Ξεχάστηκαν «Καμόρες», «Μαφίες» εργαζομένων και «τριτοκοσμικές καταστάσεις στα σκουπίδια» και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκε χθες το ΧΥΤΑ Φυλής και είδε «τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκε χθες, χωρίς να γίνει αντιληπτός, και την Κερατέα, όπου σε τέσσερις μέρες οργανώνονται εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από την περσινή επέλαση των ΜΑΤ και την έναρξη του πολύμηνου αγώνα των κατοίκων κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Οι «δύο πολύ χρήσιμες επισκέψεις», όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος τις χαρακτήρισε στην επίσημη δήλωσή του, έγιναν με τη μεγαλύτερη δυνατή… διακριτικότητα. Παρά τον αθόρυβο χαρακτήρα τους όμως αποκτούν σημασία, καθώς αυτή την περίοδο ασκούνται οριακές πιέσεις για να αποφασίσει η κυβέρνηση τη μορφή του φορέα που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Αττικής τα επόμενα 20-25 χρόνια με επενδύσεις και τζίρο που μπορεί να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ημερίδα, παρόντος του κ. Παπακωνσταντίνου και εργολάβων-επενδυτών, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος (που είχε μιλήσει για «Καμόρες») δήλωσε ότι όλα θα γίνουν από ιδιώτες, ενώ ο φορέας διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) δεν θα διοικείται από Περιφέρεια και δήμους όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», αλλά θα είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Ο φορέας αυτός έπρεπε από την αρχή του χρόνου να έχει αντικαταστήσει τον ΕΣΔΚΝΑ, του οποίου η διοίκηση καταργείται αυτοδικαίως με τη λήξη του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η κυβέρνηση το ξανασκέφτεται και είναι πολύ πιθανό ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει ο ΦΟΔΣΑ, με μόνη διαφορά ότι τα μέλη της διοίκησης δεν θα εκλεγούν αλλά θα οριστούν (!) από τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Εάν μάλιστα δεν προκύψει διοίκηση πριν από το τέλος του έτους, θα ψηφιστεί τροπολογία ώστε να παραταθεί η ισχύς της σημερινής διοίκησης με πρόεδρο τον Ν. Χιωτάκη. Ο κ. Χιωτάκης ξενάγησε χθες τον υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ στην Κερατέα τον ενημέρωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής. Ο κ. Λεβαντής έχει προτείνει εναλλακτική χωροθέτηση αντί του Οβριόκαστρου εκεί που ήταν η παλιά χωματερή και ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι το υπουργείο εξετάζει θετικά την προοπτική, «εφ’ όσον κατατεθεί και εγκριθεί περιβαλλοντική μελέτη». *

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