Οι πρόσφυγες στο Λαύριο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 16/11/2010 το πρωί, στο Δημαρχείο Λαυρίου, αντιπροσωπεία προσφύγων αλλά και εκπρόσωποι των οργανώσεων Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE, Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» και Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και κάτοικοι του Λαυρίου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, τον Δήμαρχο Λαυρίου κ. Λουκά, τον κ. Κατριβάνο και τον διευθυντή του Κέντρου Προσφύγων κ. Λυρίστη, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των προσφύγων. Θυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες οργάνωσαν διαμαρτυρία στο Κέντρο Λαυρίου η οποία συμπεριελάμβανε και απεργία πείνας.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι:
1) Θα επισκευαστεί άμεσα το κτήριο Α’ του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων, έτσι ώστε να εκλείψει το μακάβριο ενδεχόμενο να θαφτούν ζωντανοί οι 100 περίπου πρόσφυγες που φιλοξενεί.
2) Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίστηκε μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα μεταφοράς των προσφύγων.
3) Μέρος των προσφύγων θα μεταφερθούν σε κοντέινερ (τα οποία παλιότερα είχαν φιλοξενήσει σεισμόπληκτους). Η τοποθέτηση των κοντέινερ ορίστηκε σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων που υπόδειξε ο Δήμαρχος εντός της περιοχής Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στο κτήριο Β’.
3) Θα υπάρχει σύνδεση με την Δημοτική Συγκοινωνία από τον χώρο των κοντέινερ σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά των προσφύγων.
4) Θα κοινοποιηθεί εγγράφως στους ίδιους τους πρόσφυγες του Κέντρου η οικονομική σύμβαση του 2010 που υπεγράφει πρόσφατα από τον κ. Κατριβάνο.
5) Τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Κατριβάνος δεσμεύτηκαν ότι η οικονομική σύμβαση που αφορά στις ανάγκες σίτισης, υγείας και υγιεινής του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο για το 2011 θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί έγκαιρα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν εικόνες ντροπής όπως: ο υποσιτισμός και η παντελής έλλειψη ιατρικής και υγιεινής μέριμνας για 270 πρόσφυγές εκ των οποίων τα 53 είναι παιδιά από 40 ημερών έως 11 χρόνων.
Οι πρόσφυγες στο Λαύριο δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κανέναν εμπαιγμό. Και δηλώνουν πως σε περίπτωση που οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν υλοποιηθούν άμεσα θα προβούν σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων.
Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη -YRE (www.yregreece.blogspot.com – 6936858664)
Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» (www.ksm.gr – 6974363037)
Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα (www.diktio.org – 6944277516)
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση “ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ”
tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr
Οι πρόσφυγες στο Λαύριο
Οι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο ΛαύριοΟι πρόσφυγες στο Λαύριο
Σχόλια μέσω facebook