Στο τετράμηνο που βρισκόταν σε εξέλιξη ο «πόλεμος της Κερατέας», πριν από την πασχαλινή εκεχειρία, όσοι προθύμως επέλεγαν να σχολιάσουν αρνητικά τη στάση των κατοίκων της Λαυρεωτικής χρησιμοποιούσαν το αγγλικό «not in my back yard» ή αυτό που λέμε ελληνιστί «μακριά από μένα (ή συγκεκριμένο μέρος του σώματος) κι όπου θέλει ας είναι».

Κατηγορούσαν δηλαδή τους εξεγερμένους ότι απλώς αρνούνταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως πολίτες και επέμεναν να πετούν τα σκουπίδια τους κάπου μακριά, αντί να συναινέσουν στο να γίνει «χώρος υγειονομικής ταφής» στον τόπο τους. Αναφορές έγιναν πολλές στις παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν για χρόνια δίπλα στην Κερατέα, στα αυθαίρετα τα οποία χτίζονται επί δεκαετίες χωρίς ευαισθησία για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες που τώρα θυμήθηκαν οι κάτοικοι να επικαλεστούν.

Μεσολάβησαν μάχες επί μαχών, «χημεία και τέρατα», αντιπαραθέσεις και γιαουρτώματα. Με αυτά και μ’ εκείνα, συνειδήσεις αφυπνίστηκαν, άνθρωποι που ουδέποτε είχαν σκεφτεί να ζήσουν σε αντιπαράθεση με τις αρχές βγήκαν στο κλαρί – χωρίς αυτό να περιορίζεται σε φιλήσυχους πολίτες που μπορεί έως τώρα να ψήφιζαν δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Ωσπου ήρθε η Μεγάλη Εβδομάδα και βρέθηκε μια ιερή δικαιολογία να απομακρυνθούν τα μπλόκα, να το πιστωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και να ξεκινήσει ο διάλογος. Το επόμενο ραντεβού της Κερατέας με την Ιστορία ορίστηκε για σήμερα, οπότε έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Θεωρητικώς, εκπρόσωποι των κατοίκων θα εκθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς επιθυμούν να γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών που παράγονται στη δική τους περιοχή. Αυτό προϋποθέτει να έχουν μελετήσει σε βάθος τα δεδομένα και τις τεχνολογικές λύσεις, να έχουν πειστεί και να πείσουν όλες τις αφυπνισμένες συνειδήσεις σχετικά. Ακολούθως, να πείσουν τους αρμοδίους στην κυβέρνηση, να εξασφαλίσουν άδειες και χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Ο κοινός εχθρός, ο διά γυμνού οφθαλμού ορατός «τσαμπουκάς του κράτους των ΜΑΤ», ήταν επαρκής για να ενώσει πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους και να τους δώσει δύναμη να αντέξουν. Τώρα, ο «εχθρός» είναι πιο περίπλοκος. Είναι, κατ’ αρχάς, οι διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις.

Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες και «μίγματα μεθόδων» επί των οποίων μπορεί να αποφανθούν μονάχα οι ειδικοί. Θα αυξηθεί η ανακύκλωση και πώς θα γίνεται η αξιοποίηση των υλικών που ανακτώνται; Για την καύση των απορριμμάτων ή των υλικών που περισσεύουν, τεχνοκράτες και βιομήχανοι προτείνουν πολλές διαφορετικές μεταξύ τους πατέντες: απλή καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση, αεριοποίηση πλάσματος… Θα παράγεται ενέργεια ή το ζητούμενο θα είναι η μείωση έως εξαφάνισης των υπολειμμάτων; Η όποια λύση θα «κουμπώνει» με εκείνες που θα επιλεγούν στην υπόλοιπη χώρα; Θα συμφέρει τους δημότες που θα πληρώνουν; Θα επιδέχεται κοινοτική χρηματοδότηση;

Τα κλειδιά και τις απαντήσεις στα παραπάνω κρατούν οι τεχνοκράτες. Παρέχουν εκείνοι τα εχέγγυα για να πείσουν τις «αφυπνισμένες συνειδήσεις»; Μήπως κάποιοι έχουν υπερβολικά μεγάλη εμπλοκή σε προγράμματα και σχέδια του παρελθόντος ή εργολαβικά συμφέροντα που επέμεναν τόσον καιρό να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο όπως είχε περιγραφεί το 2003; Ο διάλογος που σήμερα ξεκινά πρέπει να είναι πολύ ουσιαστικός και ανοιχτός. Διαφορετικά, θα αποδειχθεί σύντομα ότι απλώς ήταν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί που ακολούθησαν το «μακριά από μένα», απομακρύνοντας το πρόβλημα από την αυλή τους, έστω και για λίγο.

ΥΓ.: Σε αυτή τη «μικρομέγαλη» χώρα, όλοι νομίζουμε ότι γνωριζόμαστε. Θα βοηθήσει αυτό τεχνοκράτες και πολιτικούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό; Ο πόλεμος της Κερατέας ξεκίνησε στις 11/12/2010, ελάχιστες ώρες ύστερα από συνέδριο όπου ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν εν χορώ με τους υπουργούς Ραγκούση-Χρυσοχοΐδη μίλησαν για την ανάγκη προώθησης των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ίδιος επίτροπος αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες για λογοκλοπή!… Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ερευνά για να διαπιστώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι αντέγραψε για χάρη της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο: «Οι προοπτικές της Φιλοσοφίας σήμερα και η εφαρμογή τους στο φαινόμενο πόλη».

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