Ορθή, ορθάνοιχτη άφησε την πόρτα η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της καύσης για τα απορρίμματα, σε μια χώρα που πορεύεται χωρίς πολιτικές μείωσης κάθε είδους αποβλήτων και με την αξιοποίηση και ανακύκλωση να βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Αποκαλυπτική είναι η αποστροφή της ομιλίας της σε ημερίδα, με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης.

Όπως είπε: “Δεν υπάρχουν τεχνολογίες με μόνο πλεονεκτήματα ή μόνο μειονεκτήματα. Πάντα θα τίθενται ερωτήματα για βελτιστοποίηση των επιλογών, όπως για ποια απόβλητα μιλάμε, ποιες ποσότητες και σε ποια περιοχή αναφερόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα και μοναδικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να συνεκτιμώνται”.

Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών είτε με το σύστημα παραχώρησης είτε μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή και λειτουργία έργων επεξεργασίας και αξιοποίησης, ενώ προανήγγειλε την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων εντός του 2010.

www.avgi.gr