Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Αττική, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 30 Απριλίου επίσκεψη στον Δήμο Λαυρεωτικής. Κατά την επίσκεψη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Λεβαντή, τους Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτεραιότητες για την περιοχή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Αυτές οι εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις υπεκφυγές, τα μισόλογα και τις αναβολές, όταν μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και κάθε περιοχή της ξεχωριστά.
Η Αττική βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης. Αντιμετωπίζει όμως και τις πιέσεις από τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο της τις τελευταίες δεκαετίες και τις τις επιπτώσεις από μια ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό.
Οι κάτοικοι του Δήμου Λαυρεωτικής έχουν διαχρονικά υποφέρει από την αδυναμία να αντιμετωπίσουμε με τόλμη, αλλά και με διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης δύσκολα ζητήματα.
Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της χωροθέτησης της μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή της Κερατέας, όπως προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, του 2003 που έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί. Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα έφτασε στα άκρα.
Με απόλυτη συναίσθηση της σημασίας του έργου για τους κατοίκους της Κερατέας και το σύνολο της Αττικής, τους τελευταίους μήνες καταφέραμε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής να μπορούμε να μιλάμε για λύση. Μία λύση, στην οποία συνέβαλε η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας και για την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει δεσμευτεί να εξετάσει την εναλλακτική χωροθέτηση της εγκατάστασης στην περιοχή Φόβολες. Μαζί με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής έχω επισκεφθεί επί τόπου την εναλλακτική τοποθεσία. 
Αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη της δικής μου δέσμευσης να προχωρήσουμε σε μια διευθέτηση, από την οποία και η Κερατέα θα είναι απόλυτα ασφαλής ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, εισπράττοντας τα δίκαια ανταποδοτικά οφέλη. Το ΥΠΕΚΑ θα μπορέσει να κάνει αποδεκτή την νέα τοποθεσία μόλις κατατεθεί και αξιολογηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού μπορεί να διασφαλιστεί με μια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη δεκαετία που μεσολάβησε από τις αρχικές προβλέψεις.
Εκτός από αυτό το μεγάλο ζήτημα, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής, προωθήσαμε τη δυνατότητα υλοποίηση σημαντικών έργων στον τομέα των υποδομών. Τον Νοέμβριο του 2011 εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” έργα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ για βελτιώσεις σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι επίσης από τους πρώτους Δήμους που διεκδίκησαν και διασφάλισαν από το Πράσινο Ταμείο πόρους ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση και δημιουργία κοινόχρηστου χώρου. Στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού έχει εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη του οικισμού της Κερατέας για την πρώτη κατοικία και προχωράει για ανάρτηση στο Δήμο.
Μεγάλης σημασίας είναι, επίσης, να περιληφθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής η δυνατότητα διασύνδεσης της περιοχής με το λιμάνι του Λαυρίου, που μπορεί να δημιουργήσει σαφώς νέες προοπτικές ανάπτυξης.
Με το Δήμαρχο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής της Λαυρεωτικής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα και τις προτεραιότητες του Δήμου. Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διεκδίκηση της δίκαιης ανακατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς όφελος του Δήμου στη βάση της νέας απογραφής πληθυσμού του 2011.
Η δική μου δέσμευση είναι – και νομίζω το έχω αποδείξει στην πορεία μου έως τώρα – ότι θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση χωρίς υπεκφυγές των προβλημάτων της περιοχής, με τόλμη και προσήλωση στην ανάγκη και λύσεις.


e-politikos.gr