Δελτίο τύπου από τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικών και σχεδίων του μεγάλου κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη

Έκθεση έργων Πάνου Βαλσαμάκη                                    20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Σε ένα ιστορικό χώρο, τη «βίλλα Σερπιέρη», στην καρδιά του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, έγιναν το βράδυ της Κυριακής 18 Αυγούστου 2013 τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικών και σχεδίων του μεγάλου κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη. Όλα τα εκθέματα ανήκουν στην οικογένεια Βαλσαμάκη, που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημα διοργάνωσης της έκθεσης αυτής.

Η έκθεση οργανώθηκε από τον Επιμορφωτικό Εκδρομικό Όμιλο Λαυρίου (ΕΕΟΛ), στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με το Μουσείο Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ), για να τιμηθεί ο Πάνος Βαλσαμάκης που υπήρξε το τρίτο ιδρυτικό μέλος του Ομίλου που υπέγραψε το Καταστατικό του.

Ακόμη, και για να τονισθούν οι ιδιαίτεροι δεσμοί του με το Λαύριο, όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΑΚΕΛ στο διάστημα 1942-1957, παρήγαγε ένα σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας του.

Στα εγκαίνια που έγιναν στον προαύλιο χώρο της «βίλλας Σερπιέρη» παρέστησαν εκτός από την οικογένεια Βαλσαμάκη, εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής η αντιδήμαρχος Ιουλία Πιτσικάλη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π.Αργεντίνη, Α.Κωστάλας και Ι.Ξεφτέρης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Θορικός» Εμ.Μπίστας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Μικρασιατών, Κυνηγών και Φίλων Σουνίου, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων Πελοποννησίων, Μαρώνειας και Οικιστών Αγριλέζας, μέλη των δύο συλλόγων ΕΕΟΛ και ΕΜΕΛ, καθώς και πλήθος πολιτών.

Τους παριστάμενους χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΕΟΛ Χάρης Βλάδος και ο Πρόεδρος της ΕΜΕΛ Αναστάσιος Βλάδος, οι οποίοι ευχαρίστησαν την κα Αφροδίτη Βαλσαμάκη και την οικογένειά της για τη διάθεση των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Εκ μέρους της ΕΜΕΛ μίλησαν η Αθανασία Μαρκουλή για τη σημασία του καλλιτεχνικού έργου του Π.Βαλσαμάκη και η Κούλα Γλαντζή για τη βιογραφία του. Προβλήθηκε ακόμη και ένα σύντομο φιλμ με εικόνες από τους σταθμούς της ζωής και του έργου του τιμώμενου.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά, αλλά και αντιπροσωπευτικά της δημιουργίας του. Τέλος, λίγα μέτρα παραπέρα, ήταν ορθάνοιχτες οι πόρτες του Μουσείου Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης» της ΕΜΕΛ, όπου οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν τη συλλογή από δείγματα χρηστικών και καλλιτεχνικών προϊόντων που δημιουργήθηκαν στην ΑΚΕΛ στα χρόνια που λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Π.Βαλσαμάκη.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Κεραμεικής στεγάζεται προσωρινά στο ΤΠΠΛ, αναμένοντας την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και τη μεταστέγασή του στο ιστορικό κτήριο καθίζησης μεταλλεύματος στον χώρο της ΑΚΕΛ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 24-8-2013, με ώρες λειτουργίας:

καθημερινές 19.30-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 και 19.30-22.00. 

Τις ίδιες ημέρες και ώρες είναι ανοιχτό και το Μουσείο Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Π.Βαλσαμάκης». 
Το Δ.Σ. της ΕΜΕΛ

Σχόλια μέσω facebook