Με το άκουσμα της είδησης της υπουργοποίησης του Παντελή Καψή, ξαναφούντωσε η φαγωμάρα στη λεωφόρο Συγγρού. Βλέπετε ορισμένοι στη ΝΔ αρνούνται να ξεχάσουν την παρομοίωση του Κ. Καραμανλή με την κλωνοποιημένη Ντόλυ στο πρωτοσέλιδο των Νέων υπό τη διεύθυνση του Παντελή Καψή! Και αδυνατούν να κατανοήσουν την αψυχολόγητη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον Παντελή Καψή που ως διευθυντής των εφημερίδων του ΔΟΛ, «καθύβριζε» όπως οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά το κόμμα της ΝΔ με κάθε ευκαιρία!
Θα παραθέσω μόνο λίγα, ελάχιστα αποσπάσματα από την αρθρογραφία στο «ΒΗΜΑ» του νέου υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή. Πρόκειται για κάποια άρθρα του από τον Ιούνιο έως και την παραμονή της υπουργοποίησής του.
Μια επίδειξη ειρωνείας απέναντι στα κόμματα που διαφωνούσαν και στους πολίτες που αντιδρούν στο Μνημόνιο ή αντέδρασαν ακόμη και στην Κερατέα. Μετέτρεψε τη διαστρέβλωση των γεγονότων και της πραγματικότητας σε Τέχνη!
 
Είδες η Κερατέα;

 

Έχουν περάσει τέσσερις ολόκληροι μήνες από την «ανακωχή» στην Κερατέα και μπορούμε πια με μια σχετική βεβαιότητα να αποτιμήσουμε τι μας κληροδότησε η απόπειρα δημιουργίας ΧΥΤΥ στην περιοχή.


Το πρώτο και πλέον σίγουρο είναι η παραπομπή στις καλένδες ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για την Αττική που κινδυνεύει να πνιγεί -εδώ μπορούμε να πούμε κυριολεκτικά με μικρή μόνο δόση υπερβολής- στα σκουπίδια. Με μαθηματική, σχεδόν, βεβαιότητα μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη κρίση όταν οι κάτοικοι της Φυλής θα πουν «φτάνει πια» καθώς ο εκεί ΧΥΤΑ, εδώ και μήνες θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια του κορεσμού. Και δεν θα μπορούμε και να ζητήσουμε άλλη κοινοτική χρηματοδότηση- μάλλον πρόστιμα θα μας επιβάλουν.


Το δεύτερο σίγουρο είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κερατέας θα πρέπει να συμβιώσουν για καιρό, πιθανότατα για πολλά χρόνια, με τις παράνομες χωματερές της περιοχής τους οι οποίες, όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες, δηλητηριάζουν το έδαφος και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. Αλλά τι μπορούν να πουν; Τις προτάσεις, βλέπετε, εναλλακτικής χωροθέτησης- επιστημονικά τεκμηριωμένης όπως μας έλεγαν- τις περιμένουμε ακόμα και μάλλον θα τις περιμένουμε για πολύ.


Το τρίτο τέλος, κληροδότημα είναι η γενικευμένη ανομία στην περιοχή, όταν για μήνες κάποιοι κάτοικοι και οι συμπαραστάτες τους βομβάρδιζαν με μολότοφ τα ΜΑΤ και απέκλειαν την κυκλοφορία φτάνοντας μέχρι και να καταστρέφουν το οδόστρωμα. Γι’ αυτά δεν έχει τιμωρηθεί κανείς κι είναι αμφίβολο αν θα τιμωρηθεί. Ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό που υποστήριξε ο κ. Παπουτσής στη Βουλή -ότι δηλαδή τα επεισόδια στο Σύνταγμα προετοιμάστηκαν στην Κερατέα- είναι φανερό πώς η εικόνα μιας πολιτείας ανίκανης να υπερασπιστεί τις επιλογές της και έτοιμης να υπαναχωρήσει, υπονόμευσε συνολικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης ως προς την θέλησή της να προχωρήσει τις αλλαγές που απαιτούνται.


Το ζήτημα παραμένει προφανώς επίκαιρο. Μπροστά μας έχουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις- από τα ταξί και την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων ως το νέο μισθολόγιο και βέβαια την αλλαγή στην παιδεία. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι για πολλά υπάρχει διχογνωμία, μεταξύ των υπουργών. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο.

Ας πάρουν όμως επιτέλους τις αποφάσεις τους. Γιατί βέβαια το μόνο που δεν νοείται είναι να μείνουν και πάλι οι μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά!

