Τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μανία της φωτιάς είδαν οι κάτοικοι σε Κερατέα, Λεγρενά και Παλαιά Φώκαια. Καταγγελίες για ολιγωρία των Αρχών και ελλιπή μέσα πυρόσβεσης. Μαρτυρίες πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους


Ενα εικοσιτετράωρο τρόμου έζησαν χθες οι κάτοικοι της Κερατέας, των Λεγρενών, της Παλαιάς Φώκαιας και άλλων περιοχών της Λαυρεωτικής, οι οποίοι είδαν τις φλόγες να περνούν μέσα από τους οικισμούς καταστρέφοντας πολλά σπίτια.
Οι ώρες από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολες για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής, καθώς λόγω της πρωτοφανούς έντασης του αέρα δεν μπορούσαν να υπολογίσουν αν και πότε τα σπίτια τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Τη μια στιγμή αισθάνονταν απολύτως ασφαλείς, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μια φλόγα που έφερνε ο αέρας από μακρινή απόσταση ήταν αρκετή για να βάλει σε άμεσο κίνδυνο τις περιουσίες τους. Εκατοντάδες ήταν τα σπίτια που γλίτωσαν από καθαρή τύχη, αφού οι φλόγες κατέκαψαν τις αυλές και σταμάτησαν κυριολεκτικά στα κεφαλόσκαλα πριν αλλάξουν πορεία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, περισσότερα από 10.000 στρέμματα κάηκαν το διήμερο σε ολόκληρη τη χώρα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, περισσότερα από 10.000 στρέμματα κάηκαν το διήμερο σε ολόκληρη τη χώρα
Κάποιοι ιδιοκτήτες ωστόσο δεν ήταν τυχεροί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιώργος και η Τούλα Γιαννικέλη, που είδαν το σπίτι τους στη Σιντερίνα Κερατέας να καίγεται ολοσχερώς. Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία τους. «Μόνο η κούνια και το παγκάκι της αυλής μας έμειναν. Ολα τα άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς», λέει στο «Εθνος» η κ. Γιαννικέλη.
Περπατώντας ανάμεσα στους μαυρισμένους τοίχους ο κ. Γιαννικέλης μοιάζει απελπισμένος, καθώς διαπιστώνει ότι το μέλλον προδιαγράφεται πλέον πολύ δύσκολο. «Κυριολεκτώ όταν λέω ότι δεν μας έχει μείνει ούτε παντόφλα. Ακόμα και τα ρούχα που φοράμε τα έχουμε δανειστεί από τους γείτονες.
Ωρες τρόμου για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής
Ελπίζουμε πλέον μόνο στη βοήθεια από το κράτος για να φτιάξουμε ξανά το σπίτι μας. Είμαστε και οι δύο άνεργοι και δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας, που ούτε αυτά έχουν δουλειά», τονίζει.
Ανήμπορος να αντιδράσει ήταν και ο Γιώργος Πολίτης, ο οποίος είδε το σπίτι των αδελφών του στα Λεγρενά να καίγεται ολοσχερώς. «Είδαμε τη φωτιά να έρχεται από την Καμάριζα σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Μόλις που προλάβαμε να φύγουμε, γιατί μετά από μια ώρα είχαν τελειώσει όλα.Από το σπίτι των αδελφών μου δεν έμεινε τίποτα. Αντίθετα, το δικό μου, που είναι ακριβώς δίπλα, γλίτωσε. Μόνο η πέργκολα έχει πάθει ζημιές. Αν και το σπίτι είναι ασφαλισμένο, είναι συναισθηματικά πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε την καταστροφή του».
«Κατηγορώ»
Για κακή οργάνωση της επιχείρησης πυρόσβεσης μιλούν πολλοί κάτοικοι της Λαυρεωτικής, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις οι οποίες είχαν ολέθρια αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Αλεξάντερ Γκιόκα, ο οποίος είδε το επί 15 χρόνια σπίτι του στην Παλαιά Φώκαια να καίγεται ολοσχερώς. «Την ώρα που καιγόταν το σπίτι, η Πυροσβεστική έριχνε νερό στον δρόμο μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα και δεν έκανε καμία προσπάθεια να το σώσει από τη φωτιά. Μόνο όταν κάηκε πήγαν κάποιοι πυροσβέστες». Αλλά και ο κ. Πολίτης λέει ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την Πυροσβεστική όταν τηλεφώνησε για να τους ενημερώσει. «Τους παρακαλούσα να έρθουν, αλλά μου είπαν ότι όλα τα οχήματα βρίσκονταν σε άλλα μέτωπα. Τελικά ήρθαν στη 1 το βράδυ, όταν το σπίτι των αδελφών μου είχε ήδη καεί».
Καθυστερήσεις
Ανεπαρκή τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης
H καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αποκάλυψε την ανεπάρκεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
Ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης, ενώ θα μπορούσε να έχει «κλείσει» τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τιμές του περασμένου έτους ασκώντας την option που προβλεπόταν από τα συμβόλαια, προτίμησε να αναθέσει στο ΝΑΤΟ (NAMSA) τη διενέργεια νέου διαγωνισμού. Διαδικασία που αφενός οδηγεί σε υψηλότερο κόστος, αφετέρου αποδείχθηκε ότι είναι ατελέσφορη. Αποκλείστηκαν τα ελικόπτερα βαρέως τύπου Μι-26 που μεταφέρουν κάδο με 14 τόνους νερό, ενώ καθυστερεί από τη ΝAMSA η επικύρωση του διαγωνισμού στη μειοδότρια εταιρεία που διαθέτει τα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με αποτέλεσμα η Αττική να έχει αφεθεί στις φλόγες…
Στο κέντρο επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός
«Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική»
Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής βρέθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, σημείωσε: 
«Θρηνούμε μια μεγάλη καταστροφή στην Αττική, η οποία οφείλεται στην επιπολαιότητα, στην αμέλεια -για να μην τη χαρακτηρίσω διαφορετικά- τεσσάρων συμπολιτών μας, οι οποίοι ενεργούσαν εργασίες στην ύπαιθρο. Εκαναν ηλεκτροκολλήσεις και δούλευαν τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτή η μεγάλη καταστροφή, να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας και να καταστρέφονται περιουσίες» και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες «να δείχνουν ευαισθησία, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που έχουμε δώσει και να μην προβαίνουν σε επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο, για να μην προκαλούνται δυστυχώς αυτές οι καταστροφές στο περιβάλλον και στους πολίτες». 
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότερα από 10.000 στρέμματα κάηκαν το διήμερο σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική, περισσότερα από 10 σπίτια καταστράφηκαν, τα περισσότερα ολοσχερώς.