Μια σοκαριστική οικολογική καταστροφή στο βορειανατολικό κομμάτι της Τουρκίας και οι επιπτώσεις της αλλά και το πόσο πρέπει όλοι οι πολίτες του κόσμου να κινητοποιηθούμε για αυτό το πανανθρώπινο ζήτημα, είναι το θέμα και ο σκοπός του αγαπητού και πολυβραβευμένου τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν.
Τον Φατίχ Ακίμ το ευρύ κινηματογραφικό ελληνικό κοινό συμπάθησε ιδιαίτερα και άρχισε να παρακολουθεί μετά την ταινία του, Soul Kitchen, όπου πρωταγωνιστούσε ο δικός μας ελληνο-γερμανός Αδάμ Μπουσδούκος, το 2009.

Την ίδια περίοδο είδαμε και το New York I Love You, ενώ προηγήθηκε “Η Άκρη του Ουρανού“, το 2007, που βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου αλλά και το οικουμενικό βραβείο του Φεστιβάλ Καννών, το “Μαζί Ποτέ“, το 2004 που θίγει ζητήματα ταυτότητας και ψυχολογικού αδιέξοδου τούρκων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία, ενώ το 2005, είδαμε το ντοκιμαντέρ “Ο Ήχος της Πόλης“, κατά το οποίο η κάμερα του Φατίχ Ακίν ακολουθεί το γερμανό μπασίστα Αλεξάντερ Χάκε να ταξιδεύει στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, να ηχογραφεί μουσικούς και μουσικά σχήματα, αποκαλύπτοντας μουσικά ρεύματα και αποχρώσεις της πόλης. 
Ο Παράδεισος δεν είναι Εδώ:

Στο Καμπούρνου, ένα μικρό ορεινό τουρκικό χωριό, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι κάτοικοι ζουν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον, κυρίως καλλιεργώντας τσάι και ψαρεύοντας. Ώσπου μια μέρα, το κράτος αποφασίζει να εγκαταστήσει εκεί, έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. 
Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Τα γεγονότα στις Σκουριές και την Κερατέα, δεν αποτελούν αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο και απ’ ότι φαίνεται, «ο παράδεισος δεν είναι ποτέ εδώ»! 

Παρά τις διαμαρτυρίες, τα παράπονα και τις διαδηλώσεις, η εγκατάσταση διάθεσης αποβλήτων τελικά κατασκευάζεται, χωρίς δυστυχώς να τηρεί τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ραγδαία μόλυνση του περιβάλλοντος, μέσα από συνεχόμενα ατυχήματα και καταστροφές.

 

Ο αέρας και το νερό μολύνονται, οι ετήσιες βροχοπτώσεις επαναφέρουν τα απόβλητα στο έδαφος και τα ζώα (σμήνη πουλιών και αδέσποτα σκυλιά) πολιορκούν πλέον το χωριό για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής τους. Οι φυτείες τσαγιού καταστρέφονται μέρα με τη μέρα, οι καλλιεργητές δεν βγάζουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν, ενώ οι συνέπειες είναι πλέον τόσο εμφανώς καταστροφικές που κανείς δε μπορεί να τις αμφισβητήσει! 


Παρόλα αυτά, τόνοι απορριμμάτων εξακολουθούν να πετιούνται καθημερινά στη χωματερή και το τούνελ μοιάζει να μην έχει καμία διέξοδο για τους κατοίκους του άλλοτε πανέμορφου χωριού. 
Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες, από την Rosebud και την Odeon, στις 25 Απριλίου.


Polluting Paradise / Ο Παράδεισος Δεν Είναι Εδώ από Odeon

Πηγή:
http://entertainment.in.gr/