18.04.2015

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011: ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ
18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015: ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Με την χθεσινή της απόφαση (17.04.2015) η Περιφέρεια Αττικής (ΔΕΚΕ) και με σύμφωνη γνώμη-αίτηση της κοινοπραξίας ΔΙΕΛΥΘΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ».
Μετά από 7 χρόνια (26.05.2008) όπου ανετέθη το έργο ΧΥΤΑ Οβριοκάστρου, μετά από ιστορικούς πολύχρονους αγώνες, με διαδηλώσεις, παραστάσεις, δικαστήρια, κινητοποιήσεις, με κορύφωση του Αγώνα της Κερατέας των 128 ημερών, μπήκε ταφόπλακα στο έργο ΧΥΤΑ Οβριοκάστρου.
Υπενθυμίζουμε ότι παρά των Αγώνα των 128 ημερών ο τότε Περιφερειάρχης κ. Σγουρός κρατούσε ενεργό το έργο δίνοντας διαρκείς παρατάσεις (6 συνολικά). Η τελευταία παράταση που έδωσε ο κ. Σγουρός ήταν στις 11.07.2014 κι ενώ είχε χάσει τις εκλογές. Όλο αυτό το διάστημα κρατούσε ζωντανό το έργο και έτοιμο για έναρξη εάν και όποτε το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Με την εκλογή της νέας Περιφερειακής Αρχής και της νέας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ με δύο έγγραφα του επικεφαλής της παράταξής μας και μέλους της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ κ. Σταύρου Ιατρού,
  1. Το με αρ. πρωτ. 808/12-11-14 του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής προς την Περιφέρεια
  2. Το με αρ. πρωτ. 8734/23-12-14 προς τον ΕΔΣΝΑ
κατατέθηκαν οι 4 δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης του έργου (ιδίως η 2983/2011 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων.
Ως αποτέλεσμα είχαμε την Περιφέρεια να μην δίνει καμία άλλη παράταση και την Κατασκευαστική Κοινοπραξία, μπροστά στις δικαστικές αποφάσεις, να υποβάλει την 2η αίτηση διάλυσης (είχε υποβάλει αίτηση διάλυσης ξανά στις 15.02.2009 που όμως ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ Η ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ). Αυτή τη φορά η αίτηση διάλυσης έγινε δεκτή με δεδομένες τις δικαστικές αποφάσεις κατά του έργου αλλά και τον μεγάλο Αγώνα που δόθηκε από τους κατοίκους της Κερατέας.

Η ιστορική Απόφαση διάλυσης της σύμβασης, δηλαδή της τελεσίδικης ΑΚΥΡΩΣΗΣ του ΧΥΤΑ, συμπίπτει με τα 4 χρόνια της αποχώρησης των ΜΑΤ από την Κερατέα και δικαιώνει πλήρως, με τρόπο λυτρωτικό και πανηγυρικό, τον Αγώνα μας. Έναν Αγώνα που πλέον έχει μοναδικά χαρακτηριστικά στη χώρα μας για το εύρος του, τη διαχρονικότητα, την ενότητα, τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και την απήχησή του στην κοινωνία.
19 χρόνια μετά και ιδίως τα δύσκολα χρόνια 2007-2011, έρχεται να δικαιώσει τον Αγώνα για την αξιοπρέπεια, για το περιβάλλον, για τον τόπο μας και για μια ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Πετύχαμε πολλά.
Πετύχαμε και κερδίσαμε τον σεβασμό για τον τόπο μας και τους πολίτες του. Η Κερατέα αποτελεί πλέον πρότυπο αγώνα.
Αποτρέψαμε τη βεβήλωση του Οβριοκάστρου. Ούτε ένα μέτρο γης δεν σκάφτηκε.
Πετύχαμε την ΕΝΟΤΗΤΑ των κατοίκων.
Ακυρώσαμε το εργοστάσιο ΣΔΙΤ του κ. Σγουρού.
Κλείσαμε την παλιά χωματερή και ξεκινάμε το έργο της ανάπλασής της.
Σήμερα, βάζουμε ΤΕΛΟΣ στο έργο που ταλαιπώρησε τον τόπο μας σχεδόν 2 δεκαετίες: Τον ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Ο Αγώνας μας όμως δε σταματάει εδώ.
Συνεχίζεται έως ότου το Οβριόκαστρο και οι Φοβόλες σβήσουν από τους νόμους του κράτους.
Συνεχίζεται έως ότου αθωωθεί και ο τελευταίος συμπολίτης μας που βρίσκεται στα δικαστήρια.
Συνεχίζεται έως ότου εφαρμόσουμε ένα πρότυπο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και εργοστάσια, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, χωρίς «ένα κιλό σκουπίδια από άλλες περιοχές».

Το οφείλουμε  στις γενιές που αγωνίστηκαν και στις γενιές που θα ‘ρθουν.
«ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»
ΚΑΜΑΡΙΖΑ – ΚΕΡΑΤΕΑ – ΛΑΥΡΙΟ

Διαβάστε σχετικά:
«ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΚΑΜΑΡΙΖΑ – ΚΕΡΑΤΕΑ – ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.04.2015 ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΣΝΑ» Την Μεγάλη Τετάρτη 8/4/2015,

thumbnailΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: «Φωνάζει ο ψεύτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», απάντηση στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του κ.Λεβαντή

«ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΚΑΜΑΡΙΖΑ – ΚΕΡΑΤΕΑ – ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.04.2015 «Φωνάζει ο ψεύτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» Απάντηση στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του κ. Λεβαντή Στις 22/04/2015, τέσσερις ημέρες μετά επέτε…