Μέτρα εξόντωσης-εξπρές για τη διαβόητη 6η δόση!

Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να βιώσουν όλα τα οδυνηρά μέτρα για τα οποία γίνεται λόγος εδώ και μήνες υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, σε χρόνο ακόμη πιο συμπυκνωμένο, που τα καθιστά ακόμη πιο δυσάρεστα. 
Στα σκαριά βρίσκεται πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που θα συμπεριλάβει όλες τις ρυθμίσεις και τις εκκρεμότητες των υπουργείων για την προώθηση του προγράμματος και των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να συντονίσει το κυβερνητικό έργο και ειδικότερα τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης για να «ξεμπλοκαριστούν» τα μεγάλα έργα, κυρίως οδικοί άξονες, που έχουν «παγώσει», λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους παραχωρησιούχους, το δημόσιο και τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν τα υπουργεία και να καταρτίσει το νέο πολυνομοσχέδιο.
Ως εκ τούτου, ο Ε. Βενιζέλος αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε όλα τα θέματα «πρώτης γραμμής», αφού θα περάσουν όλα… από τα δικά του χέρια…
Πιο συγκεκριμένα, θα προωθηθούν άμεσα οι εξής ενέργειες:
Ενεργοποίηση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας και επέκταση του σε όλη την γενική κυβέρνηση, με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

• Άμεση προώθηση των «λουκέτων» συγχωνεύσεων στους οργανισμούς του Δημοσίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του Δεκεμβρίου.

• Επίσπευση του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταρτίσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση.

• Αλλαγή στις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων με στόχο την μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

• Μείωση της δαπάνης για φάρμακα με τη δημιουργία νέας λίστα φαρμάκων.

• Έκδοση των αποφάσεων για τις νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο που θα υπολογιστούν στα έσοδα του 2011 και του 2012.

• Επιβολή νέων περικοπών στο ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων και αυξήσεων των εισφορών.

• Δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού είσπραξης για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2012, μέσω παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
defencenet.gr

Είναι ωραία να παίρνεις τη δόση σου!

Ωραία λοιπόν. Μετά το γράμμα εναρμόνισης του Αντώνη την παίρνουμε λογικά τη δόση μας. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον μιας και ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις το αύριο. Τη ζητούσαμε απεγνωσμένα (τουλάχιστον σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, διότι σε επίπεδο λαού πολύ αμφιβάλλω).
Οι προμηθευτές μας πλέον φαντάζουν ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά μας. Είμαστε καλοί πελάτες. Ότι μας ζητούν, το κάνουμε. Ότι απαιτούν, τους το δίνουμε. Δεν είμαστε αντιδραστικοί ή απαιτητικοί.
Και έτσι με τρεμάμενα χέρια θα σφίξουμε το λάστιχο γύρω από το μπράτσο μας για να ακολουθήσει η ένεση.
Μετά το αρχικό τσίμπημα γλυκά γλυκά θα χαλαρώσουμε…
…μέχρι την ώρα της επόμενης δόσης όπου ένας Θεός ξέρει τι θα μας ζητήσουν πάλι οι νταβατζήδες μας.
Κάπως έτσι θα ξεφτυλιζόμαστε ως έθνος από ορισμένους πολιτικούς ογκόλιθους όταν έρθει η στιγμή της 7ης, 8ης, 9ης κ.ο.κ. δόσης. Κάθε φορά κάτι θα μας ζητούν. Σαν άλλη Λερναία Υδρα θα φυτρώνουν καινούρια κεφάλια. Μόνο που δεν υπάρχει κανένας Ηρακλής για να τα κόψει. Τι θα μας ζητήσουν;
Να στραγγίξουμε κι άλλο το αίμα μας;
Να τιμωρηθούμε περισσότερο για τα σπίτια που χτίσαμε με κόπο και στα οποία καταντήσαμε ενοικιαστές;
Να υποστούμε κι άλλη συρρίκνωση του εισοδήματός μας επειδή θεωρείται πως φοροκλέβουμε;
Κάτι άλλο;
Θα μας κουνούν λοιπόν το φακελάκι με την επόμενη δόση. Εμείς θα τρέχουμε να το αρπάξουμε εν μέσω νέου στερητικού συνδρόμου για να αντιμετωπίσουμε το σαρδόνιο χαμόγελό τους μαζί με ένα “no no no, first you have to…”. Κι εμείς που πλέον δεν έχουμε καμία κόκκινη γραμμή, κανένα ηθικό φραγμό και ενδοιασμό απέναντι στην ιστορία, θα κάνουμε ότι μας ζητήσουν.
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να πετάξουμε τα λάστιχα, τις σύριγγες και τα φακελάκια, ώστε να κλειδωθούμε μέσα σε ένα δωμάτιο για να απεξαρτηθούμε;
Η απεξάρτηση είναι μια δύσβατη, κακοτράχαλη και ανηφορική οδός. Όταν όμως φθάσεις στο τέρμα του δρόμου όντας στην κορυφή, τότε μπορείς πια δίχως βάρη στα πόδια να ατενίζεις την ελευθερία.
Μαζίδης Στρατής freepen.gr

