Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» και οι εκδόσεις Αντίποδες σας προσκαλούν το Σάββατο 25 Απριλίου  2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Συνδέσμου (Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική πλατεία Κερατέας) για την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου της αρβανίτικης  λογοτεχνίας «ΓΚΙΑΚ» του συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Θοδωρή Δρίτσα – εκδόσεις αντίποδες και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων όπου οι ήρωες τους είναι στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν.Το γκιακ στα αρβανίτικα είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.
Όπως γράφει και η Μαρία Στασινοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Διηγήματα όπως το “Ντο τ’α πρες κοτσίδετε”, “Ο αρραβώνας”, “Το γυάλινο μάτι” και κυρίως το καταληκτικό “Νόκερ” είναι απ’ αυτά που μπολιάζουν με υγιές νέο αίμα τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή».

Η είσοδος είναι ελεύθερη