Για τις αντιδράσεις σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ (26/11)

«Από την μια πλευρά κατηγορούμε το κράτος και λοιδορούμε το πολιτικό μας σύστημα για την αδυναμία του να επιτελέσει τον βασικό του ρόλο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπονομεύουμε εμείς οι ίδιοι το κράτος, διεκδικούμε με τον πιο επιθετικό τρόπο, ο καθένας από την δική του σκοπιά και το στενό του συμφέρον, το δικαίωμα να επιβληθούμε στο κράτος και να το καταστήσουμε υποχείριό μας. (…)
Με την ίδια έννοια όμως δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί για τον ρόλο των κάθε λογής ακτιβιστών- από τη ΔΕΗ ως τους «Δεν πληρώνω»- που στο όνομα μιας υπαρκτής ή εικαζόμενης αδικίας διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να παραβιάζουν το νόμο. Πώς είναι δυνατόν να απαιτείς ισονομία και δικαιοσύνη και να εξαιρείς τον εαυτό σου; Ακόμα χειρότερα: πώς ζητάς από το κράτος να προστατέψει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όταν εσύ πρώτος βοηθάς στο ξεχαρβάλωμά του;»

Για την …. «ψυχή του ΠΑΣΟΚ» (22/11)

«Πριν φροντίσουν το σώμα θα πρέπει να φροντίσουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Ικανά στελέχη να αναλάβουν την ηγεσία του πιθανότατα θα βρεθούν- μάλλον υπερπροσφορά υπάρχει παρά έλλειψη. Ποιου ΠΑΣΟΚ όμως; (…) Το σίγουρο είναι ότι το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχει πεθάνει. (…) Για το ΠΑΣΟΚ και βέβαια και για τη χώρα η καλύτερη και ίσως η μόνη λύση σήμερα ακούει στο όνομα Παπαδήμος. Αντί να μπουν σε διαδικασίες εσωστρέφειας το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να εργαστούν για την επιτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας. Στο κάτω-κάτω τη δική τους πολιτική εφαρμόζει. Για τα υπόλοιπα υπάρχει χρόνος!»

Για τα αποτελέσματα της λιτότητας (17/11)

«Γιατί η λιτότητα κάνει τόσο κακό στην Ελλάδα όχι όμως στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Και τελικά φταίει το μνημόνιο -όπως με απόλυτη σιγουριά μας διαβεβαιώνουν οι αναλυτές από τα πρωινάδικα ως τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων- ή τελικά η εικόνα είναι πιο σύνθετη; (…) οι ευθύνες βαρύνουν κατά κύριο λόγο τα κόμματα, βαρύνουν όμως επίσης συνδικαλιστικές ηγεσίες και βέβαια συνδέονται άμεσα με κοινωνικές συμπεριφορές συγκεκριμένων ομάδων που θίγονται. (…) Έχει ωστόσο μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στα άστρα, όπως είπε και ο κ. Παπαδήμος αλλά στα χέρια μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς βαρβάρους και ο κατήφορος να συνεχίζεται!»

Ο Άγιος Παπαδήμος (11/11)

«Χρειάστηκαν πάνω από τρία εικοσιτετράωρα, ατέλειωτες διαπραγματεύσεις και μια πολιτική κρίση που οδήγησε στον πλήρη εξευτελισμό των διαδικασιών για να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο αυτονόητο, την επιλογή του κ. Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού. Αν είχε ερωτηθεί ένας απλός πολίτης, ο οποίος θα ήθελε βέβαια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, θα χρειαζόταν ασφαλώς λίγα λεπτά της ώρας για να καταλήξει στην ίδια απόφαση. Ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Όμως το πολιτικό μας σύστημα έχει από καιρό πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική. (…)Το μεγάλο της πλεονέκτημα (σ.σ.: της κυβέρνησης Παπαδήμου εννοεί) βέβαια είναι ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος. Δεν είναι μόνο το διεθνές του κύρος που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ περισσότερο ότι είναι ένας πρωθυπουργός με ολοκληρωμένη άποψη για την οικονομική πολιτική και δεν θα περιοριστεί απλώς σε έναν δοτό κατάλογο μέτρων αλλά θα επιμείνει σε μια συνολική λύση με στόχο όχι μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και την ανάπτυξη. (…).Ο κ. Παπαδήμος, σαν τεχνοκράτης, θα λέει – επιτέλους – τα πράγματα με το όνομά τους. Κι είναι βέβαιο ότι στα κανάλια θα περάσει αρχικά έναν μήνα του μέλιτος. Ο αρνητικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο προβάλλονται όλες οι ειδήσεις μπορεί τελικώς να καταστρέψει και την πιο πετυχημένη διακυβέρνηση.
Στη νέα του θέση με άλλα λόγια, εκτός από επιτυχημένος τεχνοκράτης ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να αποδειχθεί και αποτελεσματικός πολιτικός. Αν πετύχει, και κυρίως αν καταφέρει να εκτονώσει την κοινωνική ένταση, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μην εξαντλήσει την τετραετία!»

