Εγκρίθηκε χωρίς καμία διαφοροποίηση η β΄ αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, κατά τη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).Επίσης, εγκρίθηκε για πρώτη φορά και η μείωση των αντισταθμιστικών οφειλών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ στον δήμο Φυλής. Η μείωση ανέρχεται στο ποσοστό 10% για τα επόμενα 4 χρόνια και συνοδεύεται με τη δέσμευση του ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης της διαβρωμένης από τη χρήση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή της Φυλής. 

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος κλεισίματος της Φυλής. 
Ζήτημα το οποίο ανέκοψε η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, με την υπογράμμιση ότι «το σημερινό πολιτικό σκηνικό δίνει σε κάποιους το άλλοθι για αδράνεια και σε κάποιους άλλους δίνει πείσμα για να συνεχίσουν τον αγώνα». Ακολούθησε ενημέρωση από τον Ανδρέα Πανταζόπουλο, αρμόδιο για την πορεία των τοπικών σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τον ΕΔΣΝΑ, ενώ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των αποβλήτων μέσω της διαλογής και επανάκτησης.

 Χαρακτηριστικά ο κ Βαρελάς από τον δήμο Αθηναίων χαρακτήρισε «φιλόδοξο το πρόγραμμα και ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα», αλλά τελικά υπερψήφισε τον ΠΕΣΔΑ, ενώ η κ. Δούρου ανταπαντώντας στις αρχικές αντιδράσεις του, σημείωσε πως «το τι μπορεί να πάθουμε δεν δικαιολογεί την απραξία». «Εγώ» πρόσθεσε «υπηρετώ τη λογική: Να πράττω χωρίς να λαμβάνω υπόψη το πολιτικό κόστος».

 Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ο Στ. Ιατρού από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ πρότεινε την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο του χώρου λειτουργίας στη Φυλή.


ΠΗΓΗ