Αταλάντευτα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό παραμένει η περιφέρεια Αττικής, ενώ μετά το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, η περιφερειακή αρχή επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων σχετικά με τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Η Περιφερειακή Αρχή για την απόπειρα αποπροσανατολισμού του αγώνα των κατοίκων του ΓραμματικούΜικρή ομάδων πολιτών, χθες, Πέμπτη, 2 Απριλίου, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού σχετικά με την μη κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή. Συγκεκριμένα, περί τα δεκαπέντε άτομα επιχείρησαν να διακόψουν τη διεξαγωγή της 11ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί ως ‘κατεπείγον’ το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, με αφορμή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την παράταση κατασκευής των δύο οδών στην περιοχή. Εκμεταλλευόμενη την ανοχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχαν καταθέσει σχετικό (περί ‘κατεπείγουσας συζήτησης’) αίτημα, μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργεί, και παρά τις προσπάθειες συμβούλων και του προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ, η ομάδα αυτή αναστάτωσε περί τα 30 λεπτά τη συνεδρίαση, πριν αποχωρήσει.

Η Περιφερειακή Αρχή επαναλαμβάνει (μετά και τη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 30η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4/12/14) κατηγορηματικά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων σχετικά με τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Και δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη με ενέργειες όπως αυτή της 2ης Απριλίου από μικρή, μη αντιπροσωπευτική ομάδα πολιτών που αποπροσανατολίζουν και αποδυναμώνουν τον αγώνα αυτόν.
Η Περιφερειακή Αρχή με σοβαρότητα και συστηματικότητα προχωρά με έργα (π.χ. ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 29/12/14) στην αλλαγή της φιλοσοφίας διαχείρισης των απορριμμάτων σε οικονομική και οικολογική κατεύθυνση, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα και έμφαση στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση. Η αλλαγή αυτή περνάει μέσα από την κοινωνική αποδοχή, με διάλογο, ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα.
Πλέον σήμερα η Περιφερειακή Αρχή πορεύεται μαζί με τους πολίτες, σε διάλογο μαζί τους, για να μπουν τα θεμέλια μιας δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σταθερή η αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής
στη δημιουργία ΧΥΤΑ
Γραμματικού


