Οβριόκαστρο Κερατέας

Την στιγμή που η Κερατέα μετράει ακόμα τις πληγές της από τις πρόσφατες πυρκαγιές που έκαψαν περί τα 5000 στρέμματα με ενδείξεις και μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ο οποίος ήρθε σε μια περιοχή (Οβριόκαστρο, Διψέλιζα, Λάκιζα, Σάκκα) που σημειώθηκαν τα πολύ σοβαρά επεισόδια με αφορμή τον ΧΥΤΑ που σχεδιάζεται για την περιοχή, η κυβέρνηση φέρνει άμεσα νομοσχέδιο που επιτρέπει τον άμεσο αποχαρακτηρισμό αναδασωτέων περιοχών, προκειμένου να δοθούν για συγκεκριμένες χρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή ΧΥΤΑ!

Έτσι, προωθούνται διαδικασίες fast track είτε άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση. Αυτά προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, παρά την αναδίπλωση του Υπουργείου που απέσυρε διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγή ορισμού του δάσους και κατάργηση της δασικής προστασίας εκτάσεις δημόσιας γης, το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως γεωργικής γης, βάση μίας ρύθμισης η οποία προβλέπει διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επίσης, καταργείται η ενδιάμεση εισήγηση πρωτοβάθμιας επιτροπής για την άρση αναδάσωσης, ώστε να απλουστευτεί η σχετική διαδικασία. Επιπρόσθετα, προβλέπονται σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και κέντρα ιαματικού τουρισμού σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Στις επιτρεπόμενες εντός των δασών χρήσεις περιλαμβάνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαστάσεις, ΧΥΤΑ, κεραίες ραδιοτηλεοτπικών μέσων, κέντρα υποδοχής μεταναστών, μεγάλα δημόσια έργα κ.α.

Πηγή ενημέρωσης: Ελευθεροτυπία
Σχόλια μέσω facebook