Το τέλος του ευρώ πλησιάζει λέει το Economist

Την καταδίκη του ευρώ και μάλιστα σύντομα «εκτός κι αν η Γερμανία και η ΕΚΤ κινηθούν γρήγορα», βλέπει το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο «Είναι πράγματι το τέλος;».

«Ακόμη και τη στιγμή που η ευρωζώνη οδεύει προς μετωπική σύγκρουση, ο περισσότερος κόσμος υποθέτει ότι στο τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να σώσουν το ενιαίο νόμισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνέπειες της καταστροφής του ευρώ είναι τόσο καταστροφικές ώστε κανένας λογικός υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής δεν θα μπορούσε να το αφήσει να συμβεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι «μια διάσπαση του ευρώ θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση, χειρότερη ακόμα και από αυτήν του 2008-09. Η πιο ενοποιημένη οικονομική περιοχή θα διαλυόταν από χρεοκοπίες, πτωχεύσεις τραπεζών και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου. Η ευρωζώνη θα διαλυόταν σε διαφορετικά κομμάτια ή σε ένα μεγάλο μπλοκ του βορρά και ένα κατακερματισμένο νότο. Εν μέσω αντεγκλήσεων και παραβιασμένων συμφωνιών μετά την αποτυχία του μεγαλύτερου οικονομικού προγράμματος της Ε.Ε., οι άγριες ταλαντεύσεις του νομίσματος μεταξύ όσων βρίσκονται στον πυρήνα και όσων βρίσκονται στην περιφέρεια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρουν την ενιαία αγορά σε μια ανατριχιαστική παύση. Η επιβίωση της ίδιας της Ε.Ε. θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

«Οι αυξανόμενοι φόβοι των επενδυτών για μια διάλυση του ευρώ έχουν προκαλέσει την αποφυγή από τα περιουσιακά στοιχεία των ασθενέστερων οικονομιών, μια φυγή την οποία ακόμη και ισχυρές ενέργειες από τις κυβερνήσεις τους δεν φαίνεται να μπορούν να σταματήσουν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ισπανία. Παρά τη σαρωτική εκλογική νίκη στις 20 Νοεμβρίου για το Λαϊκό Κόμμα, που αναλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και λιτότητα, το κόστος δανεισμού της χώρας εκτινάχθηκαν και πάλι», επισημαίνεται.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη, «ο πανικός που περιβάλλει τις τράπεζες της Ευρώπης», που «δεν είναι λιγότερο ανησυχητικός». «Η πρόσβασή τους στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης έχει στερέψει και η διατραπεζική αγορά πιέζεται όλο και περισσότερο, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία στην άλλη. Οι επιχειρήσεις τραβούν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες των περιφερειακών χωρών. Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους».

«Η πιστωτική κρίση θα μπορούσε να είναι βαθύτερη από αυτή που έπληξε την Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς».

«Αν δεν υπάρξει μια δραματική αλλαγή από την ΕΚΤ και από τους ευρωπαίους ηγέτες, το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να διαλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες», προειδοποιεί ο Economist, που στο εξώφυλλό του έχει ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης.

Ο μόνος που μπορεί να παράσχει άμεση ανακούφιση είναι η ΕΚΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ως δανειστής έσχατης ανάγκης, πρέπει να κάνει περισσότερα για να σώσει τις τράπεζες, προσφέροντας απεριόριστη ρευστότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καταλήγει το δημοσίευμα.

enet.gr