Ομιλία του Δημήτρη Λουκά στην συγκέντρωση-ενημέρωση των κατοίκων της Κερατέας από το Δήμο Λαυρεωτικής και τη Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στις 8-2-2013, 7.00μμ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Κερατέας, σχετικά με  το θέμα της διαχείρισης  των απορριμμάτων.


Αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες καλησπέρα.

Η Δημοτική Καινοτομία είναι εδώ.
Είμαστε εδώ παρόντες, όπως υπήρξαμε πάντα παρόντες με μόνο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.
Υπήρξαμε πάντα παρόντες χωρίς μεμψιμοιρία, χωρίς μικροπολιτική διάθεση, χωρίς ψηφοθηρική πρακτική, χωρίς δογματισμούς και περιχαρακώσεις, με μόνο γνώμονα την πρόοδο του νέου Δήμου.
Η θέση μας αυτή. Η θέση της υποστήριξης του συμφέροντος των δημοτών και του Δήμου, πολλές φορές μας έχει φέρει και θα μας φέρει και στο μέλλον αντιμέτωπους με τη διοίκηση Λεβαντή, για την οποία έχουμε συγκεκριμένη, εκφρασμένη και απόλυτη θέση. Την γνωρίζετε όλοι.

Αυτά όμως  δεν είναι της παρούσης στο τραπέζι αυτό.

Σήμερα προσερχόμαστε εδώ, στο κοινό τραπέζι της ενημέρωσης και διαψεύδουμε όλους όσους με φθηνό προεκλογικό τρόπο και για φθηνούς προεκλογικούς λόγους μας συκοφάντησαν, μας κατηγόρησαν ως ανειλικρινείς, ως πολιτικούς υποκριτές γύρω από το ζήτημα των απορριμμάτων.
Σήμερα προσερχόμαστε εδώ, γιατί για μας, και είναι καιρός αυτό να γίνει και πολιτική νοοτροπία άλλων, στην πολιτική και συγκρούεσαι, αλλά και συμμαχείς για το κοινό καλό.
Στην πολιτική και αναδεικνύεις αυτά που σε χωρίζουν με τον άλλον, αλλά και μπορείς να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τον άλλον, εν όψει ενός μέγιστου οφέλους για την κοινωνία.
Αυτή είναι η πολιτική μας παιδεία, και είμαστε περήφανοι για αυτήν.
Και είμαστε ακόμη πιο περήφανοι όταν αυτή η παιδεία  γίνεται πολιτική πράξη με τον πιο αδιάσειστο τρόπο, γίνεται απόδειξη με τον πιο περίτρανο τρόπο.
Αυτήν την παιδεία μας δε θα πάψουμε να την αποδεικνύουμε και στο μέλλον, όπως άλλωστε για το ζήτημα των απορριμμάτων έχουμε κάνει έως σήμερα.

Διαυγείς και πεντακάθαροι εξαρχής.
Πεντακάθαρα εξαρχής μιλήσαμε για τη διοίκηση Ιατρού και για το μεγάλο αγώνα που έδωσε επί των ημερών της ώστε να αποφευχθεί η χειρότερη εξέλιξη για το Δήμο μας.
Πεντακάθαρα προεκλογικά μιλήσαμε για την ανένδοτη θέση μας τα απορρίμματα να μην έρθουν στο Οβριόκαστρο, πλήρως συντεταγμένοι με την πολιτική βούληση του λαού της Κερατέας και πλήρως συμπαραταγμένοι στον αγώνα, που έγινε κοινός μας αγώνας.
Πεντακάθαρα και καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων δυόμιση χρόνων, οπότε και ψηφίσαμε την αλλαγή της χωροθέτησης, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του έργου και με δική μας πρόταση  υιοθετήθηκε το δημοψήφισμα, η μέγιστη δημοκρατική εμπλοκή του λαού της Κερατέας για το ζήτημα των απορριμμάτων.
Πεντακάθαρα στη συνεδρίαση της Γραμματείας που έγινε λίγες μέρες πριν τη ψήφιση της τροπολογίας, εισηγηθήκαμε και έγιναν αποδεκτές οι διορθώσεις στο κείμενο , που τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή.
Πεντακάθαρα και τώρα λίγες ημέρες πριν όπου με τον Σταύρο Ιατρού ενώσαμε τις δυνάμεις μας στον ΕΣΔΝΑ καταγγέλλοντας τόσο τη διαγωνιστική διαδικασία, όσο και τη θέση του έργου, στο Οβριόκαστρο, που αναφερόταν στα τεύχη δημοπράτησης.  

Αγαπητοί συνδημότες,
Με πεντακάθαρο πολιτικό λόγο και σήμερα προσερχόμαστε εδώ χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά και χωρίς μηδενισμούς.
Δε μηδενίζουμε την νέα κατάσταση.
Δεν τη μηδενίζουμε για δύο λόγους.
Πρώτα και κύρια αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση του λαού της Κερατέας. Μια κατάκτηση που πάει πολύ μακρύτερα από τις 128 ημέρες αγώνα στα μπλόκα, πάει πίσω 16 χρόνια.
Δεύτερον γιατί η σημερινή νέα κατάσταση αποτελεί ποιοτικά μια σαφώς ενδεδειγμένη λύση.

