Στην προσέλκυση αναπτυξιακών επενδύσεων, στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και γενικότερα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει το ΥΠΑΑΤ. Μάλιστα, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από την αρχή της θητείας του στην Πλατεία Βάθη έχει δώσει εντολή να καταγραφεί η δημόσια περιουσία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κυριότητα σε:
  • Πάνω από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων
  • 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων
  • 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων
Επίσης, όπως μας αναφέρουν, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές που έχουν ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς που κατέχουν, πιθανώς, αντίστοιχη περιουσία, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν και άλλες εκτάσεις και ακίνητα.
Η παραχώρηση των εκτάσεων θα γίνεται με απόφαση του περιφερειάρχη, μετά από γνώμη επιτροπής που θα συσταθεί σε επίπεδο περιφέρειας. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης της χρήσης σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν γεωργική ή βοσκήσιμη γη. Επιπλέον, για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, που δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα οικοπέδων σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς τουριστική και οικοπεδική αξία. Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και το ύψος του μισθώματος θα τίθενται με απόφαση του υπουργού. 
Στόχος αυτής της προσπάθειας που στηρίζει ο Βαγγέλης Αποστόλου –όπως μας εξηγούν υπηρεσιακά στελέχη– είναι η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και των στρατηγικών στόχων της χώρας στον αγροτικό τομέα. Για παράδειγμα:
  •  Να δίνονται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο Σχεδίων Βελτίωσης.
  • Να καλλιεργούνται για ζωοτροφές, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία.
  • Να μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
Πηγή: ypaithros.gr