Συνεδρίασε την Τρίτη στο Δημαρχείο στα Καλύβια το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές για την αντιπυρική περίοδο 2014.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σαρωνικού και δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Σωφρόνης, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΣΤΟ κ. Δημήτρης Σόφος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Τζοϊτης Αθανάσιος, ο Διοικητής Π.Υ. Λαυρίου Πύραρχος Χιώνης Χαράλαμπος, ο Διοικητής Π.Υ. Κορωπίου Πύραρχος Πέτρου Σπύρος, ο Υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αναβύσσου Υπαστυνόμος Β’ Σταυρόπουλος Κων/νος, ο Γραμματέας του Αστυνομικού Τμήματος Αναβύσσου Αρχιφύλακας Αλιμάρας Βασίλειος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Σαρωνίδας Υπαστυνόμος Α΄ Μπιτσικώκος Γιώργος, ο Λιμενοσταθμάρχης Παλαιάς Φώκαιας Υποπλοίαρχος Στέλιος Θεοχάρης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περ. Ενότητας Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιος Γιώτης, εκπρόσωποι από το Δασονομείο Κερατέας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Γιάννης Μακροδημήτρης, από την ομάδα Πυρασφάλειας του Ομίλου Θυμαριού «Ο Αίολος» ο κ. Μιχάλης Μαθιουδάκης και από την Ομάδα Πυρασφάλειας του Ναυταθλητικού Ομίλου Σαρωνίδας ο κ. Δημήτρης Βόγγολης.

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην οργάνωση και ομαλή λειτουργία της πολιτικής προστασίας και επισημάνθηκαν οι αδυναμίες που παρατηρούνται εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού και των οικονομικών πόρων όχι μόνο για το δήμο, αλλά για όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις δράσεις πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων μέσα από τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Επιπλέον, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, για τις οποίες υπήρξε δέσμευση να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής τους.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, είναι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών ώστε να επιτευχθεί η μείωση των συμβάντων στο ελάχιστο δυνατό.

Ο Δήμος Σαρωνικού και φέτος διαθέτει για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας πέντε πυροσβεστικά οχήματα πλήρως επανδρωμένα που θα βρίσκονται και στις πέντε δημοτικές/τοπικές κοινότητες. Τα οχήματα αυτά σε συνδυασμό με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του δήμου, συμβάλλουν καθοριστικά στην καταστολή των πυρκαγιών χάρη στην άμεση επέμβασή τους στο σημείο των συμβάντων.