“Ο ρυπαίνων πληρώνει”, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την ομιλία της για τη διαχείριση απορριμμάτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα αστικά απόβλητα.

“Διαχείριση αστικών απορριμμάτων-ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση: Προκλήσεις και Πολιτικές για την Αττική” είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Α984.

Υπέρ της άμεσης υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική τάχθηκαν σε ομιλίες τους η υπουργός Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος Αθηναίων, με τον κ. Κακλαμάνη να δηλώνει ότι “η προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού αποτελεί άμεση προτεραιότητα και οποιαδήποτε φωνή για αλλαγή του είναι θανατηφόρα”.

Η υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα προσκαλέσει στο υπουργείο, όλους τους παραγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων, προκειμένου να υποδείξουν οι ίδιοι όρους διαχείρισης αποβλήτων εντός έξι μηνών.

Στην αντίθετη περίπτωση, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα τους υποδείξει και εάν χρειαστεί θα νομοθετήσει και σε τελευταία φάση το υπουργείο θα εφαρμόσει αυτό που έχει πει κατ’ επανάληψη: “ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ανέδειξε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα, παρά τις όποιες αντιδράσεις τοπικών φορέων, καθώς, όπως πρόσθεσε, βρισκόμαστε στο παρά πέντε και ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι αμφίβολο εάν αντέχει για τα επόμενα δύο χρόνια. 

http://www.athina984.gr/node/103882