«Νιώθουμε ότι χορεύουμε στο Διάστημα»
Μάσκα, βατραχοπέδιλα, μπουκάλες και… βουτιά στο Σούνιο. Οχι όμως για εξερεύνηση στον βυθό του ή για κολύμπι, αλλά για να παρακολουθήσουμε μια υποβρύχια παράσταση χορού!
Για πρώτη φορά στον κόσμο οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan και Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη και μια ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Λίβανος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία) παρουσιάζουν μια υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση με υποβρύχιο κοινό. Το «Drops of Breath» έρχεται να μας συναρπάσει την ερχόμενη Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.
Οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθος 6 μ. στη θάλασσα του Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο κυκλικό σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, μέσα στο ηχητικό περιβάλλον της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Τρύφωνα Κουτσουρέλη που θα ακούγεται τόσο στον βυθό όσο και στη στεριά.
Η ιδέα ανήκει και στις δύο χορογράφους, ενώ το πρότζεκτ στο οποίο εντάσσεται και η υποβρύχια παράσταση λέγεται η «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου». Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών δράσεων που συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες.
«Γι’ αυτό επιλέξαμε το Σούνιο και τον Ναό του Ποσειδώνα, επειδή βλέπει το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο. Ο Ποσειδώνας είναι ο ο θεός της θάλασσας και το Σούνιο είναι το διαμάντι της Αττικής. Ετσι και ιστορικά και συμβολικά θέλαμε αυτό να ξεκινήσει από εδώ. Ο χώρος άλλωστε έχει τρομερή ενέργεια», εξηγεί η Αποστολία Παπαδαμάκη.
Πώς είναι να χορογραφείς μια παράσταση μέσα στο νερό; «Κάτω από το νερό δεν υπάρχουν όρια. Η δυσκολία είναι μεγάλη γιατί οι χορευτές δεν μπορούν να ελέγξουν τον χώρο και τον χρόνο. Εχουμε καταλήξει σε δέκα σκηνές που κρατούν 2,5-3 λεπτά η κάθε μία», απαντά.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο «παρουσιάζουν κάποιοι χορευτές μαζί, όχι όμως εκτελώντας την ίδια κίνηση ακριβώς. Είναι σαν να βρίσκεσαι στο Διάστημα, σε μια υδάτινη σφαίρα». Η εμπειρία της σε παραστάσεις χορού είναι μεγάλη.
«Εχω κάνει πολλές παραστάσεις σε διαφορετικούς χώρους αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αναμετριέμαι με παράγοντες που δεν μπορώ να ελέγξω, όπως είναι η φύση ή ένας αρχαιολογικός χώρος. Χώροι που είναι από μόνοι τους ένα φυσικό σκηνικό και τους κανόνες τους ορίζει το σύμπαν τους και όχι εγώ. Με ιντριγκάρει πάρα πολύ να αναμετριέμαι με το φυσικό στοιχείο».
Το «Drops of Breath» με στόχο του να μεταφέρει ισχυρά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά μηνύματα, επέλεξε τον τολμηρό, αλλά μαγικό δρόμο μιας υποβρύχιας θαλασσινής παράστασης, ως μείζονα συμβολική κίνηση ενός μικρόκοσμου που προσομοιάζει με την αιώνια μήτρα, το περιβάλλον που αποτελεί την απόλυτη κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων του πλανήτη.
Η χορευτική ομάδα αποτελείται από δεκατέσσερις χορευτές (μεταξύ αυτών τρεις χορευτές με αναπηρία και τρία παιδιά) προερχόμενους από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το πρότζεκτ, το μήνυμα του «Drops of Breath» προσδίδει άλλες διαστάσεις στο «τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου, για την καλλιτεχνική του έκφραση, αλλά και για τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη».
Τα μηνύματα της παράστασης είναι «ανθρώπινα θα έλεγα. Ξεκινάμε από την ιδέα ότι όλα τα πλάσματα έχουν προέλθει από μία μήτρα. Κι εμείς θα βρεθούμε σε έναν χώρο που θα είμαστε ασφαλείς και μέσα στο νερό», σχολιάζει η Απ. Παπαδαμάκη.
«Και αυτό είναι το κοινό σημείο ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, αναπηρίας και ικανότητας. Επομένως, εντελώς συμβολικά, θεωρούμε ότι η θάλασσα είναι η αιώνια μήτρα. Προσπαθούμε να δείξουμε όχι ότι όλοι είναι ίδιοι αλλά ότι όλοι είναι ομότιμοι, ότι έχουν το ίδιο δικαίωμα να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αποκτήσουν δεξιότητες».

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ


Με καταδυτικό εξοπλισμό, μάσκα ή στο γρασίδι
Το «Drops of Breath» αποτελεί ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός. Ως site specific έργο σε μια από τις ωραιότερες και εξαιρετικά σημαντικές -τόσο ιστορικά όσο και ενεργειακά- τοποθεσίες της Αττικής, το ακρωτήριο του Σουνίου καλεί το κοινό του στην παραλία του Grecotel Cape Sounio να παρακολουθήσει κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή παράσταση χορού: να ζήσει μια συναρπαστική καλλιτεχνική περιπέτεια-εμπειρία. Με μια απαιτητική οργάνωση στην ακτή, όσο και μέσα στο νερό, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για τρεις τύπους θεατών:
  • Υποβρύχιος θεατής, με καταδυτικό εξοπλισμό σε βάθος 6 μ. Αφού πληροί τους όρους που υποδεικνύονται στο «Υποβρύχιο εισιτήριο», θα ζήσει την εμπειρία της παράστασης σε απόσταση αναπνοής από τους υποβρύχιους χορευτές.
  • Snorkeler θεατής, θα παρακολουθήσει μια πανοραμική εικόνα της παράστασης από την επιφάνεια της θάλασσας, με μάσκα και βατροχοπέδιλα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο για την επιφάνεια της θάλασσας».
  • Θεατής στην ακτή, θα απολαύσει το θέαμα μέσω γιγαντοοθόνης, στο γρασίδι, σε αναπαυτικά μαξιλάρια και με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο οθόνης».
Για τις ανάγκες της παραγωγής χρησιμοποιούνται ειδικά υποβρύχια ηχεία. «Η μουσική ακούγεται με άλλο ηχοσύστημα έξω απ’ το νερό, στο νερό ακούς και την αναπνοή σου. Ο ήχος κάτω από το νερό είναι πολύ διαφορετικός, πιο αργός, πιο τρισδιάστατος», σύμφωνα με την Απ. Παπαδαμάκη.
Τον Οκτώβριο στους κήπους του Μουσείου Βορρέ
Το «Drops of Breath» δεν σταματά στις τρεις παραστάσεις του Σουνίου.Από τις 25 έως 27 Οκτωβρίου, μέρος της μαγνητοσκοπημένης υποβρύχιας παράστασης θα προβάλλεται στο σύμπλεγμα των κτιρίων και στους υπέροχους κήπους του Μουσείου Βορρέ, παράλληλα με μια διαδραστική με το κοινό παράσταση χορού και μουσικής.
Η παράσταση «Drops of Peace», η… στεριανή συνέχεια του «Drops of Breath», ερμηνεύεται από την ίδια ομάδα χορευτών προσκαλώντας κοινό, παιδιά και ενήλικες, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες να την παρακολουθήσουν μετακινούμενοι μέσα στους κήπους του μουσείου.
Αντιγόνη Καράλη
[email protected]