιβλιοθήκη στην αλυσίδα του Οργανισμού, παρά τις άριστες προθέσεις της προέδρου του Οργανισμού Παιδικών Βιβλιοθηκών, Τζένης Καββαδία, του τότε Νομάρχη Αν. Αττικής, της Δημοτικής Αρχής, δεν έγινε δυνατή η ίδρυση αυτής της βιβλιοθήκης από τον Οργανισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, που οδήγησαν τελικά σε κλείσιμό του. Η συνεργασία, χωρίς να ξεχάσει τον βασικό της στόχο, στράφηκε σε άλλες δραστηριότητες για παιδιά (εκδηλώσεις, αλληλεγγύη σε παιδιά που έχουν προβλήματα κ.α.)

4. Στα τέλη του 2009 ολοκληρώνονται οι εργασίες στο κτίριο Δροσόπουλου. Ο Δήμος Κερατέας παραχώρησε τον 1ο όροφο στο «Δημοτικό Ωδείο Δ. Νικολάου» και το ισόγειο (4 αίθουσες) στη δημιουργία Δημοτικής βιβλιοθήκης Κερατέας. Με πρωτοβουλία μας έγινε μια μελέτη αφιλοκερδώς από την αρχιτέκτονα Ελένη Πετούρη για όλο τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης, η οποία, μεταξύ των άλλων σε μια αίθουσα προβλέπει τη στέγαση της Παιδικής- Εφηβικής Βιβλιοθήκης.

5. Στη διάρκεια του 2010, το σχέδιο της Ελένης Πετούρη υλοποιήθηκε μόνο για την αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης από ξυλουργό της Κερατέας, με τη συνδρομή του ευεργέτη εφοπλιστή Κ. Πρίφτη (που δώρισε και δύο Η/Υ) και της συνεργασίας.

6. Η έναρξη της λειτουργίας της προγραμματίστηκε την τελευταία βδομάδα του Δεκεμβρίου 2010. Όμως, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο και τα γνωστά γεγονότα, αναβλήθηκε.

7. Η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη Κερατέας άνοιξε τελικά στις 28/12/2011, με τη συμμετοχή πολλών παιδιών και γονέων σε μιαν εκδήλωση με δυο παραμυθούδες από την Κερατέα, κουκλοθέατρο κ.α.

8. Η Συνεργασία έχει αναλάβει τη φροντίδα και τη λειτουργία της με εθελοντισμό. Θα ανοίγει αρχικά κάθε Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.30 – 20.00 και Σάββατο 11.00 – 13.00.

9. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή 1.000 και πλέον βιβλίων, αγορές νέων βιβλίων κ.α. Στόχος στο άμεσο μέλλον είναι να δημιουργήσει μια κοινή βάση δεδομένων των βιβλίων που υπάρχουν στις Παιδικές Εφηβικές Βιβλιοθήκες – Σχολικές Βιβλιοθήκες Κερατέας και Λαυρίου.

10. Όσοι και όσες θέλουν να βοηθήσουν το έργο της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης με δωρεές νέων βιβλίων, εθελοντική προσφορά κ.α. μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλ. 6946894640 – 6938272807 – 6932531510. Η Συνεργασία για τα Παιδιά είναι ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν και συνεδριάζει την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα στις 9.00 το βράδυ στο εντευκτήριο της «Χρυσής Τομής».

από τον  Γ. ΙΑΤΡΟΥ