Σε θέση μάχης βρίσκονται φορείς και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδοίκηση, ενώ καθώς μαθαίνουμε σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Κερατέας, οι οποίοι αναστηλώνουν το φρούριο στο Οβριόκαστρο…


Με «στολίδια» από τους κάδους απορριμάτων είναι πιθανόν να στολίσουμε εφέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις έναντι των ανακοινώσεων του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου για τη διάδοχο κατάσταση στη διαχείριση των σκουπιδιών στη χώρα, το ΦΟΣΔΑ, και την «παράδοση» ουσιαστικά των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων στους ιδιώτες ελλείψει… χρημάτων, αλλά και τις χιλιάδες απολύσεις που αναμένονται να ακολουθήσουν -σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές των ΟΤΑ. 
(πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/ 18-11-011)
Σε δηλώσεις του, πάντως, στην aftodioikisi.gr, ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε: «Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς, αλλά θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασια με αυτή των υπαλλήλων των δήμων που είχαν μεταφερθεί στις ΔΕΥΑ».

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διά στόματος του προέδρου της Θέμη Μπαλασόπουλου, επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, δηλώνει στην aftodioikisi.gr πως «δε θα έχουν ξαναδεί τέτοια αντίδραση στα μάτια τους», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό να κάνουν πλέον «χειμερινό σκι», μετά το «φθινοπωρινό μπάνιο» με τα σκουπίδια και την επιστράτευση, οι πολίτες στα σκουπίδια και Χριστούγεννα με τόνους απορριμάτων στους δρόμους.
«Είναι αιτία πολέμου ο ΦΟΣΔΑ. Δεν πρόκειται να αφήσουμε 1.000 εργαζομένους από τον ΕΣΔΚΝΑ και το Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης να βρεθούν στο δρόμο επειδή το θέλει ο Κουκουλόπουλος», υπογραμμίζει ο Θέμης Μπαλασόπουλος και κατηγορεί τον υφυπουργό Εσωτερικών πως εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα.
Ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επικεφαλής της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του ΣΕΔΑ Βασίλης Πολυμερόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, έκανε λόγο «για δεδομένη μεγάλη αντίδραση όχι μόνον των εργαζομένων αλλά και των ετερόκλητων ιδιωτικών συμφερόντων στα σκουπίδια».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον υφυπουργό Εσωτερικών πως «συνεχίζει μια τακτική που μέχρι τώρα ήταν προβληματική και αδιέξοδη. Θέλει να δώσει όλον τον τομέα των σκουπιδιών σε ιδιώτες και γι’ αυτό θα μας βρει μπροστά του».
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής της ΑΣΚ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, διαμηνύει «στον Πάρι Κουκολόπουλο και στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, που εξυπηρετούν τους μεγαλοεργολάβους, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε ΣΔΙΤ και σε απολύσεις εργαζομένων, όσον αφορά στα σκουπίδια, διότι θα μας βρουν μπροστά τους με δυναμικές κινητοποιήσεις».

«Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρέπει να απαντήσουν άμεσα με αγωνιστικό τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά και στις άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσουν! Ή εμείς ή αυτοί», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ.
Από την πλευρά του, ρητός και κατηγορηματικός είναι και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Χάρδας, ερωτηθείς σχετικά από την aftodioikisi.gr, αναφορικά με τις αντιδράσεις τους: «Για το αν θα κάνουμε Χριστούγεννα με σκουπίδια απολύτως υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Κουκουλόπουλος. Αν επιχειρήσουν να ιδιωτικοποιήσουν το Σύνδεσμο, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να περάσουν από πάνω μας».

Δριμύ κατηγορώ της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά Κουκουλόπουλου


Ο παραμένων Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος «ως επιτυχημένος ΜΑΝΑΤΖΕΡ», αφού διευθέτησε και υπηρέτησε τα συμφέροντα των επιχειρηματιών-εργολάβων στο Νομό Κοζάνης, μέσω της «ΔΙΑΔΗΜΑ» Α.Ε., προχωρά στην επέκταση του σχεδίου του και σε Εθνικό Επίπεδο, αδιαφορώντας για το συμφέρον των πολιτών και προασπίζοντας το συμφέρον των μεγαλοεργολάβων οι οποίοι έχουν καταλάβει περίοπτη θέση προνομιακού συνομιλητή, αν όχι «συνεργάτη». 

