ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑ ΚΕΖΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ «ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΛΛΟΥ» (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=383888&dt=11/02/2011)
Κυρία Κέζα,
Όσον αφορά το σημερινό σας δημοσίευμα με τίτλο Τα σκουπίδια αλλού, θα έλεγα ότι μάλλον εσείς παραφέρεστε.
Αλήθεια, από πού συμπεράνατε ότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν θέλουν σκουπίδια στον τόπο τους και επιθυμούν να ξεφορτωθούν τα δικά τους απορρίμματα σε βάρος των άλλων. Να σας ενημερώσω ότι οι κάτοικοι της Κερατέας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, μάχονται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία για να έχουν το δικαίωμα να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους μόνοι τους. Αν πριν γράψετε τα όσα γράψατε είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε ένα από τα δεκάδες δελτία τύπου του Δήμου Λαυρεωτικής, θα το γνωρίζατε.
Γράψατε επίσης ότι οι κάτοικοι της Κερατέας διατείνονται ότι επέλεξαν μια ποιοτική ζωή έξω από την πόλη. Διάλεξαν τον καθαρό αέρα, τα μποστάνια, τη χαμηλή δόμηση. Ναι αυτό είναι αλήθεια, αλλά να σας ενημερώσω ότι αυτό δεν είναι το μόνο επιχείρημά τους. Για την ακρίβεια, αυτό σημειώνεται συνήθως στην κατακλείδα των επιχειρημάτων τους (αν περιλαμβάνεται καν).
Οι κάτοικοι της λαυρεωτικής αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΑ (ή έστω ΧΥΤΥ, αν προτιμάτε) σε μία περιοχή που προστατεύεται από δύο Προεδρικά Διατάγματα. Σε μία περιοχή απείρου κάλλους και αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο. 
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ περιλαμβάνει το ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ στο ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 Ο Κατάλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει ολόκληρη τη Λαυρεωτική στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η περιοχή περιγράφεται ως Ζώνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρίου ακόμα και στα δημόσια, ανοικτά δεδομένα (geodata.gov.gr
Το ΙΓΜΕ έχει υποβάλει επίσης πρόταση για την κήρυξη της Λαυρεωτικής σε GEOSITE (γεωλογικό πάρκο) από την UNESCO, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο λόφο του Οβριοκάστρου (Ovriokastro: Prehistoric installation of miners. Ancient fortification (2 century BC). Προς επιβεβαίωση το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://old.igme.gr/unarea1.htm
 
Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων
Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)
Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία
Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε και διέταξε “άρση της αναδάσωσης” τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν…. (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)
Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης ” μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος”)
Η διευθύντρια της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Β’ ΕΠΚΑ) Ελένη Μπάνου εναντιώθηκε πριν από μερικές ημέρες ξεκάθαρα στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο λόφο Οβριοκάστρου στην Κερατέα.
Η κ. Ε. Μπάνου στο σημείωμα, που απευθύνεται στην αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μ. Βλαζάκη, επισημαίνει:
«Η κατασκευή ΧΥΤΑ (σ.σ.: ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ) πλησίον περιοχής που χρησιμοποιήθηκε έστω και περιστασιακά ήδη από την πρώιμη εποχή Χαλκού, και με ορατό οχυρωμένο οικισμό που κατοικήθηκε τουλάχιστον από την ύστερη αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια, δεν συνάδει τόσο με το πνεύμα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 όσο και με τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων».
Πραγματικά κυρία Κέζα, πώς θέλετε να πιστέψω ότι όλα αυτά τα στοιχεία διέφυγαν της προσοχής σας; Πώς να θεωρήσω ότι είσαστε μία δημοσιογράφος που σέβεται το λειτούργημά της, όταν είναι ξεκάθαρο ότι απλά προσπαθείτε να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη σε βάρος ενός ολόκληρου Δήμου που έχει όλο το δίκιο με το μέρος του;
Δυστυχώς οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής είχαν την ατυχία να έχουν αντίπαλό τους έναν ισχυρότατο άνδρα των ΜΜΕ που μπορεί απλά να απαιτήσει από τους υπαλλήλους του (ή τους υπαλλήλους των κολλητών του) να γράφουν μόνο ό,τι τον συμφέρει και να παραπλανούν την κοινή γνώμη.
Όμως οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής είναι τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Οι πολίτες άρχισαν πλέον να ξυπνούν και δεν καταπίνουν αμάσητα τα όσα εσείς τους σερβίρετε, ακόμα και αν τα παρουσιάζετε τόσο γλαφυρά.
Ξέρω πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ούτε να ανακαλέσετε, ούτε να γράψετε ένα δεύτερο άρθρο για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Αντίθετα πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να χτυπάτε τη μάχη των κατοίκων της Λαυρεωτικής. Δεν πειράζει. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας απαντάμε και να αναρτούμε τις απαντήσεις μας και σε όλα τα Blogs, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν, να έχουν την ευκαιρία, μίας και εσείς ξεχάσατε τα όνειρα περί καθαρής και τολμηρής δημοσιογραφίας  που κάνατε  στην αρχή της καριέρας σας.
Κλείνοντας επισημαίνω ακόμη μία φορά ότι η Ανατολική Αττική (και όχι μόνο η Κερατέα) ΔΕΝ επιθυμεί να στείλει τα σκουπίδια της ΑΛΛΟΥ. 
Θα τα κρατήσουμε και θα τα διαχειριστούμε μόνοι μας, με τρόπο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς να χρειαστεί να καταστρέψουμε μία περιοχή απείρου κάλλους, μόνο και μόνο επειδή ο κύριος ΜΜΕ αποφάσισε να πλουτίσει λίγο παραπάνω.
Αυτά προς το παρόν…
Με την (φρούδα???) ελπίδα ότι θα τολμήσετε να κάνετε τη διαφορά…
Ε. Π. αναγνώστρια