Την έντονη αντίδρασή του εκδήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας, σε δύο συνεδριάσεις (5 και 22/2/2010), στην φερόμενη ως συμφωνία του Προέδρου της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Μανώλη Τσαλικίδη και του Δημάρχου Λαυρίου κ. Δημήτρη Λουκά, για τη μεταφορά με αγωγό των λυμάτων της Παλαιάς Φώκαιας στο Κ.Ε.Λ. Λαυρίου.
Ο Αττικός Παρατηρητής στο τελευταίο τεύχος του (89ο – Μάρτιος – Απρίλιος 2010) είχε καταγράψει ότι η πρόταση για μεταφορά των λυμάτων στο Λαύριο, έγινε για το θεαθήναι και όχι γιατί υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου. Τώρα αποδεικνύετε περίτρανα, ότι πέρα από την  αδυναμία να εκτελεστεί ένα τέτοιο έργο για τεχνικούς λόγους, ο Δήμος Λαυρίου, δεν έχει ο δικαίωμα να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, γιατί το Κ.Ε.Λ. βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Κερατέας και γιατί ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τα διοικητικά όρια της Κερατέας. Μια τέτοια απόφαση  θα μπορούσε να ληφθεί ίσως από έναν ενιαίο Δήμο της Λαυρεωτικής, εφόσον προβλεφθεί κάτι ανάλογο από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά σίγουρα όχι αν οι τρεις Ο.Τ.Α. (Λαύριο – Κερατέα – Παλαιά Φώκαια) παραμείνουν ξεχωριστοί οργανισμοί.
Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας για την πιθανή χοροθέτηση του Κ.Ε.Λ. του Ανατολικού Σαρωνικού στη θέση Αρζήνια της Παλαιάς Φώκαιας, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Κερατέας βρίσκεται πλησίον των του οικισμού Χάρακα που ανήκει στα διοικητικά του όρια.
Μετά από όσα έχουν διαδραματιστεί, αφότου λήφθηκε η απόφαση από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Παλαιάς Φώκαιας στις 20/2/2010, είναι δεδομένο ότι το θέμα θα επανέλθει στο Κοινοτικό Συμβούλιο και ενδεχομένως τότε θα ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, που θα προσδιορίζει ως τόπο χοροθέτησης του Κ.Ε.Λ. Ανατολικού Σαρωνικού στο 59,5 χιλ Αθηνών – Σουνίου και θα απορριφθούν όλα τα άλλα σχέδια.

attikosparatiritis.wordpress.com