Μιλώντας κατά την 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου, η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στο θέμα που έθεσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με διεξαγωγή κατεπείγουσας συζήτησης στο Συμβούλιο για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, εξήγησε ότι δεν υφίσταται θέμα κατεπείγοντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 • Κατ’ επείγον θέμα δεν υφίσταται αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ στους κατοίκους. Γιατί ενώ έγινε μια προσπάθεια στο διαδίκτυο και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις και συναντήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί λογική αντιπαράθεσης των κατοίκων και των δημοτών με την Περιφερειακή Διοίκηση και συγκεκριμένα με το πρόσωπό μου, θεωρώ την παρουσία τους εδώ απόψε σπουδαία ακόμη και εάν αυτή οφείλεται σε λάθος λόγους. Και τούτο όχι γιατί υπάρχει κάτι το κατ’ επείγον ή γιατί εγώ πρέπει να δώσω διαπιστευτήρια εκ νέου για το ποιά είναι η πρόθεσή μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα με το Γραμματικό.
 • Η πρόθεσή μας είναι σαφής κι έχει διατυπωθεί πολλές φορές δημόσια.
 • Η αντίθεση μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Και αποτελεί Προγραμματική μας δέσμευση, και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε.
 • Πρόκειται για προγραμματική δέσμευση, τόσο σημαντική και τόσο παραδειγματική, γιατί για εμάς ουσιαστικά αποτυπώνει την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πυραμίδα της διαχείρισης όπως την ορίζουν, όχι μόνο πια οι ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και η εθνική νομοθεσία.
 • Επομένως, οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι σε μια προσπάθεια που κάνει εδώ και μήνες η Περιφέρεια και ανάμεσα στα άλλα αφορά και διαπραγματεύσεις για να επιστραφούν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Μπροστά μας υπάρχει μια σπουδαία ημερομηνία, αυτή της 16ης Απριλίου, όπου θα κληθούμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και παράλληλα ως ΕΔΣΝΑ να βρεθούμε στις Βρυξέλλες για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τί θα γίνει, μεταξύ άλλων, και με το Γραμματικό.
 • Με αφορμή λοιπόν το περιβόητο κατεπείγον, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ γιατί για έμενα, τουλάχιστον σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αθροίζεται έναντι της άλλης πλευράς, άλλο ένα επιχείρημα: η βούληση των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή.
 • Κατεπείγον λοιπόν δεν υπάρχει διότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη βούληση της Περιφερειακής Αρχής και διότι στις 04.12.2014 διεξήχθη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ετέθη τότε και το θέμα του Γραμματικού. Και από μέρους μου υπήρχε και συγκεκριμένη δήλωση – δέσμευση. Έτσι το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο μετεκλογικά δεν έχει συζητηθεί και υπάρχει έστω και μια περίπτωση να ανακρούει πρύμνα η Διοίκηση σε σχέση με το Γραμματικό κυρίες και κύριοι δεν υφίσταται.
 • Στόχος δεν είναι να αντικρούσουμε την αγωνία των πολιτών αλλά το χαρακτηρισμό του θέματος ως ‘κατεπείγον’.
 • Γιατί το θέμα λοιπόν του Γραμματικού αποτελεί ζήτημα της ευρύτερης πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι “κατεπείγον”. Και το πρόβλημα στο Γραμματικό όπως δεν αφορά τους δρόμους που γίνονται χείμαρροι με τις φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζει ο τόπος, έτσι δεν αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση. Για αυτά έχουμε παλέψει από κοινού.
 • Η νέα διοίκηση δεν ανακάλυψε τώρα τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν ανακάλυψε μετεκλογικά το Γραμματικό!
 • Δεν παίρνουμε τη σκυτάλη φτηνών εντυπωσιασμών από Περιφερειακούς Συμβούλους που η σχέση τους με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι να πηγαίνουν στον κάδο της γειτονιάς τους και να αφήνουν τα σκουπίδια. Μιλάτε για ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί με τα ΜΑΤ! Από αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν κάθε δυο μήνες τους ζητάτε διαπιστευτήρια ότι δεν θέλουν το Γραμματικό να γίνει μια νέα Φυλή. Όμως όταν χάνεται έτσι χρόνος, τότε, είτε το θέλουμε είτε όχι, οδηγούμαστε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων εκείνων που έχουν φέρει την πατρίδα έως εδώ στη διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Το θέμα όμως αφορά ευρύτερα την εναρμόνιση με ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο, εάν ήταν αλλιώς το εκλογικό αποτέλεσμα, θα εξακολουθούσε σήμερα να αφορά σε ΣΔΙΤ, σε εγγυημένες ποσότητες συμμείκτων.
 • Αυτά για εμάς είναι απαγορευτικά. Είτε είναι Γραμματικό, είτε οπουδήποτε αλλού. Και το λέω δυνατά μήπως κάποιοι δεν το ακούν!
 • Εμείς ήδη αποδείξαμε την αξιοπιστία μας με την κατάργηση των σχεδιασμών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις επεξεργασίας συμμείκτων με ΣΔΙΤ.
 • Μπροστά μας έχουμε ανεπίλυτα τρία ζητήματα: το πρώτο είναι το πρόβλημα της νομιμότητας που ενέσκηψε με τις δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν «λύση», εντός πολλών εισαγωγικών, σε σχέση με το θέμα της εσφαλμένης χωροθέτησης και συνεχίζουμε να παλεύουμε, το δεύτερο είναι το πρόβλημα ενός έργου ολοκληρωμένου και του τρόπου ένταξής του με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, με βάση την εθνική νομοθεσία και βασικές ευρωπαϊκές αρχές, όπως είναι η αρχή της εγγύτητας. Και το τρίτο, είναι το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Κομισιόν για επιστροφή των χρημάτων.
 • Εμείς τη νομιμότητα, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, δεν την έχουμε a la carte. Δεν ακολουθούμε τη νομιμότητα εκεί που μας βολεύει και κάνουμε ότι δεν υφίσταται όταν είμαστε δυσαρεστημένοι.  
 • Όλα αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, και τα θέτουμε και εκεί που οφείλουμε. Και ζητάμε από τους κατοίκους να είναι μαζί μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις.
 • Κανείς, είτε είναι θεσμός, είτε πολίτης δεν διαθέτει το  μονοπώλιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.  
 • Κανείς δεν διαθέτει την εξουσία να μοιράζει διαδικτυακά ή αλλού παράσημα οικολογικής ευαισθησίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Είναι πρόκριμα! Και δεν είναι απλά αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας ομάδας, μιας παρέας, μια παράταξης κλπ… Ούτε μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για να κάνουν κάποιοι προσωπικές στρατηγικές, να εξυπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας του Γραμματικού. Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η ευθύνη των κατοίκων να μην τους το επιτρέψουν.
 • Στη βάση αυτών των δεδομένων, καλούμαστε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, με τους πολίτες που γνωρίζουν το πρόβλημα και το βιώνουν καθημερινά, πολύ καλύτερα από κάποιους εδώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα, για να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα σέβονται τη νομοθεσία, που δεν θα μας βάζουν σε διλλήματα του τύπου «ή τα λεφτά ή ΧΥΤΑ με σύμμεικτα».
 • Το θέμα θα επιλυθεί και μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, για το οποίο η  σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ κάνει αγώνα δρόμου.
 • Και σε ό,τι αφορά στη χορήγηση παράτασης από την Οικονομική Επιτροπή για τη συνέχιση των έργων στις οδούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Το βασικό έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο πριν ακόμη αναλάβει η νέα περιφερειακή Αρχή, δεν εκκρεμεί καμία συναλλαγή με εργολάβους, η παράταση αφορά σε δυο δρόμους πρόσβασης.
 • Η μη ολοκλήρωσή τους θα επιβάρυνε τους πολίτες. Και στη σχετική απόφαση, για την οποία επιχειρείται, ψευδεπίγραφα και πολιτικά, αποπροσανατολισμός, επαναλαμβάνεται ρητά η αντίθεση της σημερινής διοίκησης στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
 • Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν βρισκόμαστε όλοι στην ίδια θέση ευθύνης. Δεν φέρουμε όλοι το ίδιο νομικό βάρος των αποφάσεών μας και δεν διατρέχουμε όλοι τους ίδιους κινδύνους για τους αγώνες που δίνουμε.  Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζεται και οφείλει να εκφράζεται νόμιμα, όπως και το πράττει εδώ και τόσο καιρό. Και παρόλο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν Διοίκηση και πολίτες σε αντίπαλες όχθες, εσείς, οι πολίτες, είστε οι σύμμαχοί μας ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων και των κρίσιμων αποφάσεων.


