Σοβαρή πρόκληση από πλευράς της Άγκυρας θεωρείται η σημερινή – νέα – πρόκληση με τη μορφή «αβλαβούς διελεύσεως» έξω σχεδόν από το Σούνιο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα από Τουρκική φρεγάτα. Αυτό όχι σε σχέση με το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, αλλά κυρίως γιατί, αφενός την ίδια ώρα γίνεται χαμός στην Κύπρο και αφετέρου ότι για να γίνει η πρόκληση αυτή σημερινές πρωινές ώρες είχε ξεκινήσει από χθες, ημέρα θρησκευτικής αργίας στην Ελλάδα, γεγονός που «απαγορεύεται», τουλάχιστον θεωρητικώς, βάσει των υπογραφέντων (αλλά σπανίως τηρηθέντων) από Τουρκικής πλευράς Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική κορβέτα TCG “BAFRA” (F-505), προερχόμενη από τον λιμένα της Σμύρνης, εισήλθε τις πρωινές ώρες της σήμερον 19η Μαρτίου σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, μεταξύ Ευβοίας και Άνδρου, στο στενό του Καφηρέα. Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία Νότια-Νοτιοδυτική διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου για να εξέλθει από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα Νοτίως της Κέας.

Μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούσαν την προαναφερθείσα Τουρκική κορβέτα σε όλη την διάρκεια του πλου του.
Από το ΥΠΕΘΑ ενημερώθηκε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών για τις περαιτέρω ενέργειες από μέρους του.

Λ.Σ.Μ.