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη (16-11-2011), πραγματοποιήθηκε«κλειστή» Ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούσε στα έργα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής όπου κλήθηκαν να πάρουν μέρος «ενδιαφερόμενοι εργολάβοι» ή εκπρόσωποί τους, όχι όμως η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., αλλά και η Κ.Ε.Δ.Ε. ενώ επιμελώς φρόντισαν για τη μη ευρεία δημοσιότητά της.

Στην Ημερίδα, αποκαλυπτική ήταν η παραδοχή από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών συμφερόντων ότι το σημερινό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων – 45 ευρώ/τόνος – είναι απαγορευτικό για την συμμετοχή των ιδιωτών. Εξαιρετικά σημαντική παραδοχή για τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, αδιάφορη όμως για τον «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» Πάρι Κουκουλόπουλο!!!

Στα ίδιο πλαίσιο προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, εντάσσονται και οιεσκεμμένες διαρροές του Πάρι Κουκουλόπουλου, προς τον ηλεκτρονικό τύπο και που αφορούν σε δύο ζητήματα:

α. Διαρρέει πως οι Δήμοι θα πραγματοποιούν Επιχειρησιακές Συμβάσεις με τους εργαζόμενους στους Τομείς Καθαριότητας, όπου θα καθορίζονται οι αποδοχές τους. Ξεχνά ο κ. Κουκουλόπουλος (εάν γνωρίζει τι ψηφίζει) ότι και με δική του ψήφο καταργήθηκε η Συλλογική Σύμβαση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (όσο αφορά οικονομικά ζητήματα) και εντάχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στο «Νέο Μισθολόγιο-Φτωχολόγιο». Ξεχνά επίσης ότι τα Σωματεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ΚΛΑΔΙΚΑ και όχι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ, προκειμένου να «προωθήσει Επιχειρησιακές Συμβάσεις» και στους εργαζόμενους του Δημοσίου.
β. Προωθεί την μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που προβλέπει ο Ν.3852/2010 (όπως είχε συμφωνηθεί με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες) σε Ανώνυμες Εταιρίες, «πετάγοντας» έξω από το φορέα υλοποίησης (ΦοΔΣΑ) τους Δήμους, προκειμένου ανενόχλητοι να εκτινάξουν το κόστος διαχείρισης ανά τόνο, επιβαρύνοντας υπέρογκα τους Δημότες και λειτουργώντας κατά τα πρότυπα της «ΔΙΑΔΗΜΑ Α.Ε.» μοιράζοντας έργα σε «φίλους» και «συνεργάτες» και οδηγώντας σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στους φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση να ανταποκριθεί στο αίτημά της  για άμεση συνάντηση μαζί του, ώστε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ενόψει των Χριστουγέννων, να αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, τις απολύσεις μέσω εφεδρείας, το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, βαθμολόγιο κ.λ.π. παραμερίζοντας τα όποια προσχήματα εσκεμμένα κάποιοι καλλιεργούν, μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και ενεργειών. “Σε αντίθετη περίπτωση” αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, “θα είναι υπεύθυνος για όποια προβλήματα δημιουργηθούν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων…


Είναι πλέον σαφές πως όταν ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β. κ. Δ. Δασκαλόπουλος (που ουσιαστικά κατηγορήθηκε για «παρασκηνιακές» επαφές με την Τρόικα) ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των απορριμμάτων δεν ήταν μόνος του. Ήταν εκφραστής ομάδας συμφερόντων (που θεσμικά εκπροσωπεί) μέλη της οποίας είναι και «εκπρόσωποι του λαού» που απροκάλυπτα πλέον λειτουργούν εναντίον της κοινωνίας και των πολιτών…!!!”