• Σάββατο 21 Μαΐου 2016,Κερατέα Κεντρική πλατεία. Απόγευμα 

Τα παιδιά που παίζουν μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, για κάποια στιγμή παρατάνε τις μπάλες και τα ποδήλατα και κατευθύνονται στα παγκάκια, δίπλα στην προτομή του δημάρχου Ταταράκη…


 Είναι παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου κυρίως και μιλάνε μεταξύ τους έντονα,σε μια προτόγνωρη γενική συνέλευση παιδιών. Ύστερα περικυκλώνουν τον απεργό πείνας, Θανάση Χελιώτη, που διεκδικεί, από το κράτος και τον ασφαλιστικό του οργανισμό,την σύνταξη του και του φέρνουν κέρματα σε ευρώ που μάζεψαν….
Ξέρουμε ότι χρωστάτε, για να πάρετε σύνταξη, του λένε. Έμεις μαζέψαμε αυτό το ποσό για εσάς . Ο απεργός πείνας τα χάνει.Δεν το περίμενε αυτό. Τα είχε συνηθίσει να παίζουν δίπλα του,δεν περίμενε αυτόν τον έρανο συμπαράστασης. Εξηγεί ότι δεν κάνει απεργία για να του δώσουν χρήματα οι περαστικοί, οι συμπατριώτες του και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Η απεργία του είναι δίκαιη, γιατί την σύνταξη του του την οφείλει το κράτος. Τα παιδιά τον ακούν σιωπηλά. Ύστερα σιγά σιγά απομακρύνονται και ξαναπάνε στα παγκάκια. Δυο από αυτά αρχίζουν να επιστρέφουν τα ευρώ, σε αυτούς απ’όπου τα πήραν. Στην συνέχεια,τα περισσότερα από αυτά, κατευθύνονται, με ξεφωνητά, στο σουβλατζίδικο.

Γενικό πλάνο της πλατείας. Τα παιδιά στα σκαλιά του Αγίου Δημητρίου. Ο απεργός έχει ξαπλώσει στις κουβέρτες του,δίπλα στα σκαλιά,στην αριστερή μεριά,καθώς έρχεσαι από Αθήνα… Ακούγεται το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη,με την φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου.

“Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλυτώσει το παιδί 

υπάρχει ελπίδα…”

Πέφτουν και οι υπότιτλοι, ένα ποίημα του Πέτρου Χρόνη

ΠΑΙΔΑΚΙ 


 Να σ’ανασάνω 
 Ακόμη που δεν άλλαξες 
 Από λουλούδι σ’άνθρωπο…! 
 Πριν σ’αδικήσουνε, πριν αδικήσεις… 

[Από μια ταινία μικρού μήκους,που γύρισε η ίδια η ζωή,εδώ στην Κερατέα]


ΕΝΑΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