Αλλαγή του εκλογικού νόμου προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και καθιέρωση της απλής αναλογικής.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, επιδίωξή του είναι το νέο εκλογικό σύστημα να ψηφιστεί το πρώτο διάστημα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα και να μην κατηγορηθεί ότι προχωρεί σε αλλαγές, λίγο διάστημα πριν από τις εκλογές, με βάση ενδεχομένως τους τότε συσχετισμούς.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγέ, η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει εγκαταλειφθεί, παρότι ουσιαστικά αποσιωπήθηκε από το 2012 και δεν υπήρξε αναφορά σε αυτήν, ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο νέος εκλογικός νόμος θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πρώτες επεξεργασίες του ΥΠΕΣ, όπως πληροφορείται το STAR, οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα αφορούν και μέτρα για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως η Α’ Αθήνας, η Β’ Αθήνας, η Α’ Πειραιά και το υπόλοιπο Αττικής.

Άγνωστο είναι πάντως τι θα γίνει με τον σταυρό, καθώς στην κυβέρνηση εξετάζουν προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα, θεωρώντας πως αν καταλήξουν σε αυτό, τότε θα πρέπει -λένε- να ενισχυθεί η εσωκομματική δημοκρατία κι όχι οι κομματικές ηγεσίες.
Εξάλλου, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καθιερώσει και την ψήφο των αποδήμων, θέμα που είχε ανοίξει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αλλαγές ετοιμάζονται και στον «Καλλικράτη», όπου θα διασπαστούν σήμερα ενιαίοι δήμοι, με διπλό στόχο:

– Την καλύτερη λειτουργικότητα των δήμων κι εξυπηρέτηση των δημοτών
– Το να βρίσκεται πιο κοντά ο πολίτης στα κέντρα αποφάσεων και να ενισχυθεί η λαϊκή συμμετοχή.

Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα επιφέρουν και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου αναμένεται επίσης να καθιερωθεί η απλή αναλογική και να καταργηθεί η επαναληπτική κάλπη. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιτυγχάνονται συναινέσεις και θα διευκολύνονται συνεργασίες.

Το νέο εκλογικό σύστημα αν ψηφιστεί από 180 και πλέον βουλευτές θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, οψέποτε κι αν γίνουν. Διαφορετικά αυτές θα διεξαχθούν με το σημερινό εκλογικό νόμο και το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις επόμενες. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως στο θέμα αυτό θα προκύψει μεγάλη σύγκλιση των κομμάτων και θα απομονωθεί πολιτικά η ΝΔ και ο σημερινός αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου στο http://www.star.gr/

Σχετικά
thumbnailΝέος Καλλικράτης: Τι ”σκέφτεται” η κυβέρνηση για αλλαγές σε δήμους της Ανατ. Αττικής

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον νόμο του Καλλικράτη έφερε στην επιφάνεια πλήθος αντιδράσεων και τοπικών αντιπαραθέσεων και στην ανατολική Αττικής. …