ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένα κλαδί ελιάς στον τάφο του συμπατριώτη μας τενόρου στο Λονδίνο

Σήμερα συμπληρώνονται 67 χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος λυρικοδραματικός τενόρος Κώστας Μυλωνάς άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο (27 Μαρτίου 1949).
Ο Kώστας Mυλωνάς, από τις επιφανέστερες μορφές του ελληνικού λυρικού τραγουδιού, γεννήθηκε στην Kερατέα το 1889. Το 1920 αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με «Άριστα παμψηφεί» και ακολούθως σταδιοδρόμησε στο εξωτερικό ηχογραφώντας δεκάδες δίσκων, περιζήτητων από τους συλλέκτες. Λόγω του μικροσκοπικού αναστήματός του, απέτυχε να κάνει καριέρα στην Ιταλία και σταδιοδρόμησε κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες. Επειδή η φωνή του έμοιαζε πολύ με του κορυφαίου Ιταλού τενόρου Καρούζο, επονομάστηκε «ο Kαρούζο της τσέπης» (The pocket Caruso). Στο Άμστερνταμ υπήρχε κατάστημα δίσκων με το όνομά του και σύλλογος θαυμαστών του. Στο «Αρχείο Αρφάνη» διασώζονται 57 δισκογραφημένες συνθέσεις στις οποίες τραγουδάει ο Μυλωνάς.

Τον Μάιο του 1992 ο Σύνδεσμος «Χρυσή Τομή» τίμησε έμπρακτα το έργο του συμπατριώτη μας τενόρου Κώστα Μυλωνά με την τοποθέτηση προτομής του στην πλατεία Μπιζανίου, την έκδοση του εντύπου «Αφιέρωμα στον τενόρο ΚΩΣΤΑ ΜΥΛΩΝΑ» και την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης. Tον Μάιο του 2008 o Δήμος Κερατέας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αν. Αττικής και η «Χρυσή Τομή» εξέδωσαν ένα συλλεκτικό CD με 26 ηχογραφήσεις του επιφανούς τενόρου με τίτλο: «ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ “Έντεχνα Τραγούδια”».
Ο Κώστας Μυλωνάς είναι ενταφιασμένος στο Hendon Cemetery & Crematorium στο βόρειο Λονδίνο. Σε πρόσφατο ταξίδι μας στην αγγλική πρωτεύουσα επισκεφθήκαμε τον τάφο του και εναποθέσαμε ένα κλαδί ελιάς από τον τόπο που γεννήθηκε και λίγα λουλούδια ως ελάχιστο χρέος μνήμης και τιμής στον άνθρωπο και το έργο του.
Δημήτρης Π. ΙατρούH είσοδος του κοιμητηρίου του HendonΗ ευγενική κυρία Christine που μας καθοδήγησε να βρούμε τον τάφοΣτοιχεία για τον ενταφιασμό του Κ. ΜΥΛΩΝΑ στο βιβλίο του κοιμητηρίου

Ένα κλαδί ελιάς από την Κερατέα με την τιμητική έκδοση της «Χρυσής Τομής»

Διαβάστε σχετικά:
thumbnail125 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Κερατιώτη Τενόρου Κώστα Μυλωνά

       Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Μυλωνάς γεννήθηκε στην Κερατέα την 3η του Φλεβάρη 1889. Ο πατέρας του Σταμάτης και η μητέρα του Ευγενία ήταν αναλφάβητοι και πολύ φτωχοί αγρότες. Ο πατέρας του πέθανε, …
Σχόλια μέσω facebook