Κάτοικοι του Γραμματικού κατά της Ρένας Δούρου – Άρπαξαν τα μικρόφωνα

Μεγάλη ένταση υπήρξε την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, όπου οι κάτοικοι του Γραμματικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου με το κλίμα να είναι πραγματικά τεταμένο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά την άρνηση της περιφερειακής αρχής να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στις 30.03.215, να δοθεί παράταση στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση του ΧΥΤΑ Γραμματικού για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες επί των οδικών αξόνων που οδηγούν στον ΟΕΔΑ Γραμματικού

Η άρνηση της περιφερειακής αρχής να συζητηθεί το θέμα προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους παριστάμενους κατοίκους. Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, Σταυρούλα Δρακοπούλου, παίρνοντας τον λόγο -χωρίς άδεια από τον πρόεδρο-, σημείωσε ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού έδωσαν 78% στη «Δύναμη Ζωής» με την ψήφο τους για να καταργηθεί το έργο. «Δεν είμαστε αντίπαλοι. Πρέπει να ακούσετε την κοινωνία. Οφείλετε να ακούσετε την κοινωνία. Ο κόσμος του Γραμματικού είναι ανάστατος δυο ημέρες» σημείωσε.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση υπήρχαν κάτοικοι του Γραμματικού που μόλις κατάλαβαν πως δεν θα γίνει συζήτησ, κατέβηκαν από τις θέσεις τους, άρπαξαν τα μικρόφωνα και επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά της Ρένας Δούρου.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, είπε ότι «δεν υφίσταται κανενός είδους επιχειρηματολογία για το κατεπείγον». Αναφερόμενη ειδικά στους παριστάμενους κατοίκους από το Γραμματικό, τη Φυλή και την Κερατέα, σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί η λογική της αντιπαράθεσης κατοίκων και περιφερειακής αρχής και ειδικότερα ότι έγινε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την ίδια προσωπικά.

Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή έχει κληθεί στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει τι θα γίνει με το Γραμματικό και ότι, μεταξύ άλλων, θέμα διαπραγμάτευσης θα είναι και η μη επιστροφή των εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί για το έργο (το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί). Και τόνισε: «Το αν θα γίνει ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Μουσείο ή Μνημείο Διαφθοράς δεν έχει να κάνει με τους οδικούς άξονες. Η αντίθεσή μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση».

http://www.newsit.gr

Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής από 30.3.2015 για τη 10η ανανέωση της άδειας για το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Σχόλια μέσω facebook