Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (ή το Συναξάρι μιας Αγίας Συζύγου)

Σύνοψη έργου

Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά.

Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.

Εκφράζει μια στάση ζωής, μια ηθική πρόταση η οποία ακολουθεί και εμποτίζει την εν Χριστώ ζωή. Το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη προσπαθεί να μας κάνει κατανοητό το πέρασμα ενός ανθρώπου από τη φυσική ζωή στη ζωή της αγιότητας.

Η Σεραϊνώ ξεπερνάει τις λογικές αναγκαιότητες και τις αποκλειστικότητες της βιολογικής της ύπαρξης και μετέχει σε μια κοινωνία αγάπης η οποία την απελευθερώνει απ’τον ατομισμό και την αναγεννά σε όντως πρόσωπο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Σκηνικά: Μαρία Χανιωτάκη

Κοστούμια: Λύκειον των Ελληνίδων Αθηνών

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ιφιγένεια Γρίβα Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης