Σχέδιο «Καλλικράτης» στα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας όλης της χώρας επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στα γραφεία για τις ανάγκες της αστυνόμευσης.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», με τις έως τώρα προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των Τμημάτων μετά τις συνενώσεις των υπηρεσιών θα είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τον σημερινό και θα προσεγγίζει τον αριθμό των Καλλικρατικών δήμων.

Ενδεικτικά, προτείνεται η συνένωση σε ένα Τμήμα Ασφαλείας – Τάξης των τριών που λειτουργούν αντίστοιχα στα Καλύβια, την Κερατέα και το Λαύριο, και των τριών στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.
Το μοντέλο που υιοθετείται θυμίζει έως έναν βαθμό τα περίφημα Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα, έναν θεσμό που είχε εγκαινιασθεί με τυμπανοκρουσίες στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η εγκληματικότητα σημείωνε τρομακτική άνοδο, και τελικά αποσύρθηκε λόγω των μεγάλων αδυναμιών στην υλοποίησή του.
Αυτή τη φορά οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν υποβάλει προτάσεις και συγκεκριμένα οργανογράμματα κινούνται περισσότερο κοντά στο μοντέλο των Αστυνομικών Τμημάτων της Βρετανίας, χωρίς ωστόσο να έχουν την πολυτέλεια των εκατοντάδων αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτά. Τα Τμήματα της Βρετανίας αποτελούν αυτοδύναμες μονάδες που περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας, τάξης, άμεσης δράσης κλπ.
Σχόλια μέσω facebook