Ο Γιώργος δικαιώνεται! (9/11)

«Μήπως διαβάζουμε ανάποδα την πραγματικότητα; Μήπως τελικά η κίνηση του Γ. Παπανδρέου για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δικαιώνεται από τα πράγματα; Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει και αναπτύσσεται μια τέτοια επιχειρηματολογία.»

Για το κούρεμα (31/10)

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στην εποχή του παραλόγου. Τόσους μήνες ο ένας μετά τον άλλο οι αυτόκλητοι μπουρλοτιέρηδες του δημόσιου βίου ζητούσαν να αρνηθούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας και να πούμε όχι στην κατοχική λιτότητα. Κι όταν αυτό επιτυγχάνεται έστω και κατά 50%, αντιμετωπίζεται περίπου σαν εθνική καταστροφή».

Ο υπέροχος κ. Βενιζέλος (22/6)

«Αν ο νέος υπουργός των οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος έδινε χθες εξετάσεις στη Βουλή τότε ασφαλώς τις πέρασε πανηγυρικά. Όχι φυσικά γιατί εισηγήθηκε μια διαφορετική οικονομική πολιτική. Το αντίθετο. Αλλά γιατί για πρώτη φορά με τρόπο ολοκληρωμένο έβαλε τα πραγματικά πολιτικά διλήμματα που έχει μπροστά του ο τόπος».

Η αγάπη του Καψή για τους Αγανακτισμένους της πλατείας

(11/9)
«Στην πλατεία Συντάγματος, προτού οι «Αγανακτισμένοι» ξεκινήσουν τις διακοπές τους, κυκλοφορούσαν κάποιοι γραφικοί τύποι με αυτοσχέδιες κρεμάλες, αφίσες με ελικόπτερα που απογειώνονταν από τη στέγη της Βουλής και συνθήματα του τύπου «οι προδότες στο Γουδί». Αδίκως η κυβέρνηση τους πήρε στα σοβαρά και τους άφησε για εβδομάδες να κακοποιούν το κέντρο της πόλης. Το παράδειγμά τους ακολούθησε τελευταία ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, επισείοντας αυτός τον κίνδυνο Ειδικού Δικαστηρίου για τα μέλη της κυβέρνησης που θα «ξεπουλήσουν» τον εθνικό μας πλούτο. Αέρας κοπανιστός. Γιατί βέβαια αν ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες και αν επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων οι ιδιωτικοποιήσεις θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.»
 
(12/6)
«Ποιος είπε ότι η πλατεία δεν βγάζει προτάσεις; Και προτάσεις υπάρχουν και ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό με ολοκληρωμένη «λύση» για τα οικονομικά μας εστάλη. Εντάξει, δεν την υπογράφουν όλοι, ένας εκ των καθηγητών που μίλησε στην ανοικτή συζήτηση για το χρέος και το μνημόνιο πήρε την πρωτοβουλία, ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Με δυο λόγια, αυτό που προτείνει είναι να κατέβει ο Πρωθυπουργός στην πλατεία με το ποδήλατό του και αφού βέβαια υποστεί- λέει- ένα αρχικό γιουχάισμα, θα μπορέσει να ανακοινώσει στους συγκεντρωμένους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια: στο εξής δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ δάνειο αν η Ευρώπη δεν λογικευτεί στις απαιτήσεις της.»
 
(29/6)
«Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να πούμε «φτάνει πια»; Πόσες εβδομάδες θα πρέπει να παρακολουθούμε το κέντρο της Αθήνας να γίνεται πεδίο μάχης; Τι άλλο έχει μείνει από την Πλατεία Συντάγματος για να καταστραφεί από τους κουκουλοφόρους με τα σφυριά; Και πόσες ακόμα τέτοιες εικόνες σε ζωντανή μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο χρειάζεται ο τουρισμός μας για να χάσει και φέτος το τρένο;
Ήταν ωραίο όσο κράτησε. Σήμερα που τελειώνει η ψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει οι ίδιοι οι αγανακτισμένοι να καταλάβουν ότι οι ειρηνικές εκδηλώσεις τους γίνονται το πρόσχημα για την ανεξέλεγκτη βία που παρακολουθούμε από τις οθόνες μας. Θα το καταλαβαίνουν και από την όλο και πιο μικρή συμμετοχή των πολιτών στις διαμαρτυρίες. Αυτών των πολιτών που αυθόρμητα και έξω από κόμματα πήραν μαζικά μέρος στις πρώτες διαδηλώσεις. Είναι καιρός να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν.
Διαμαρτυρόμαστε όλο το χρόνο για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, για τις εικόνες της εγκατάλειψης και της φθοράς. Όμως εμείς οι ίδιοι -οι καλοπροαίρετοι πολίτες μεταξύ των «αγανακτισμένων»- δίνουμε σήμερα το τελικό χτύπημα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους επαγγελματίες που έχουν απομείνει και αγωνίζονται να επιβιώσουν.»
με πληροφορίες από το http://kartesios.com