Ο ματατζής (ή Ευτύχης κατά την Κερατέα) ανήκει στο βασίλειο των ζώων και αποτελεί μια τρανή απόδειξη της θεωρίας της προέλευσης του ανθρώπου από τον πίθηκο.

Έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον άνθρωπο εξωτερικά (περπατάει στα 2) με μόνη διαφορά της απουσίας οποιασδήποτε εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η νοημοσύνη του είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του πτηνού μπούφος και αγγίζει το 20!

Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα κοινωνικό ζώον καθώς συναντάται σε μέρη με πολύ κόσμο και είναι ιδιαίτερα φιλικός απέναντι σε μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους για αυτό και αυτοί του απευθύνονται με τον χαρακτηρισμό γουρούνι-δολοφόνο. Επίσης έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Οβριόκαστρο Κερατέας για παράδειγμα, που θέλει να το δει να μετεξελίσσεται σε ΧΥΤΑ – ΧΩΜΑΤΕΡΗ ώστε να μπορεί εύκολα να βόσκει στον χώρο αυτό.

Λόγω της απουσίας γεννητικών οργάνων (πέους, όρχεων) φέρει ασπίδα, γκλοπ, κράνος και δακρυγόνα έτσι ώστε να τονώνεται ο ανδρισμός του και να μην αισθάνεται μειονεκτικά.

Αγαπημένο του παιχνίδι το «ρίξε μου μολότοφ», αλλά δύσκολα βρίσκει άλλους ανθρώπους να το παίξουν μαζί του. Τον περασμένο Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας του έδωσε και κατάλαβε πάντως. Φέτος στην Κερατέα είναι η καλύτερή του. Μόνο να μην του πείτε να φύγει γιατί θα παρεξηγηθεί…