• «Έχουμε θέσεις και προτάσεις», διεμήνυσε ο Στ. Θεοδωράκης
  • Άνοιγμα συνεργασίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
Την «αυλαία» του τριήμερου ιδρυτικού του Συνεδρίου σήκωσε απόψε το «Ποτάμι» στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ενώ ως το απόγευμα της Κυριακής, αναμένεται να έχουν διατυπωθεί οι θέσεις του νέου κόμματος, να έχει εκλεγεί ο πρόεδρός του και να συγκροτηθούν τα κομματικά όργανα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, που εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στην πολιτική σκηνή με το σακίδιο στην πλάτη, για να δημιουργήσει το Ποτάμι, έκανε λόγο για επιτυχία του κόμματος στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «είχε νόημα να κάνουμε το Ποτάμι, έχει νόημα που είμαστε σήμερα εδώ».


Βέλη σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

«Ο κυβερνητικός λαϊκισμός θα σου πει, ότι για το χάλι της χώρας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο συνδικαλισμός. Οι πολίτες που έπαιρναν δάνεια και τα έκαναν κατανάλωση. Οι ανάπηροι “μαϊμού” και οι κλεμμένες επιδοτήσεις. Ξεχνούν βέβαια να πουν ότι αυτοί διόριζαν. Αυτοί διαφήμιζαν τα δάνεια, αυτοί μπούκωναν τις συντεχνίες, αυτοί προστάτευαν τους κλειστούς κλάδους κρατώντας τις τιμές στα ύψη. Αυτοί σπατάλησαν αντιπαραγωγικά τον πλούτο της χώρας και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Θεοδωράκης, επιτιθέμενος στην συγκυβέρνηση.
Από τα βέλη του Στ. Θεοδωράκη δεν ξέφυγε και η αντιπολίτευση, ή ο «αριστερός λαϊκισμός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Γι’ αυτόν φταίνε οι μίζες των πολιτικών, η φοροδιαφυγή των πλουσίων και βέβαια οι τοκογλύφοι δανειστές. Οι ξένοι που έχουν βάλει στόχο να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια τα ίδια λένε και αρκετοί από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών τις δικτατορίας», είπε ο ίδιος.
Κάλεσμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
Στο ίδιο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

«Ελάτε να συζητήσουμε», κάλεσε τα μέλη του νέου κόμματος και τόνισε ότι «απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Απευθυνόμαστε, επίσης, σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά. Ελάτε να συζητήσουμε για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει. Ελάτε να μιλήσουμε, χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια. Χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και καρικατούρες των απόψεων των άλλων».

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμού, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή και του Ποταμού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου.
«Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τη δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Προτάσεις

Μια σειρά από προτάσεις αναμένεται να καταθέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως απάντηση στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί περί απουσίας θέσεων. Ενδεικτικά, θα εισηγηθεί για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, υπερκομματικούς υπουργούς σε κρίσιμους τομείς, οι οποίοι δεν θα αλλάζουν σε κάθε ανασχηματισμό, επίσης την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος με μονοεδρικές και ευρύτερες περιφέρειες, τη μείωση των βουλευτών σε 220, αλλά και σειρά ιδεών για τη μείωση της ανεργίας.

Βασική επιδίωξη του Ποταμιού, όπως έχει διατυπωθεί από τα ίδια τα στελέχη του, είναι να λάβει –αντί του 6% των ευρωεκλογών- ένα ποσοστό άνω του 12%, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργεί ως ελεγκτής του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, μετέχοντας στην επόμενη συγκυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου με την υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν θα αναδειχθεί χωρίς να χρειαστεί κάλπη, αφού δεν αναμένεται άλλη υποψηφιότητα.