Από την άλλη δεν πανηγυρίζουμε γιατί βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αγώνα.
Ενός αγώνα με κρίσιμα διακυβεύματα :
Πρώτα και κύρια την κατάργηση στην πράξη του περιφερειακού σχεδιασμού και την κατοχύρωση στην πράξη της θέσης Φοβόλες.
Επίσης κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η κατοχύρωση στην πράξη τόσο του ζητήματος της ποσότητας, όσο και του ζητήματος της διαχείρισης.

Στη βάση αυτή εκτιμούμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας είναι πολύτιμες ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό όφελος για το Δήμο μας.
Κάνουμε έκκληση και υπογραμμίζουμε ότι  είναι ώρα η Δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει πρωτοβουλίες που ενώνουν και δε χωρίζουν.
Καυστικές ανακοινώσεις, διχαστικές συμπεριφορές είναι τα μόνα στοιχεία που όχι απλώς δε μας βοηθούν, αλλά αποδυναμώνουν κιόλας την ισχύ μας.

Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί μια εκ βαθέων πολιτική εξομολόγηση.
Είμαι από εκείνους, οι οποίοι δέχτηκαν τόνους λάσπης, τόσο προεκλογικά, όσο και αργότερα.
Σχεδόν με παρουσίασαν σαν το τέρας που έρχεται να κατασπαράξει την Κερατέα.
Είναι συμπεριφορές που με άφησαν άναυδο, αμήχανο και βαθιά λυπημένο.
Παρόλα αυτά ποτέ δεν προσήρθα να συζητήσω, να διαχειριστώ και να αποφασίσω με γνώμονα το μένος ή το πολιτικό απωθημένο ή την πολιτική εκδίκηση.
Όπως και σήμερα, έτσι και πάντα διαχειρίζομαι και αποφασίζω, όλοι εμείς στην Δημοτική Καινοτομία αποφασίζουμε , προκρίνοντας το συμφέρον των δημοτών και την ενίσχυση, τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων του νέου Δήμου.
Διατυπώνω λοιπόν δύο πολιτικές ευχές.
Ο τρόπος και το ύφος που αντιμετωπίστηκα εγώ, να μην επαναληφθούν ως συμπεριφορές στο κρίσιμο θέμα των απορριμμάτων.
Επίσης η συναίνεση και η ομοψυχία είναι πολύ εύκολες, βολικές και πολιτικά πιασάρικες λέξεις.
Ως πράξεις όμως προϋποθέτουν ωριμότητα, απαιτούν κατανόηση και κυρίως ειλικρινή πολιτική βούληση.
Στο βαθμό που μας αναλογεί εμείς θα υπηρετήσουμε τη συναίνεση και θα προσπαθήσουμε να την εγγυηθούμε κιόλας.

Τούτο το κοινό τραπέζι καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει πραγματικότητες.
Επιβεβαιώνει το τεράστιο ενδιαφέρον μας  για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη λύση.
Επιβεβαιώνει την πάγια πρακτική μας να κάνουμε σκληρή κριτική για τα κακώς κείμενα και να αγωνιζόμαστε από κοινού για καλές λύσεις.
Επιβεβαιώνει την πολιτική φιλοσοφία μας να αρνούμαστε το κακό, να καταγγέλλουμε το επικίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα να καταθέτουμε προτάσεις θετικές για το μέλλον του τόπου.

Επιβεβαιώνει αυτό που πρώτοι από όλους διατυπώσαμε σε κάθε τόνο :
είναι τέτοια η πολιτική συγκυρία που επιβάλλεται ο πολλαπλασιασμός και όχι η διαίρεση των δυνάμεών μας.

Η Δημοτική Καινοτομία θα παρακολουθεί ενεργητικά και πολύ στενά κάθε εξέλιξη γύρω από το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων.
Πριν η εξέλιξη πάρει τη θέση του αναπότρεπτου θα ενημερώνουμε τους δημότες μας.

Μιλήσαμε για συνδιαμόρφωση αποφάσεων και δεσμευόμαστε κάθε απόφαση στο ζήτημα των απορριμμάτων, τουλάχιστον στο βαθμό μας αφορά, να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και μέγιστης εμπλοκής του λαού του Κερατέας, όπως βεβαίως και όλων των δημοτών της Λαυρεωτικής.

Αυτή η δέσμευση αποτελεί για εμάς ύψιστη ευθύνη χρέους απέναντί σας, σε εσάς που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πλημμυρίσατε αυτό το χώρο και σας υπόσχομαι κοιτώντας σας στα μάτια ότι δεν πρόκειται να διαψεύσω ποτέ τους στόχους και τα οράματά σας, τα οράματά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας.
                               
                                            Ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας

                                                               Δημήτρης Λουκάς