Ψήφισμα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής (23-4) του συνεδρίασης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του σε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης, που «θα επιτρέπει στη χώρα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για μάχη της κυβέρνησης, ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς τη λήψη νέων υφεσιακών μέτρων.

Παράλληλα, καταλογίζει μείωση της χρηματοδότησης και του προσωπικού στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην απαξίωση και στην οικονομική αφαίμαξη, δεν δικαιούνται να στάζουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, υπερασπιζόμενοι δήθεν την αυτοτέλεια της λειτουργίας της».

Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολυνθεί η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές.

«Η συγκεκριμένη επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα», υπογραμμίζει στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Επιπλέον, τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας, με την ίδια την περιφέρεια Αττικής να δηλώνει πως θα συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια, «ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι σε πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές και τους θεσμούς».

Κλείνοντας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καλεί όσους επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση «χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα» να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.