Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ), με χαρά σας ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Το Λιμάνι και ο Άνθρωπος», με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από τηνΤετάρτη 1η Απριλίου 2015.

Το ΙΣΝ χορηγεί το σχεδιασμό πέντε σχετικών μελετών για όλες τις Σχολικές βαθμίδες της εκπαίδευσης  και για οικογένειες καθώς και την υλοποίηση τους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στον Επιβατικό Σταθμό Λιμένος Λαυρίου και έχει ως σκοπό το συμμετέχων κοινό να καταλάβει καλύτερα το ρόλο της Λιμενικής Βιομηχανίας στη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων και πως επηρεάζει τη ζωή τους, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Ειδική παιδαγωγική μεθοδολογία θα εφαρμοστεί, ώστε να οξύνεται το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις και στις δραστηριότητες.
Στο νέο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία του Λιμανιού στην ανάπτυξη του τόπου τους και να προβληθεί η ναυτική εκπαίδευση. Ειδικότερα στόχος είναι οι μαθητές μέσα από μία ευχάριστη εμπειρία να πετύχουν την αγάπη τόσο για την ίδια τη θάλασσα όσο και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήκαθώς και το ρόλο του ανθρώπου,  άλλωστε είμαστε μία ναυτική χώρα.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το ίδιο το Λιμάνι καθώς και να αναφερθούν και άλλα Λιμάνια, την προέλευση ονομασίας, τη φυσική και τεχνητή διαμόρφωση, την ασφάλεια, να ορίσουν τι είναι ένα Λιμάνι. Επίσης, να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στο Λιμάνι, τα αγαθά, τις υπηρεσίες, και τη διακίνηση εμπορευμάτων. Μέσα από διαδραστικό τρόπο ανακαλύπτουν εργασίες και επαγγέλματα που σχετίζονται με  αυτό. Από τα στοιχεία της κίνησης της λιμενικής αρχής και ενθαρρύνοντας την παρατηρητικότητα και τη σύγκριση θα προκύψει η ποικιλία  του τύπου και του τρόπου κίνησης των πλοίων.
Στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής παιδιών αναξιοπαθούντων οικογενειών.
Πληροφορίες: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ–ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Τηλ. 22920 25575 – 69178/9 Fax: 22920 69178, email: [email protected]   www.bbem.edu.gr
SNFlogoΤο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου